28 °C Budapest

Nyugdíj-nyomor: élj meg valahogy napi 1000 forintból!

Pénzcentrum
2009. október 15. 05:40

260 ezren kapnak kevesebb mint 30 ezret havonta Múlt heti cikkünkben a magyar luxusnyugdíjakat vizsgáltuk, melyből kiderült, hogy 6 honfitársunk 500 ezer forint feletti ellátásban részesül. Ma a lista másik végén szereplő nyugdíjban, járadékban és egyéb nyugdíjszerű rendszeres ellátásban részesülőket vesszük górcső alá. Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

A 30 ezer forint alatti kategóriába tartozók közül 19 803 tétel minősül saját jogú nyugdíjnak. Az ilyen címen kiutalt tételek száma a januári adatokhoz képest 8,84 %-kal emelkedett. A saját jogú nyugdíjak körébe tartozik az öregségi nyugdíj, a rokkantsági (rokkantsági és baleseti rokkantsági) nyugdíjak és a foglalkoztatáspolitikai nyugdíjak.

A rendszeres ellátás jellégétől függően, ugyancsak a saját jogú nyugdíjakhoz (ezen belül vagy az öregségi nyugdíjhoz, vagy a rokkantsági nyugdíjhoz), vagy pedig a rendszeres hozzátartozói nyugellátásokhoz sorolják a szolgálati nyugdíjakat minden olyan esetben, amikor nem mutatják ki külön, az államközi egyezményes nyugdíjakat és a külföldre folyósított nyugdíjakat.

Idén szeptember végéig a nyugdíj jellegű kifizetések 61,14 %-a tartozott az öregségi nyugdíj kategóriába, az erre előirányzott keretet 65,70 %-ban merítették ki az év első 6 hónapjában. A magyar nyugdíjasok közel 56 %-a még mindig postai úton, a fennmaradó 44 % bankszámlára történő átutalással kapja meg az ellátását.

Mikor hozzák a következő nyugdíjat? 3 millió felett az ellátások száma

30 ezer forint alatti özvegyi nyugdíj kifizetés 16 320 esetben történt, a tételek száma 348-cal csökkent az év elejéhez képest. Ebbe a sorba tartoznak a házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátások.

Árvaellátás jogcímen összesen 45 665 tételt folyósítottak, a kiutalások számának csökkenése a nyugdíjfolyósító szerint az iskolakezdés miatt csak átmenetinek tekinthető. Árvaellátás az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy gyermekének, örökbe fogadott gyermekének, meghatározott feltételek mellett testvérének, unokájának járó ellátás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hozzátartozói nyugellátásokra (özvegyi nyugdíj, árvaellátás) az év első kilenc hónapjában 223,4 milliárd forintot fizettek ki, ami az összes nyugdíjjellegű kiadás 11,52 %-át jelenti. A fenti három ellátásfajta összesen 81 788 tételt érintett, ami a 30 ezer forint alatti nyugdíjszerű kifizetések 31,43 %-át teszik ki.

Ennek megfelelően az ellátások 68,57 %-a az egyébellátások kategóriába tartozik, de vegyük sorra, hogy milyen ellátásfajták tartoznak ebbe a sorba. Az egyéb ellátások közé tartozik a mezőgazdasági szövetkezeti járadék, a baleseti járadék, a megváltozott munkaképességűek járadékai, a rokkantsági járadék, a házastársi pótlék és a más kategóriába nem sorolható egyéb nyugdíjak járadékok.

Mit lehet ma kihozni havi 30 ezer forintból?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?