16 tipp a profiktól: így vásárolj karácsonyra!

2009. december 8. 14:02

Az Országos Kereskedelmi Szövetség bő tucatnyi hasznos tanácsot ad a karácsonyi vásárláshoz. Szakértői tippjeik között hasznos információkat kaphatunk például a reklamációról, a nyugtaadásról, de a zsebtolvajok elleni küzdelemről is.

 

Ajándékválasztás


1) Nézz körül, válogass bátran, kis üzletben és nagyáruházban egyaránt! Hosszabb a nyitva tartás, van időd bőven!

2) Csak olyan helyen vásárolj, ahol adnak nyugtát, különben az ünnepek után nehéz lesz kicserélni (kivéve, ha tudsz kínaiul)!

3) Nézd meg az árat! Ha véletlenül többféle árat tüntetnek fel egy terméknél (polcon, ártáblán, reklámújságban), az nem az infláció elleni védekezés, hanem hiba: a legkisebbet kell kifizetned, bármit mutat a pénztárgép!

4) Nézd meg a fogyaszthatóság, minőségmegőrzés idejét! Gazdasági válságban is kötelező feltüntetni! Ha a jelölő címke leesik, ne ragaszd vissza, de ne is vedd meg!

5) Ellenőrizd, sértetlen-e a csomagolás, mielőtt fizetnél! Az üres zacskó, doboz, vagy az átcserélt csomagolás kellemetlen meglepetés!


Végső lista: így lesznek nyitva a boltok az ünnepek alatt


Ajándékcsere, reklamáció


1) Ajándék vásárlásakor kérdezd meg a kereskedőt, kicseréli-e az ünnepek után, ha nem tetszik a megajándékozottnak! (Ez a csere nem kötelező, de jó reklám a kereskedőnek, hiszen ha segít, máskor is hozzá mész!) Sok kereskedő minden hibátlan portékát kicserél, természetesen, nyugta ellenében.

2) Ha hibát találsz, reklamálj! Minőségi reklamáció esetén kötelező jegyzőkönyvet felvenni! (A legyintés, vagy a vásárlók könyve ezt nem helyettesíti!)

3) A jótálláshoz kötelező jótállási jegyet is adni! (A "számlagarancia" csak mese!) Jótállásos terméket minőségi hiba esetén három munkanapon belül kötelező kicserélni!

4) Az "akciós árut nem cserélünk" feliratnak nem kell bedőlni! Minőségi hiba esetén az akciós árut is ki kell cserélni, kivéve, ha a hiba volt az oka a leárazásnak!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pénztárcád érdekében


Sajnos, vásárláskor nem csak a vásárlásra kell figyelni. A bolti tolvajok is készülnek a karácsonyra, de ők nem venni, hanem elvenni akarnak!

1) Ne hagyj értéket, igazolványt, lakáskulcsot a gépjárműben, amíg vásárolsz!

2) Ne mászkálj az üzletben nyitott kézitáskával (a zsebesnek nem kell szöszmötölnie a nyitással), pénztárcát csak belső zsebbe tegyél!

3) Az üzletbe lépéskor a vagyonőr megjelöli, amit máshol vásároltál: ez a félreértések megelőzését, a pénztáros munkáját segíti! (Honnan tudhatja különben, hogy azt nem most vetted le a polcról?) Használj csomagmegőrzőt, ha van az áruházban!

4) Az áruvédelmi riasztó jelzése ne riasszon el: lehet, hogy elromlott, vagy csak a cipőd talpára ragadt egy leejtett biztonsági címke!

5) Ne sértődj meg, ha a biztonsági őr udvariasan megkér, mutasd meg az üzletbe bevitt bőröndöt, hátizsákot, vagy emeld fel a bevásárlókocsi tetejére dobott télikabátot: a bolti tolvaj mindig vásárlónak álcázza magát!

6) A nagy üzletekben zárt láncú kamera rendszer működik, ami nemcsak a tolvajokat leplezi le, de például segíthet esetleg elveszett gyerek, vagy csomag megtalálásában is!

7) Ne tedd csemetédet a bevásárlókocsiba! A mocskos cipőtalp nem odavaló!


Forrás: oksz.hu

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem