-1 °C Budapest

Műszaki cikket karácsonyra? Itt egy hasznos tipp

2009. november 26. 04:33

Karácsonyra sok család egyfajta hosszú távú befektetésként vásárol drágább tartós fogyasztási cikkeket, főleg elektronikai/műszaki termékeket. Mielőtt kiadunk több tíz-vagy százezer forintot, érdemes elgondolkoznunk a kiterjesztett garancia lehetőségén - a Pénzcentrum ehhez ad most hasznos tanácsokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha karácsonyra értékesebb műszaki cikket vásárolunk, érdemes elgondolkoznunk a kiterjesztett garancia-szolgáltatás igénybevételén. Ez az opció elérhető szinte minden áruházban; ha az eladó esetleg nem ajánlana fel nekünk ilyen lehetőséget, kérdezzünk rá - megéri.

Az internetes áruházakban általában maga a rendszer -a vásárlási folyamat során- kínálja fel ezt a lehetőséget. Előfordul az is, hogy egy csomagban -például valamilyen kiegészítő eszközzel (például egy TV esetében DVD-lejátszóval, hangszórókkal, fali tartókonzollal)- kínálják az extra opciót. Az is elképzelhető, hogy a forgalmazó a termékhez "ajándékba" adja a hosszabbított garanciát, azaz eleve beépíti az árba.

A kiterjesztett garancia a gyakorlatban a gyári garancián túl, több évre megvásárolható szolgáltatást jelent. Ez kiterjed a garanciális időszakon túli meghibásodásokra, amelyekre az alapvetően a termékhez járó garancia már nem vonatkozik. Amennyiben tehát egy termékre a gyártó 1 év garanciát vállal, abban az esetben, a kiterjesztett garanciával ez az idő például további 2, vagy 4 évvel meghosszabbítható. A plusz garancia általában a vásárlást követő napon lép életbe. A szolgáltatás ára értékesítőnként változik, azonban általánosságban elmondható, hogy a 2 éves hosszabbítás a termék árának 10%-a körüli összeget tesz ki.

 

 

Ha vásárláskor plusz költségbe is kerül, amikor meghibásodik egy készülék, sokat spórolhatunk vele. Például egyes mosógépekre tízezer forint alatti összegért lehet két-, illetve három év extragaranicát vásárolni. Meghibásodás esetén azonban egy garancián túli szervizelés kiszállási díja minimum 10.000 forint.

Szinte kimeríthetetlen azon termékek tárháza, melyekhez extragarancia kapható, hiszen épp úgy szerepel köztük háztartási gép, autógumi, masszázskád, mint autó, fényszóró, edénykészlet, vagy nyílászáró.

A hitelbe is beépíthető

Várhatóan az idei vásárlási csúcsszezonban is sokan hitelre vásárolnak TV-t, laptopot, drágább háztartási gépeket. A legtöbb áruházban az ezekhez vásárolt extra garancia a hitelbe is beépíthető, így előfordulhat, hogy ez a szolgáltatás havonta mindössze néhány száz forinttal dobja meg az áruhitel mértékét. Úgy tudjuk, ez a megoldás kimondottan népszerű a vásárlók körében.

Mit kapunk a pénzünkért?

Az egyik legnagyobb előny, hogy -általában- elég egy telefonhívás a kár bejelentéséhez. Egyes szolgáltatók minden terméket, mások csak a bizonyos tömeg feletti -általában 10 kilogrammnál nehezebbeket- javíttatják a vevő otthonában.

A meghibásodás jellegétől függően a terméket javíttatják, vagy cserélik, garantálják a termék szakszerű helyreállítását - ez pedig az extragaranciát igénylőnek (a vásárláskor kifizetett díjon felül) nem kerül semmibe. 

 


Termékbiztosítás - több, mint garancia

Egyre több helyen elérhető az úgynevezett termékbiztosítás is: ez -általában- kiterjed egyrészt a garanciális időszakon túli meghibásodásokra, valamint arra az esetre, ha a termék "balesetet szenved", váratlanul megsérül, tönkremegy. Több áruházlánc -például az Auchan vagy a Photo Hall- meghosszabbított garanciája egyben ilyen biztosítási szolgáltatást is magába foglal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?