15 °C Budapest

Javult a helyzet a tejpiacon

Pénzcentrum
2010. június 18. 09:32

A felvásárlási árak felfelé indultak el a korábbi mélypontról a tavalyi év második felében. Már van olyan termelő, aki nyereséget tud elérni - írja a Világgazdaság.

Nagy gondban voltak tavaly nyáron a hazai tejtermelők. A 60 forint alatti felvásárlási árak mellett ugyanis a legtöbben csupán veszteséget tudtak produkálni. Jelenleg 68 forint a tej kilónkénti felvásárlási ára, amely a 8 forintos támogatásokkal együtt azt eredményezi, hogy a termelők egy része nyereségesen tud termelni - nyilatkozta a lapnak Istvánfalvi Miklós a Tej Terméktanács elnökhelyettese.

A szakember szerint a tej önköltségi ára kilogrammonként 70-80 forintra rúg Magyarországon, ezért a terméktanács célja, a 72 forintos átvételi ár elérése. A tej előállításának ára egyébként területenként jelentős különbséget mutat az országban, és a takarmányárakon keresztül nagyban függ az időjárástól is.

A Tej Tterméktanács beszámolója szerint az európai kivitel jelentősen erősödött az elmúlt években. Most még a gyenge forint is termelőkkel van, a külföldi felvásárlási árak ugyanis ennek köszönhetően 70 forint körül alakulnak.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?