Ajándékozz karácsonyra kábeltévét! De honnan?

2009. december 17. 05:55

A hideg téli estéken kedvesünkkel összebújni a képernyő előtt remek érzés, a meghitt pillanatokat a csak a gondolat ronthatja el, mennyit is fizetünk a kábeltévéért. Megnéztük hát hat szolgáltató árait, mennyibe is kerül náluk, ha csak tévécsatornákra szeretnénk előfizetni.

A tévés szolgáltatásokat összehasonlítani nem túl hálás feladat. Egyrészt jelenleg a szolgáltatók három különféle - analóg, digitális és műholdas - formában szolgáltatnak, másrészt annyi különféle akció, program- és szolgáltatáscsomag található a piacon, hogy legalább nyolcdimenziósnak kellene lennie a táblázatnak, amelyikben meg lehet jeleníteni az összes adatot.

Megpróbáltuk ezért az alapvető paraméterekre leszűkíteni a felmérésünket, és megvizsgálni hat szolgáltatónál a tévécsatorna-kínálatot, hátha segítünk vele mindazoknak, akik épp a karácsonyi időszakban szeretnék meglepni magukat vagy szeretteiket a villogó doboz (vagy manapság inkább falikép?) varázsával.

Az utóbbi évek legnagyobb áttörése a kábeltévék piacán a jobb képminőséggel kecsegtető digitális szolgáltatás megjelenése volt. Az új protokoll a képmegállítás és visszajátszás lehetőségét is magában hordozza, amennyiben valaki megrendeli az erre alkalmas médiaboxot is. Ez a UPC-nél például havi 1000 forintos felárat jelent a "mezei" digitális szolgáltatásokhoz képest.

Amint az táblázatunkból is látható, a legkisebb csomagok árai rendkívül széles palettán mozognak, igaz a bennük foglalt csatornák számában is hatalmas az eltérés. A T-Home legalsó szintű csomagjában 990 forintért például alig 5 csatorna található, míg az eggyel nagyobb 28 csatornát tartalmazó (2590 forintos) alapcsomag már inkább közelít a TVNet vagy a UPC által kínált pakkhoz. (Az összehasonlíthatóság kedvéért mindenhol az új előfizetőkre vonatkozó, hűségnyilatkozat aláírását is magában foglaló csomagárakat tüntettük fel, melyek Budapestre érvényesek.)


A már említett legkisebb, Koktél névre hallgató T-Home csomag legnagyobb előnye, hogy választhatunk mellé tematikus csomagokat. Így akiket csak egy speciális fajtája érdekel a csatornának, az 490-1290 forintos áron választhat az alapcsomag mellé híreket, sportot, filmeket, ismeretterjesztő csatornákat vagy gyermek- és rajzfilmeket.

A családi csomagok már egységesebb kínálatot mutatnak elnevezésben és tematikában, igaz a csatornák számában komoly eltérés mutatkozik a UPC 37 és a Fibernet 70 csatornája között.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár a digitális kábelszolgáltatás egyre terjed, az analóg kábeltévé - az infrastruktúra hiányában - még mindig sok háztartás számára az egyetlen, illetve az olcsóbb megoldás. A UPC családi csomagja analóg keretek közt 500 forinttal olcsóbb, mint a digitális verzió és 11 csatornával többet tartalmaz. Ugyanakkor, mint az a táblázatokból is látható, több szolgáltató már egyáltalán nem kínál analóg opciót az ügyfeleinek.


A műholdas adások nagy előnye, hogy - elvileg - az ország egész területén elérhetőek, hátrányuk viszont, hogy komoly kültéri szerelést igényelnek és hóviharban, illetve zivatarok esetén nem igazán megbízható a szolgáltatás. A műholdas kínálat jóval szűkebb az országban, mint a kábeltévék esetében, a korábbiakból mindössze két szolgáltató, a T-Home és a UPC kínál ilyen szolgáltatást. Bár a műholdas adások száma alapból nem haladja meg a digitális terjesztésben részt vevő csatornák számát a hasonló csomagok esetén, a műholdakról fogható fta (free-to-air, szabadon fogható) csatornák száma akár a százat is elérheti. Érdemes érdeklődni tehát a felszerelést végző kollégáktól, melyik műholdra is állítják rá a vevőfejet.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem