5 °C Budapest

Mikor lesznek már új metrókocsik?

Pénzcentrum
2009. szeptember 9. 09:02

A több mint harmincéves orosz metrókocsik cseréjére 2006-ban kötött szerződést a főváros, a BKV és az Alstom. A 37 új szerelvény mindegyikének meg kellett volna már érkeznie az eredeti tervek szerint, azonban még mindig a prototípusok tesztelése folyik.

A szerződés szerint 65 milliárd forintért 37 új metrókocsit rendelt meg Budapest, 22 szerelvényt a kettes, 15 szerelvényt pedig a majdani négyes vonalra, melyek közül a négyes vonalra szánt szerelvényeknek is már július végére meg kellett volna érkezniük.

Nemrégiben azonban a tűzoltók azt állapították meg, hogy baleset esetén a kocsikat csak speciális pontokon lehet felemelni, amire a tűzoltóság emelői nem alkalmasak, az NKH pedig a fékeknél talált hiányosságokat.

Utóbbiak esetében a tesztek elvégzése is problémás, ugyanis nincs megfelelő próbapálya, hiszen a szerelvényeket nagyjából 300 méteres fékutakon kellene tesztelni, méghozzá nyolcvanas sebesség mellett. A lap információi szerint a 4-es metró első szakaszának projekttervében erre egész egyszerűen nem gondoltak, ezért most, menet közben kell megfelelő próbapályát találni.

Az új metrókocsikat a mostani tervek szerint 2010 második felében állíthatják forgalomba, addig az eddigieket kell tovább közlekedtetni.

A képet tovább rontja, hogy az eredeti 65 milliárd forintos ár is feljebb mehet, mert bár a kettes metróra szánt kocsiknál a késés miatt 3,3 millió eurót követelhet a bkv, a 4-es vonalnál viszont az építés késik, így az Alstrom követel 26 millió eurót.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?