Mikor veszünk karácsonyi ajándékot? Munkaidőben!

2009. december 17. 11:32

Átlagosan 14,4 órát, azaz csaknem két teljes munkanapot töltenek az alkalmazottak azzal, hogy a céges számítógépükön munkaidőben bonyolítsák on-line vásárlásaikat, vagy kutassanak a megfelelő ajándék után az idei karácsonyi szezonban. Ez a legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amit a közelmúltban tett közzé az informatikai biztonság területének egyik vezető nemzetközi szakmai szervezete az ISACA.

Bár a megkérdezettek fele arról számolt be, hogy nem áll szándékában a munkahelyéről intézni a karácsonyi bevásárlást, minden tizedik azonban ebből a célból 30 óránál is több szörfölést tervez a világhálón a munkaidő rovására. Az így kiesett munkaórákon túl ez a szokás további fenyegetéseknek teszi ki a vállalati IT-rendszereket, mert a felmérés tanulsága szerint a megkérdezettek 40%-a kattint karácsonyi akciók linkjeire, amelyek webáruházaknak tűnő oldalakra viszik őket. Ezzel pedig vírusok és egyéb kártékony programok letöltéséhez is utat nyitnak, ami a céges adatok és rendszerek biztonságát veszélyezteti.

A munkahelyről bonyolított karácsonyi on-line váráslások kockázatainak csökkentésére az ISACA kidolgozott néhány egyszerű javaslatot a felhasználók és az IT-vezetők számára, mely itt letölthető.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?