Kötelezővé tennék az uniós élelmiszercímkét

2010. június 17. 12:32

Az élelmiszerek csomagolásán a jövőben fel kell tüntetni a tápanyag-összetételre és a napi ajánlott bevitelre vonatkozó adatokat - döntött szerdán Strasbourgban első olvasatban az Európai Parlament (EP).

Az előterjesztés célja a fogyasztók jobb tájékoztatása, anélkül, hogy az új szabályok túlzott terhet jelentenének az élelmiszeripari, különösen a kis- és közepes vállalatok számára. A javaslat összevonná, egyszerűsítené és felülvizsgálná a meglévő uniós élelmiszer-címkézési szabályokat.

Korábban: CE - Mit takar a sokat látott jelölés?

A parlamentben megszavazott szöveg szerint a címkéken kötelező lenne feltüntetni az energia-, zsír-, telítettzsír-, cukor- és sótartalmat. Emellett a csomagoláson közölni kell a napi ajánlott bevitel mennyiségét, valamint fel kell tüntetni a protein-, rost- és transzzsírsavtartalmat is. A parlamenti többség elutasította azt az indítványt, amely előírta volna, hogy piros, sárga, illetve zöld színekkel jelöljék a magas, közepes, illetve alacsony só-, cukor-, illetve zsírtartalmat.

 


Bizonyos termékeknél - például a marhahúsnál, a méznél, olívaolajnál, gyümölcsnél, zöldségnél - már most is kötelező a származási ország feltüntetése. A képviselők támogatták azt a javaslatot, hogy ezt kiterjesszék az összes hús- és tejtermékre, valamint az egy összetevőjű termékre. A hústermékek címkéinek tartalmazniuk kell az állat születésének, tartásának és levágásának helyét. Azt is jelölni kell, ha az állatot - bizonyos vallási előírások miatt - kábítás nélkül ölték le.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A képviselők a nem előre csomagolt termékeket - ilyen például a hentesnél vásárolt hús - kivennék a tápértékcímkézési kötelezettség alól. A kézzel gyártott élelmiszertermékeket előállító mikrovállalkozásoknak szintén nem kellene címkézniük. A parlamenti többség az alkoholokat is mentesítené a kötelezettség alól, viszont szigorúan címkézné a kevert alkoholos italokat.

A jogszabály végleges elfogadása után az élelmiszeriparnak három éve lesz az átállásra, kivéve a száznál kevesebb főt foglalkoztató, ötmillió eurónál kisebb forgalmú cégeket, amelyek öt évet kapnak a felkészülésre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16