12 °C Budapest

10 tipp: így vásárolj lapostévét

2009. december 3. 04:32

TV-vásárlás karácsonyra: Ne kapkodd el! A karácsonyi bevásárlási láz egyik örök slágercikke a televízió: a Pénzcentrum a vásárláshoz ad most hasznos tippeket, legyen szó plazmáról, LCD-ről, vagy akár a jól bevált képcsöves készülékekről.


1. Méret kiválasztása

A készülék méreteinek kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a készüléket milyen távolságról nézzük. Fontos az optimális méret kiválasztása, mert ha a túl közelről nézünk egy nagy képernyős televíziót, az károsíthatja szemünket, ha viszont túl messziről nézzük, akkor nem élvezhető.

Az optimális képernyőméret behatárolásához azt vesszük tehát alapul, hogy a készüléket milyen távolságról nézzük. Az általános számítás módja az, hogy a televízió képernyőjének átmérőjét (cm) megszorozzuk kb. 5-tel és így megkapjuk, hogy az adott televíziót hány méterről nézhetjük. Például egy 70 cm képátmérőjű TV-nél 70 X 5 = 350, azaz ezt a méretű készüléket optimálisan már 3, 5 méterről nézhetjük!

2. Ne csak a kép, a hangzás is legyen jó minőségű

A televízióknál nem elég a jó képminőség, hanem fontos a jó hanghatás is. Manapság a sztereo hangzás mellet a televízióknál már megtalálható a látszólagos térhangzás is.
A látszólagos térhangzás a sztereo hangzásból képes egy olyan hanghatást előállítani, amely megnöveli a hangzás szóródását. A készülék olyan hangot ad mintha a két hangszóró sokkal távolabb lenne egymástól így a hangszóró a teret jobban betölti, és a hangzás is jobb minőségű lesz!

 

Panasonic TH-37PV80 plazma TV(Fotó: euronics.hu)

 


3. A képcső többet nem fog tükröződni

Napjainkban gyakorlatilag már minden készüléket sík képernyővel szerelnek. Az üvegből készült hagyományos domború képcsőnél a domború üveg miatt a kép tükröződött, ha a készüléket oldalról néztük, akkor nem kaptunk tökéletes 100%-os képet, mert a készülék távolabbi sarkait nem láttuk, illetve a fény tükröződött az üvegen. A sík képernyőn a kép nem tükröződik, illetve oldalról nézve is látjuk a teljes képernyőt.

4. Legyen könnyű a televízió kezelhetősége

Nagyon fontos szempont, hogy a televíziók menürendszere magyar nyelvű, érthető, könnyen használható és megjegyezhető legyen.

5. Kíméljük a szemünket televízió nézése közben

TV-nézés közben előfordulhat, hogy szemünk el kezd fájni, álmosak, fáradtak leszünk. A hagyományos televíziók úgynevezett 50 Hz sebességgel lövik ki a képernyő felületére a képpontokat, amelyből a kép összeáll. Az emberi szem 75 Hz-ig érzékeli a képpontok megjelenésének sebességét. Az úgynevezett 100Hz-es televízióknál a képpontok megjelenítése annyira gyors, hogy az emberi szem ezt nem érzékeli -így a kép élvezhetőbb és a szemünk sem romlik. Amennyiben a családban van kisgyermek vagy szemüveges családtag, illetve szeretnénk szemünket tévénézés közben kímélni, akkor válasszuk a 100Hz szemkímélő televíziókat!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Plazma és LCD televíziók előnyei:

A Plazma és LCD televíziók lapos, keskeny kivitelű esztétikus, tetszetős megjelenésű készülékek. A plazma és LCD tévék csak 10-15 cm mélységgel rendelkeznek, így kis helyet foglalnak és a készülékeket falra szerelve egy egyedi megjelenést biztosítanak a helyiségnek.

7. Képformátum

A plazma és LCD televíziók általában 16:9 képformátummal rendelkeznek. A 16:9 formátum előnye például, hogy DVD-film nézésekor kompatibilis ugyanis a DVD is ugyanezt a kép formátumot támogatja. Az emberi szem horizontálisan jobban lát, tehát a nagy képátmérőjű tv nézésekor nem kell a szemnek fel-le pásztáznia A digitális TV csatorna is ebben a képformátumban sugározza az adókat.

8. Legyen a tévé a falon!

A plazma és LCD televíziók a keskeny akár 10 cm-es mélység végett akár a falra is szerelhetjük. Mindegyik plazma és LCD tévé falra szerelhető, viszont figyeljünk arra, hogy a fali konzol általában nem alaptartozéka a készüléknek!

9. Javítsuk a kép minőségét

A készülékek mindegyikénél találunk egy úgynevezett képjavító áramkört, melynek segítségével tudjuk a kép minőségét javítani így mindig jó minőségben tudunk. A képjavító áramkör javítja a kép minőségét, megszűri a képzavarokat és javítja az élességet.

 

LG 26 LZ 55 LCD TV(Fotó: euronics.hu)


A képjavító áramkört már megtaláljuk mindegyik márkánál, viszont mindegyik márkánál máshogy nevezik: Az LG XD-nek, a SAMSUNG DINE-nak, a PANASONIC VIERA-nak a SONY BE-nek.

10. A digitális csatlakozó

Új generációs multimédia csatlakozó a HDMI csatlakozó! A HDMI csatlakozó képes jelveszteség nélkül átvinni a képet és a hangot. A HDMI csatlakozó segítségév a televízióhoz tudunk kiváló hang és képminőségben DVD lejátszót, kamerát, TV játékot, csatlakoztatni! A plazma és LCD televíziók mindegyikénél megtalálhatjuk ezeket a csatlakozókat.

+ 3 tipp: Plazma, LCD, LED - melyiket válasszuk?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem