12 °C Budapest

10 tipp: így vásárolj lapostévét

2009. december 3. 04:32

TV-vásárlás karácsonyra: Ne kapkodd el! A karácsonyi bevásárlási láz egyik örök slágercikke a televízió: a Pénzcentrum a vásárláshoz ad most hasznos tippeket, legyen szó plazmáról, LCD-ről, vagy akár a jól bevált képcsöves készülékekről.


1. Méret kiválasztása

A készülék méreteinek kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a készüléket milyen távolságról nézzük. Fontos az optimális méret kiválasztása, mert ha a túl közelről nézünk egy nagy képernyős televíziót, az károsíthatja szemünket, ha viszont túl messziről nézzük, akkor nem élvezhető.

Az optimális képernyőméret behatárolásához azt vesszük tehát alapul, hogy a készüléket milyen távolságról nézzük. Az általános számítás módja az, hogy a televízió képernyőjének átmérőjét (cm) megszorozzuk kb. 5-tel és így megkapjuk, hogy az adott televíziót hány méterről nézhetjük. Például egy 70 cm képátmérőjű TV-nél 70 X 5 = 350, azaz ezt a méretű készüléket optimálisan már 3, 5 méterről nézhetjük!

2. Ne csak a kép, a hangzás is legyen jó minőségű

A televízióknál nem elég a jó képminőség, hanem fontos a jó hanghatás is. Manapság a sztereo hangzás mellet a televízióknál már megtalálható a látszólagos térhangzás is.
A látszólagos térhangzás a sztereo hangzásból képes egy olyan hanghatást előállítani, amely megnöveli a hangzás szóródását. A készülék olyan hangot ad mintha a két hangszóró sokkal távolabb lenne egymástól így a hangszóró a teret jobban betölti, és a hangzás is jobb minőségű lesz!

 

Panasonic TH-37PV80 plazma TV(Fotó: euronics.hu)

 


3. A képcső többet nem fog tükröződni

Napjainkban gyakorlatilag már minden készüléket sík képernyővel szerelnek. Az üvegből készült hagyományos domború képcsőnél a domború üveg miatt a kép tükröződött, ha a készüléket oldalról néztük, akkor nem kaptunk tökéletes 100%-os képet, mert a készülék távolabbi sarkait nem láttuk, illetve a fény tükröződött az üvegen. A sík képernyőn a kép nem tükröződik, illetve oldalról nézve is látjuk a teljes képernyőt.

4. Legyen könnyű a televízió kezelhetősége

Nagyon fontos szempont, hogy a televíziók menürendszere magyar nyelvű, érthető, könnyen használható és megjegyezhető legyen.

5. Kíméljük a szemünket televízió nézése közben

TV-nézés közben előfordulhat, hogy szemünk el kezd fájni, álmosak, fáradtak leszünk. A hagyományos televíziók úgynevezett 50 Hz sebességgel lövik ki a képernyő felületére a képpontokat, amelyből a kép összeáll. Az emberi szem 75 Hz-ig érzékeli a képpontok megjelenésének sebességét. Az úgynevezett 100Hz-es televízióknál a képpontok megjelenítése annyira gyors, hogy az emberi szem ezt nem érzékeli -így a kép élvezhetőbb és a szemünk sem romlik. Amennyiben a családban van kisgyermek vagy szemüveges családtag, illetve szeretnénk szemünket tévénézés közben kímélni, akkor válasszuk a 100Hz szemkímélő televíziókat!

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Plazma és LCD televíziók előnyei:

A Plazma és LCD televíziók lapos, keskeny kivitelű esztétikus, tetszetős megjelenésű készülékek. A plazma és LCD tévék csak 10-15 cm mélységgel rendelkeznek, így kis helyet foglalnak és a készülékeket falra szerelve egy egyedi megjelenést biztosítanak a helyiségnek.

7. Képformátum

A plazma és LCD televíziók általában 16:9 képformátummal rendelkeznek. A 16:9 formátum előnye például, hogy DVD-film nézésekor kompatibilis ugyanis a DVD is ugyanezt a kép formátumot támogatja. Az emberi szem horizontálisan jobban lát, tehát a nagy képátmérőjű tv nézésekor nem kell a szemnek fel-le pásztáznia A digitális TV csatorna is ebben a képformátumban sugározza az adókat.

8. Legyen a tévé a falon!

A plazma és LCD televíziók a keskeny akár 10 cm-es mélység végett akár a falra is szerelhetjük. Mindegyik plazma és LCD tévé falra szerelhető, viszont figyeljünk arra, hogy a fali konzol általában nem alaptartozéka a készüléknek!

9. Javítsuk a kép minőségét

A készülékek mindegyikénél találunk egy úgynevezett képjavító áramkört, melynek segítségével tudjuk a kép minőségét javítani így mindig jó minőségben tudunk. A képjavító áramkör javítja a kép minőségét, megszűri a képzavarokat és javítja az élességet.

 

LG 26 LZ 55 LCD TV(Fotó: euronics.hu)


A képjavító áramkört már megtaláljuk mindegyik márkánál, viszont mindegyik márkánál máshogy nevezik: Az LG XD-nek, a SAMSUNG DINE-nak, a PANASONIC VIERA-nak a SONY BE-nek.

10. A digitális csatlakozó

Új generációs multimédia csatlakozó a HDMI csatlakozó! A HDMI csatlakozó képes jelveszteség nélkül átvinni a képet és a hangot. A HDMI csatlakozó segítségév a televízióhoz tudunk kiváló hang és képminőségben DVD lejátszót, kamerát, TV játékot, csatlakoztatni! A plazma és LCD televíziók mindegyikénél megtalálhatjuk ezeket a csatlakozókat.

+ 3 tipp: Plazma, LCD, LED - melyiket válasszuk?

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?