36 °C Budapest

Igazi pizzában nincs ukrán liszt!

2010. február 5. 15:02

Tegnap ünnepelte Nápoly az első napján annak, hogy ez EU védetté nyilvánította a pizzájukat, mintegy negyedszázados vitát követően.

Az eredetvédelmi címkét (Traditional Speciality Guaranteed, TSG) már egy hónapja odaítélte az EU a nápolyi pizzának, azonban csak csütörtökön lépett életbe a védelem, amit a helyi pizza sütők örömmámorban ünnepeltek.

A TSG címke azt is jelenti, hogy a jövőben minden pizzériának, amely magáról azt állítja, hogy eredeti pizzát készít, át kell esnie egy speciális ellenőrzésnek, hogy valóban az előírásoknak megfelelő alapanyagból, és arányokat alkalmazva készítik a tradicionális olaszt ételt.

Az alapanyagok között például nem szerepelhet más, mint valódi bivalytejből készült friss mozzarella, illetve San Marzano paradicsom. Az olasz hatóságok szerint azonban a jelenleg működő több mint 25 ezer pizzéria közül Olaszország szerte több, mint felük rossz összetevőkkel dolgozik, úgy mint kelet-európai sajtokkal, vagy ukrán liszttel - írja a BBC.

A nápolyi pizza eredetvédelmével Olaszország az első helyre lépett elő az EU országai közül az ilyen címkével rendelkező élelmiszerek száma alapján, megelőzve a franciákat, illetve a spanyolokat is.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?