24 °C Budapest

Karácsonyi vásárlás: fontos tudnivalók a garanciáról

2009. december 18. 10:02

A karácsonyi ajándékok beszerzését sokan vásárokon, piacokon oldják meg. Jó, ha tudjuk, hogy ugyanazok a jogok illetnek meg minket, ha vásáron, piacon vásárolunk ajándékot, mintha üzletben vettük volna.

Azt azonban figyelembe venni kell venni, hogy minőségi kifogás esetén nehézséget okozhat a hibás termék visszavétele, a kifogás bejelentése a vállalkozásnak, hiszen a karácsonyi vásárt addigra már bezárják. Mindenképpen meg kell nézni, hogy a kapott blokkon, nyugtán, számlán szerepel-e a vállalkozás elérhetősége, ahol ha szükséges, a vásárt követően is elérhető a kereskedő.

Tartós fogyasztási cikkeket, elektromos berendezéseket, így például karácsonyfára való, vagy kültéri égősorokat is érdemes üzletben vásárolni, ahol kizárólag biztonságos termékeket forgalmaznak.

Akciós áru tekintetében kizárólag akkor tagadható meg a fogyasztó szavatossági jogainak teljesítése minőségi kifogás esetén, ha valamilyen meglévő, észlelhető hiba az árleszállítás oka, és erre a hibára, illetve a leárazás okára a kereskedő felhívta a vásárló figyelmét. Ebben az esetben az előre ismert hiba miatt nem reklamálhat a fogyasztó, de ha a terméknek más hibája van, akkor természetesen élhet minőségi kifogással.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy tv készülék azért akciós, mert a külső burkolata sérült, de a használat során kiderül, hogy a kép minőségével, vagy a távirányítóval van probléma, akkor a fogyasztó élhet minőségi kifogással, és kérheti a készülék javítását, cseréjét, végső soron a vételár visszatérítését.

Ha karácsony után csak azért szeretnénk a megvásárolt ajándékot visszavinni, mert nem tetszett a színe vagy nem jó a mérete, de nincs minőségi kifogásunk, akkor csak a kereskedő döntésétől függ, hogy kicseréli-e azt, vagy lehetővé teszi a levásárlást, mivel erre jogszabály nem kötelezi. Ezt még a vásárlás során érdemes tisztázni, és akár a blokkra is ráíratni, hogy meddig, milyen feltételekkel lehet visszavinni a terméket.

Amennyiben minőségi kifogásunk van, akkor minden esetben ragaszkodjunk ahhoz, hogy vegyen fel jegyzőkönyvet a vállalkozás akkor, amikor a terméket visszavisszük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jegyzőkönyvben szerepelnie kell a nevünknek, címünknek, a kereskedő adatainak, hogy milyen terméket mikor és mennyiért vásároltuk, mit kifogásolunk, mikor jelentettük be a hibát, hogyan szeretnénk, ha orvosolná a hibát a kereskedő, és annak, hogy milyen módon és mikorra teszi azt meg a vállalkozás. A jegyzőkönyvből egy példányt meg kell kapnunk, melyet akkor sem kell visszaadni, amikor a terméket javítva, vagy egy új termékre cserélve visszakapjuk. Ha a kereskedő nem akar felvenni jegyzőkönyvet, a panaszunkat írjuk be a vásárlók könyvébe.

Tartós fogyasztási cikk esetén, ha a hibás terméket 3 munkanapon belül visszavisszük, akkor nem kell elfogadnunk a javítást, hanem ki kell cserélnie a kereskedőnek.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem