10 tipp: így vásárolj lapostévét

2009. december 3. 04:32

TV-vásárlás karácsonyra: Ne kapkodd el! A karácsonyi bevásárlási láz egyik örök slágercikke a televízió: a Pénzcentrum a vásárláshoz ad most hasznos tippeket, legyen szó plazmáról, LCD-ről, vagy akár a jól bevált képcsöves készülékekről.


1. Méret kiválasztása

A készülék méreteinek kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a készüléket milyen távolságról nézzük. Fontos az optimális méret kiválasztása, mert ha a túl közelről nézünk egy nagy képernyős televíziót, az károsíthatja szemünket, ha viszont túl messziről nézzük, akkor nem élvezhető.

Az optimális képernyőméret behatárolásához azt vesszük tehát alapul, hogy a készüléket milyen távolságról nézzük. Az általános számítás módja az, hogy a televízió képernyőjének átmérőjét (cm) megszorozzuk kb. 5-tel és így megkapjuk, hogy az adott televíziót hány méterről nézhetjük. Például egy 70 cm képátmérőjű TV-nél 70 X 5 = 350, azaz ezt a méretű készüléket optimálisan már 3, 5 méterről nézhetjük!

2. Ne csak a kép, a hangzás is legyen jó minőségű

A televízióknál nem elég a jó képminőség, hanem fontos a jó hanghatás is. Manapság a sztereo hangzás mellet a televízióknál már megtalálható a látszólagos térhangzás is.
A látszólagos térhangzás a sztereo hangzásból képes egy olyan hanghatást előállítani, amely megnöveli a hangzás szóródását. A készülék olyan hangot ad mintha a két hangszóró sokkal távolabb lenne egymástól így a hangszóró a teret jobban betölti, és a hangzás is jobb minőségű lesz!

 

Panasonic TH-37PV80 plazma TV(Fotó: euronics.hu)

 


3. A képcső többet nem fog tükröződni

Napjainkban gyakorlatilag már minden készüléket sík képernyővel szerelnek. Az üvegből készült hagyományos domború képcsőnél a domború üveg miatt a kép tükröződött, ha a készüléket oldalról néztük, akkor nem kaptunk tökéletes 100%-os képet, mert a készülék távolabbi sarkait nem láttuk, illetve a fény tükröződött az üvegen. A sík képernyőn a kép nem tükröződik, illetve oldalról nézve is látjuk a teljes képernyőt.

4. Legyen könnyű a televízió kezelhetősége

Nagyon fontos szempont, hogy a televíziók menürendszere magyar nyelvű, érthető, könnyen használható és megjegyezhető legyen.

5. Kíméljük a szemünket televízió nézése közben

TV-nézés közben előfordulhat, hogy szemünk el kezd fájni, álmosak, fáradtak leszünk. A hagyományos televíziók úgynevezett 50 Hz sebességgel lövik ki a képernyő felületére a képpontokat, amelyből a kép összeáll. Az emberi szem 75 Hz-ig érzékeli a képpontok megjelenésének sebességét. Az úgynevezett 100Hz-es televízióknál a képpontok megjelenítése annyira gyors, hogy az emberi szem ezt nem érzékeli -így a kép élvezhetőbb és a szemünk sem romlik. Amennyiben a családban van kisgyermek vagy szemüveges családtag, illetve szeretnénk szemünket tévénézés közben kímélni, akkor válasszuk a 100Hz szemkímélő televíziókat!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Plazma és LCD televíziók előnyei:

A Plazma és LCD televíziók lapos, keskeny kivitelű esztétikus, tetszetős megjelenésű készülékek. A plazma és LCD tévék csak 10-15 cm mélységgel rendelkeznek, így kis helyet foglalnak és a készülékeket falra szerelve egy egyedi megjelenést biztosítanak a helyiségnek.

7. Képformátum

A plazma és LCD televíziók általában 16:9 képformátummal rendelkeznek. A 16:9 formátum előnye például, hogy DVD-film nézésekor kompatibilis ugyanis a DVD is ugyanezt a kép formátumot támogatja. Az emberi szem horizontálisan jobban lát, tehát a nagy képátmérőjű tv nézésekor nem kell a szemnek fel-le pásztáznia A digitális TV csatorna is ebben a képformátumban sugározza az adókat.

8. Legyen a tévé a falon!

A plazma és LCD televíziók a keskeny akár 10 cm-es mélység végett akár a falra is szerelhetjük. Mindegyik plazma és LCD tévé falra szerelhető, viszont figyeljünk arra, hogy a fali konzol általában nem alaptartozéka a készüléknek!

9. Javítsuk a kép minőségét

A készülékek mindegyikénél találunk egy úgynevezett képjavító áramkört, melynek segítségével tudjuk a kép minőségét javítani így mindig jó minőségben tudunk. A képjavító áramkör javítja a kép minőségét, megszűri a képzavarokat és javítja az élességet.

 

LG 26 LZ 55 LCD TV(Fotó: euronics.hu)


A képjavító áramkört már megtaláljuk mindegyik márkánál, viszont mindegyik márkánál máshogy nevezik: Az LG XD-nek, a SAMSUNG DINE-nak, a PANASONIC VIERA-nak a SONY BE-nek.

10. A digitális csatlakozó

Új generációs multimédia csatlakozó a HDMI csatlakozó! A HDMI csatlakozó képes jelveszteség nélkül átvinni a képet és a hangot. A HDMI csatlakozó segítségév a televízióhoz tudunk kiváló hang és képminőségben DVD lejátszót, kamerát, TV játékot, csatlakoztatni! A plazma és LCD televíziók mindegyikénél megtalálhatjuk ezeket a csatlakozókat.

+ 3 tipp: Plazma, LCD, LED - melyiket válasszuk?

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24