7 °C Budapest

Elképesztő: elhagyta a sztár a félmilliárdos hegedűt!

2009. október 25. 10:03

Az emberi figyelmetlenség csodákra képes. Nem csak esernyőt, pénztárcát, vagy kesztyűt, hanem hihetetlen értékű dolgokat is képesek vagyunk a metróban, a buszon, vagy a taxi hátsó ülésén felejteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint ahogy arról nemrég beszámoltunk, elképesztő dolgokat adtak le a londoni tömegközlekedési vállalat "Talált tárgyak" irodájában. A legnépszerűbb természetesen az esernyő: évente átlagosan mintegy 7 ezer keresi gazdáját. Az ügyfélszolgálat idén ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját, ennek apropójából hozták nyilvánosságra a legizgalmasabb eseteket.
Koporsó, urna, fűnyíró: elképesztő, mit felejtünk a buszon

Most pedig azt is megmutatjuk, mik voltak a legértékesebb dolgok, amiket valaha a tömegközlekedési eszközökön (illetve taxikban) felejtettek:

 

Fotó: /timesbusiness.typepad.com


Philippe Quint világhírű hegedűművész két éve az 1723-ban gyártott Stradivari hegedűjét hagyta egy New York-i taxi hátsó ülésén A hangszert, melynek értéke megközelíti a 600 millió forintot a becsületes taxisofőr- bizonyos Mohamed Khalil- visszaadta jogos tulajdonosának. Jutalma sem maradt el: egy rögtönzött koncertet kapott a hegedűvirtuóztól a JFK repülőtéren.

A második helyezett is egy hangszer, mégpedig egy cselló. A 450 millió forintos műremek -szintén Stradivari- ugyancsak előkerült a taxiból, néhány órás idegtépő várakozás után. Hozzá hasonlóan a lista harmadik helyén szereplő hegedű is meglett, örült is neki a tulajdonosa, hiszen közel 180 millió forintot ér.

A negyedik helyezett azonban már nem sikertörténet: az 1689-ben készült hegedűt feledékeny gazdája Londonban, egy vonaton hagyta. Igazán kár érte, hiszen a hangszer - melyen még Paganini is játszott- 52 millió forintot ér. Soha nem került elő.

Edinburgh egyik vasútállomásán találtak az ott dolgozók tavaly nyáron egy szatyrot, benne 30 ezer fonttal (mai értékén számolva 8,7 millió forinttal). A környéken gyakran megfordulnak drogkereskedők, így a rendőrség lefoglalta a hatalmas köteg bankjegyet.

2006-ban egy londoni buszon két Rolex karórát találtak, és becsületesen le is adták őket a talált tárgyak ügyfélszolgálatán. A több, mint 7 millió forintot érő Rolexekért később jelentkezett jogos tulajdonosuk.

Tavaly júniusban komoly médiavisszhangot kapott, hogy egy minisztériumi alkalmazott titkos terrorista-aktákat felejtett egy londoni vonaton. Másnap szinte megismétlődött az eset: ismét tikos aktákat felejtettek egy metrókocsiban. Valahogy mindkét dokumentumköteg eljutott a brit médiához.

2008 őszén egy londoni hajléktalan 2 ezer font jutalmat kapott, mert megtalálta Sir Paul McCartney fejét. Az egykori Beatles-tag viaszbábuját korábban egy vonaton felejtették.

Egy Sri Lankai turista 2 ezer font (580 ezer forint) készpénzt felejtett egy táskában a londoni metróban tavaly nyáron. A pénzt és a család papírjait egy ismeretlen utas szolgáltatta vissza.

Szintén 2 ezer fontot ér az a plazma TV, amit egy londoni taxiban felejtettek néhány hónapja. A hatalmas képernyőjű készüléknek valószínűleg örökké nyoma veszett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?