11 °C Budapest

16 tipp a profiktól: így vásárolj karácsonyra!

2009. december 8. 14:02

Az Országos Kereskedelmi Szövetség bő tucatnyi hasznos tanácsot ad a karácsonyi vásárláshoz. Szakértői tippjeik között hasznos információkat kaphatunk például a reklamációról, a nyugtaadásról, de a zsebtolvajok elleni küzdelemről is.

 

Ajándékválasztás


1) Nézz körül, válogass bátran, kis üzletben és nagyáruházban egyaránt! Hosszabb a nyitva tartás, van időd bőven!

2) Csak olyan helyen vásárolj, ahol adnak nyugtát, különben az ünnepek után nehéz lesz kicserélni (kivéve, ha tudsz kínaiul)!

3) Nézd meg az árat! Ha véletlenül többféle árat tüntetnek fel egy terméknél (polcon, ártáblán, reklámújságban), az nem az infláció elleni védekezés, hanem hiba: a legkisebbet kell kifizetned, bármit mutat a pénztárgép!

4) Nézd meg a fogyaszthatóság, minőségmegőrzés idejét! Gazdasági válságban is kötelező feltüntetni! Ha a jelölő címke leesik, ne ragaszd vissza, de ne is vedd meg!

5) Ellenőrizd, sértetlen-e a csomagolás, mielőtt fizetnél! Az üres zacskó, doboz, vagy az átcserélt csomagolás kellemetlen meglepetés!


Végső lista: így lesznek nyitva a boltok az ünnepek alatt


Ajándékcsere, reklamáció


1) Ajándék vásárlásakor kérdezd meg a kereskedőt, kicseréli-e az ünnepek után, ha nem tetszik a megajándékozottnak! (Ez a csere nem kötelező, de jó reklám a kereskedőnek, hiszen ha segít, máskor is hozzá mész!) Sok kereskedő minden hibátlan portékát kicserél, természetesen, nyugta ellenében.

2) Ha hibát találsz, reklamálj! Minőségi reklamáció esetén kötelező jegyzőkönyvet felvenni! (A legyintés, vagy a vásárlók könyve ezt nem helyettesíti!)

3) A jótálláshoz kötelező jótállási jegyet is adni! (A "számlagarancia" csak mese!) Jótállásos terméket minőségi hiba esetén három munkanapon belül kötelező kicserélni!

4) Az "akciós árut nem cserélünk" feliratnak nem kell bedőlni! Minőségi hiba esetén az akciós árut is ki kell cserélni, kivéve, ha a hiba volt az oka a leárazásnak!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénztárcád érdekében


Sajnos, vásárláskor nem csak a vásárlásra kell figyelni. A bolti tolvajok is készülnek a karácsonyra, de ők nem venni, hanem elvenni akarnak!

1) Ne hagyj értéket, igazolványt, lakáskulcsot a gépjárműben, amíg vásárolsz!

2) Ne mászkálj az üzletben nyitott kézitáskával (a zsebesnek nem kell szöszmötölnie a nyitással), pénztárcát csak belső zsebbe tegyél!

3) Az üzletbe lépéskor a vagyonőr megjelöli, amit máshol vásároltál: ez a félreértések megelőzését, a pénztáros munkáját segíti! (Honnan tudhatja különben, hogy azt nem most vetted le a polcról?) Használj csomagmegőrzőt, ha van az áruházban!

4) Az áruvédelmi riasztó jelzése ne riasszon el: lehet, hogy elromlott, vagy csak a cipőd talpára ragadt egy leejtett biztonsági címke!

5) Ne sértődj meg, ha a biztonsági őr udvariasan megkér, mutasd meg az üzletbe bevitt bőröndöt, hátizsákot, vagy emeld fel a bevásárlókocsi tetejére dobott télikabátot: a bolti tolvaj mindig vásárlónak álcázza magát!

6) A nagy üzletekben zárt láncú kamera rendszer működik, ami nemcsak a tolvajokat leplezi le, de például segíthet esetleg elveszett gyerek, vagy csomag megtalálásában is!

7) Ne tedd csemetédet a bevásárlókocsiba! A mocskos cipőtalp nem odavaló!


Forrás: oksz.hu

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?