20 °C Budapest

Mikor lesznek már új metrókocsik?

Pénzcentrum
2009. szeptember 9. 09:02

A több mint harmincéves orosz metrókocsik cseréjére 2006-ban kötött szerződést a főváros, a BKV és az Alstom. A 37 új szerelvény mindegyikének meg kellett volna már érkeznie az eredeti tervek szerint, azonban még mindig a prototípusok tesztelése folyik.

A szerződés szerint 65 milliárd forintért 37 új metrókocsit rendelt meg Budapest, 22 szerelvényt a kettes, 15 szerelvényt pedig a majdani négyes vonalra, melyek közül a négyes vonalra szánt szerelvényeknek is már július végére meg kellett volna érkezniük.

Nemrégiben azonban a tűzoltók azt állapították meg, hogy baleset esetén a kocsikat csak speciális pontokon lehet felemelni, amire a tűzoltóság emelői nem alkalmasak, az NKH pedig a fékeknél talált hiányosságokat.

Utóbbiak esetében a tesztek elvégzése is problémás, ugyanis nincs megfelelő próbapálya, hiszen a szerelvényeket nagyjából 300 méteres fékutakon kellene tesztelni, méghozzá nyolcvanas sebesség mellett. A lap információi szerint a 4-es metró első szakaszának projekttervében erre egész egyszerűen nem gondoltak, ezért most, menet közben kell megfelelő próbapályát találni.

Az új metrókocsikat a mostani tervek szerint 2010 második felében állíthatják forgalomba, addig az eddigieket kell tovább közlekedtetni.

A képet tovább rontja, hogy az eredeti 65 milliárd forintos ár is feljebb mehet, mert bár a kettes metróra szánt kocsiknál a késés miatt 3,3 millió eurót követelhet a bkv, a 4-es vonalnál viszont az építés késik, így az Alstrom követel 26 millió eurót.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07