Az európaiak harmada nem jut internethez

2010. október 13. 10:03

Több mint 290 millió internetes hálózaton kívül rekedt európai állampolgár bevonásáról, illetve a digitális befogadás erősítéséről tárgyalnak az európai teleházak vezetői Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Telecentre-Europe, az európai teleházak érdekképviseleti szervezete, harmadik csúcstalálkozóját szerdán és csütörtökön tartják.
A szövetség szerint az információs társadalomban a számítástechnikai eszközök alkalmazásának ismerete és használata nélkülözhetetlen az élet szinte valamennyi területén, így a tanulásban, a munkában, a szabadidő eltöltésében és a közösségi részvételben.

Ugyanakkor az európaiak közel 30-40 százaléka kirekesztődik az információs társadalomból, főként olyan társadalmi-gazdasági okokra visszavezethetően, mint a szegénység, az alacsony szintű oktatás, a kulturális és földrajzi elszigetelődés, vagy az időskori magány. A Telecentre-Europe becslése szerint Európában 292 millió ember rekedt a hálózaton kívül.

A konferencián elsősorban azt vitatják meg, hogy a teleházak miképpen tudnak a digitális befogadás erősítéséhez és a digitális írástudás fejlesztéséhez hozzájárulni. A rendezvényen az Európai Unió 26 tagállamából és 7 további európai országból mintegy 80 gyakorlati szakember vesz részt, akik összesen 25.000 európai teleházat képviselnek. Az európai teleházak 12 millió rászoruló embernek nyújtanak segítséget abban, hogy hozzáférjenek az információs társadalom által biztosított előnyökhöz.

A teleház olyan közösségi hely, ahol az emberek hozzáférést és segítséget kapnak a számítógép, az internet és más digitális technológiák használatához, amelyeken keresztül információhoz juthatnak, tanulhatnak, alkothatnak vagy másokkal kommunikálhatnak. A teleházak támogatják a hátrányos helyzetű embereket olyan alapvetően fontos XXI. századi digitális képességek megszerzésében, amelyek jobb munkalehetőségekhez, erősebb közösségi aktivitáshoz vagy tartalmasabb élethez vezethetik őket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A teleházakat jellemzően közösségi civil szervezetek, könyvtárak, közösségi házak működtetik. A teleház a digitális befogadás egyik alapintézménye, széleskörű célcsoportjába a hátrányos helyzetű, leszakadó rétegek, időskorúak, fogyatékkal élők, kisebbségek egyaránt beletartoznak. Magyarországon közel 400 teleház működik.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18