31 °C Budapest

Figyelem, fontos változás! 2000(!) magyar üzletet érint

2010. június 4. 12:02

A Kormány még a múlt évben döntött a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002. számú kormányrendelet módosításáról. A változás lényege, hogy 2010. június 1-től az 500 négyzetméternél nagyobb üzlethelységben kötelező a használt, hulladék kereskedelmi csomagolás visszavétele, ha azt a fogyasztó visszaviszi az értékesítőhelyre -tájékoztat az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Kereskedelmi csomagolás a hulladékgazdálkodási joganyag szerint kizárólag az italféleségek csomagolása (függetlenül annak anyagától, ami lehet például üveg, műanyag, fém, karton), valamint a műanyag bevásárló reklámtáska. Nem része a kereskedelmi csomagolásnak például a tejfölösdöböz, cukroszacskó, uborkásüveg, ezeket már nem lehet használat után a boltba visszavinni.

 


A változás mintegy kétezer üzletet érint. A kereskedelmi vállalkozásoknak megállapodást kellett kötniük a bevezetés határidejéig egy hulladékhasznosítást koordináló szervezetekkel, ezt követően pedig a hulladék begyűjtőkkel. A szerződéskötést követően be kellett szerezni és ki kellett helyezni a visszagyűjtést lehetővé tévő gyűjtő edényzeteket, tárolókat, gyűjtőszigeteket. A kereskedőknek meg kellett szervezniük a kihelyezést, tárolást, a begyűjtőknek a megfelelő logisztikai hátteret.

Az egyes üzletek eltérő megoldást választhatnak, így egyeseknél a hagyományos szelektív hulladékgyűjtő sziget, máshol pedig más gyűjtő edényzet segíti a visszagyűjtést. A cél az, hogy ezek a hulladék csomagolóanyagok nagyobb arányban legyenek visszagyűjthetők, újrahasznosíthatók, így ne a kukába, majd hulladéklerakóba jussanak, szennyezve a környezetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vásárló választhat, hol helyezi el a feleslegessé vált italcsomagolást, szelektív hulladékgyűjtő szigeten, vagy esetleg visszaviszi a boltba. A visszavételt a teljes nyitva tartási időben lehetővé kell tenni. A bevezetett új visszagyűjtési csatorna független az italcsomagolások betétdíjas rendjétől, ahol a szabályok változatlanok: a betétdíjas palackot továbbra is köteles a kereskedő visszaváltani.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?