Figyelem, fontos változás! 2000(!) magyar üzletet érint

2010. június 4. 12:02

A Kormány még a múlt évben döntött a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002. számú kormányrendelet módosításáról. A változás lényege, hogy 2010. június 1-től az 500 négyzetméternél nagyobb üzlethelységben kötelező a használt, hulladék kereskedelmi csomagolás visszavétele, ha azt a fogyasztó visszaviszi az értékesítőhelyre -tájékoztat az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Kereskedelmi csomagolás a hulladékgazdálkodási joganyag szerint kizárólag az italféleségek csomagolása (függetlenül annak anyagától, ami lehet például üveg, műanyag, fém, karton), valamint a műanyag bevásárló reklámtáska. Nem része a kereskedelmi csomagolásnak például a tejfölösdöböz, cukroszacskó, uborkásüveg, ezeket már nem lehet használat után a boltba visszavinni.

 


A változás mintegy kétezer üzletet érint. A kereskedelmi vállalkozásoknak megállapodást kellett kötniük a bevezetés határidejéig egy hulladékhasznosítást koordináló szervezetekkel, ezt követően pedig a hulladék begyűjtőkkel. A szerződéskötést követően be kellett szerezni és ki kellett helyezni a visszagyűjtést lehetővé tévő gyűjtő edényzeteket, tárolókat, gyűjtőszigeteket. A kereskedőknek meg kellett szervezniük a kihelyezést, tárolást, a begyűjtőknek a megfelelő logisztikai hátteret.

Az egyes üzletek eltérő megoldást választhatnak, így egyeseknél a hagyományos szelektív hulladékgyűjtő sziget, máshol pedig más gyűjtő edényzet segíti a visszagyűjtést. A cél az, hogy ezek a hulladék csomagolóanyagok nagyobb arányban legyenek visszagyűjthetők, újrahasznosíthatók, így ne a kukába, majd hulladéklerakóba jussanak, szennyezve a környezetet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vásárló választhat, hol helyezi el a feleslegessé vált italcsomagolást, szelektív hulladékgyűjtő szigeten, vagy esetleg visszaviszi a boltba. A visszavételt a teljes nyitva tartási időben lehetővé kell tenni. A bevezetett új visszagyűjtési csatorna független az italcsomagolások betétdíjas rendjétől, ahol a szabályok változatlanok: a betétdíjas palackot továbbra is köteles a kereskedő visszaváltani.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm