Figyelem, fontos változás! 2000(!) magyar üzletet érint

2010. június 4. 12:02

A Kormány még a múlt évben döntött a csomagolásról és a csomagolási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 94/2002. számú kormányrendelet módosításáról. A változás lényege, hogy 2010. június 1-től az 500 négyzetméternél nagyobb üzlethelységben kötelező a használt, hulladék kereskedelmi csomagolás visszavétele, ha azt a fogyasztó visszaviszi az értékesítőhelyre -tájékoztat az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Kereskedelmi csomagolás a hulladékgazdálkodási joganyag szerint kizárólag az italféleségek csomagolása (függetlenül annak anyagától, ami lehet például üveg, műanyag, fém, karton), valamint a műanyag bevásárló reklámtáska. Nem része a kereskedelmi csomagolásnak például a tejfölösdöböz, cukroszacskó, uborkásüveg, ezeket már nem lehet használat után a boltba visszavinni.

 


A változás mintegy kétezer üzletet érint. A kereskedelmi vállalkozásoknak megállapodást kellett kötniük a bevezetés határidejéig egy hulladékhasznosítást koordináló szervezetekkel, ezt követően pedig a hulladék begyűjtőkkel. A szerződéskötést követően be kellett szerezni és ki kellett helyezni a visszagyűjtést lehetővé tévő gyűjtő edényzeteket, tárolókat, gyűjtőszigeteket. A kereskedőknek meg kellett szervezniük a kihelyezést, tárolást, a begyűjtőknek a megfelelő logisztikai hátteret.

Az egyes üzletek eltérő megoldást választhatnak, így egyeseknél a hagyományos szelektív hulladékgyűjtő sziget, máshol pedig más gyűjtő edényzet segíti a visszagyűjtést. A cél az, hogy ezek a hulladék csomagolóanyagok nagyobb arányban legyenek visszagyűjthetők, újrahasznosíthatók, így ne a kukába, majd hulladéklerakóba jussanak, szennyezve a környezetet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vásárló választhat, hol helyezi el a feleslegessé vált italcsomagolást, szelektív hulladékgyűjtő szigeten, vagy esetleg visszaviszi a boltba. A visszavételt a teljes nyitva tartási időben lehetővé kell tenni. A bevezetett új visszagyűjtési csatorna független az italcsomagolások betétdíjas rendjétől, ahol a szabályok változatlanok: a betétdíjas palackot továbbra is köteles a kereskedő visszaváltani.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?