7 °C Budapest

16 tipp a profiktól: így vásárolj karácsonyra!

2009. december 8. 14:02

Az Országos Kereskedelmi Szövetség bő tucatnyi hasznos tanácsot ad a karácsonyi vásárláshoz. Szakértői tippjeik között hasznos információkat kaphatunk például a reklamációról, a nyugtaadásról, de a zsebtolvajok elleni küzdelemről is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

Ajándékválasztás


1) Nézz körül, válogass bátran, kis üzletben és nagyáruházban egyaránt! Hosszabb a nyitva tartás, van időd bőven!

2) Csak olyan helyen vásárolj, ahol adnak nyugtát, különben az ünnepek után nehéz lesz kicserélni (kivéve, ha tudsz kínaiul)!

3) Nézd meg az árat! Ha véletlenül többféle árat tüntetnek fel egy terméknél (polcon, ártáblán, reklámújságban), az nem az infláció elleni védekezés, hanem hiba: a legkisebbet kell kifizetned, bármit mutat a pénztárgép!

4) Nézd meg a fogyaszthatóság, minőségmegőrzés idejét! Gazdasági válságban is kötelező feltüntetni! Ha a jelölő címke leesik, ne ragaszd vissza, de ne is vedd meg!

5) Ellenőrizd, sértetlen-e a csomagolás, mielőtt fizetnél! Az üres zacskó, doboz, vagy az átcserélt csomagolás kellemetlen meglepetés!


Végső lista: így lesznek nyitva a boltok az ünnepek alatt


Ajándékcsere, reklamáció


1) Ajándék vásárlásakor kérdezd meg a kereskedőt, kicseréli-e az ünnepek után, ha nem tetszik a megajándékozottnak! (Ez a csere nem kötelező, de jó reklám a kereskedőnek, hiszen ha segít, máskor is hozzá mész!) Sok kereskedő minden hibátlan portékát kicserél, természetesen, nyugta ellenében.

2) Ha hibát találsz, reklamálj! Minőségi reklamáció esetén kötelező jegyzőkönyvet felvenni! (A legyintés, vagy a vásárlók könyve ezt nem helyettesíti!)

3) A jótálláshoz kötelező jótállási jegyet is adni! (A "számlagarancia" csak mese!) Jótállásos terméket minőségi hiba esetén három munkanapon belül kötelező kicserélni!

4) Az "akciós árut nem cserélünk" feliratnak nem kell bedőlni! Minőségi hiba esetén az akciós árut is ki kell cserélni, kivéve, ha a hiba volt az oka a leárazásnak!

Pénztárcád érdekében


Sajnos, vásárláskor nem csak a vásárlásra kell figyelni. A bolti tolvajok is készülnek a karácsonyra, de ők nem venni, hanem elvenni akarnak!

1) Ne hagyj értéket, igazolványt, lakáskulcsot a gépjárműben, amíg vásárolsz!

2) Ne mászkálj az üzletben nyitott kézitáskával (a zsebesnek nem kell szöszmötölnie a nyitással), pénztárcát csak belső zsebbe tegyél!

3) Az üzletbe lépéskor a vagyonőr megjelöli, amit máshol vásároltál: ez a félreértések megelőzését, a pénztáros munkáját segíti! (Honnan tudhatja különben, hogy azt nem most vetted le a polcról?) Használj csomagmegőrzőt, ha van az áruházban!

4) Az áruvédelmi riasztó jelzése ne riasszon el: lehet, hogy elromlott, vagy csak a cipőd talpára ragadt egy leejtett biztonsági címke!

5) Ne sértődj meg, ha a biztonsági őr udvariasan megkér, mutasd meg az üzletbe bevitt bőröndöt, hátizsákot, vagy emeld fel a bevásárlókocsi tetejére dobott télikabátot: a bolti tolvaj mindig vásárlónak álcázza magát!

6) A nagy üzletekben zárt láncú kamera rendszer működik, ami nemcsak a tolvajokat leplezi le, de például segíthet esetleg elveszett gyerek, vagy csomag megtalálásában is!

7) Ne tedd csemetédet a bevásárlókocsiba! A mocskos cipőtalp nem odavaló!


Forrás: oksz.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?