33 °C Budapest

17 ezer(!) hamis Nokiát foglaltak le

Pénzcentrum
2010. szeptember 22. 13:02

A finn mobiltelefon-gyártó cég a kenyai hatóságokkal közreműködve több mint 17 ezer hamis készüléket és kiegészítőt foglalt le az afrikai országban. Az ügyben egy szomáliai üzletembert vettek őrizetbe a hatóságok.

Több mint 17 ezer darab hamis Nokia készüléket és mobiltelefon-tartozékot foglaltak le a kenyai hatóságok az eredeti gyártó telekommunikációs cég közreműködésével. A hamisítványokat az észak-kenyai Moi Nemzetközi Repülőtérhez tartozó raktárépületben találták meg. A szakértők szerint ott tárolták a hamis készülékeket azok terjesztéséig - tájékoztat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

Az ügyben egy szomáliai üzletembert vettek őrizetbe a hatóságot. Őt a bíróság 1,5 millió kenyai shilling pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. A taláros testület elrendelte továbbá a hamisítványok megsemmisítését is.

A Nokia kelet- és dél-afrikai kirendeltségének vezetője, Kenneth Oyolla az ügy kapcsán hangsúlyozta, a cég tovább folytatja hamisítványok kiszűrésére irányuló együttműködését a kenyai hatóságokkal. A hatékonyabb hatósági fellépés érdekében képzéseket szervez a kenyai vám- és határőröknek, hogy az ellenőrzések során nagyobb hatékonysággal tudják azonosítani a hamisítványokat. Mindemellett a cég folytatja a fogyasztók informálására irányuló programját is, amelynek során azokra a jellemzőkre hívják fel a figyelmet, amelyek segítségével az eredeti és hamis készítmények megkülönböztethetők.

Oyolla hozzátette, a közelmúltban hatályba lépett hamisítás elleni jogszabály jelentős segítséget jelent a kenyai üzleti érdekeltséggel rendelkező legális vállalkozásoknak. A jogszabály maximálisan öt évig terjedő szabadságvesztéssel és nagy összegű pénzbüntetésekkel szankcionálja a hamisítványok terjesztését.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?