0 °C Budapest

Ajándékozz karácsonyra kábeltévét! De honnan?

2009. december 17. 05:55

A hideg téli estéken kedvesünkkel összebújni a képernyő előtt remek érzés, a meghitt pillanatokat a csak a gondolat ronthatja el, mennyit is fizetünk a kábeltévéért. Megnéztük hát hat szolgáltató árait, mennyibe is kerül náluk, ha csak tévécsatornákra szeretnénk előfizetni.

A tévés szolgáltatásokat összehasonlítani nem túl hálás feladat. Egyrészt jelenleg a szolgáltatók három különféle - analóg, digitális és műholdas - formában szolgáltatnak, másrészt annyi különféle akció, program- és szolgáltatáscsomag található a piacon, hogy legalább nyolcdimenziósnak kellene lennie a táblázatnak, amelyikben meg lehet jeleníteni az összes adatot.

Megpróbáltuk ezért az alapvető paraméterekre leszűkíteni a felmérésünket, és megvizsgálni hat szolgáltatónál a tévécsatorna-kínálatot, hátha segítünk vele mindazoknak, akik épp a karácsonyi időszakban szeretnék meglepni magukat vagy szeretteiket a villogó doboz (vagy manapság inkább falikép?) varázsával.

Az utóbbi évek legnagyobb áttörése a kábeltévék piacán a jobb képminőséggel kecsegtető digitális szolgáltatás megjelenése volt. Az új protokoll a képmegállítás és visszajátszás lehetőségét is magában hordozza, amennyiben valaki megrendeli az erre alkalmas médiaboxot is. Ez a UPC-nél például havi 1000 forintos felárat jelent a "mezei" digitális szolgáltatásokhoz képest.

Amint az táblázatunkból is látható, a legkisebb csomagok árai rendkívül széles palettán mozognak, igaz a bennük foglalt csatornák számában is hatalmas az eltérés. A T-Home legalsó szintű csomagjában 990 forintért például alig 5 csatorna található, míg az eggyel nagyobb 28 csatornát tartalmazó (2590 forintos) alapcsomag már inkább közelít a TVNet vagy a UPC által kínált pakkhoz. (Az összehasonlíthatóság kedvéért mindenhol az új előfizetőkre vonatkozó, hűségnyilatkozat aláírását is magában foglaló csomagárakat tüntettük fel, melyek Budapestre érvényesek.)


A már említett legkisebb, Koktél névre hallgató T-Home csomag legnagyobb előnye, hogy választhatunk mellé tematikus csomagokat. Így akiket csak egy speciális fajtája érdekel a csatornának, az 490-1290 forintos áron választhat az alapcsomag mellé híreket, sportot, filmeket, ismeretterjesztő csatornákat vagy gyermek- és rajzfilmeket.

A családi csomagok már egységesebb kínálatot mutatnak elnevezésben és tematikában, igaz a csatornák számában komoly eltérés mutatkozik a UPC 37 és a Fibernet 70 csatornája között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Bár a digitális kábelszolgáltatás egyre terjed, az analóg kábeltévé - az infrastruktúra hiányában - még mindig sok háztartás számára az egyetlen, illetve az olcsóbb megoldás. A UPC családi csomagja analóg keretek közt 500 forinttal olcsóbb, mint a digitális verzió és 11 csatornával többet tartalmaz. Ugyanakkor, mint az a táblázatokból is látható, több szolgáltató már egyáltalán nem kínál analóg opciót az ügyfeleinek.


A műholdas adások nagy előnye, hogy - elvileg - az ország egész területén elérhetőek, hátrányuk viszont, hogy komoly kültéri szerelést igényelnek és hóviharban, illetve zivatarok esetén nem igazán megbízható a szolgáltatás. A műholdas kínálat jóval szűkebb az országban, mint a kábeltévék esetében, a korábbiakból mindössze két szolgáltató, a T-Home és a UPC kínál ilyen szolgáltatást. Bár a műholdas adások száma alapból nem haladja meg a digitális terjesztésben részt vevő csatornák számát a hasonló csomagok esetén, a műholdakról fogható fta (free-to-air, szabadon fogható) csatornák száma akár a százat is elérheti. Érdemes érdeklődni tehát a felszerelést végző kollégáktól, melyik műholdra is állítják rá a vevőfejet.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?