20 °C Budapest

A ma születettek 100 évig fognak élni!

2009. október 2. 14:01

A fejlett országokban születő gyermekek több mint fele több mint száz évig fog élni - állítják dán kutatók.

"Nem csak hogy tovább élnek majd az emberek, de emellett egészségesebben is" - állítja Kaare Christensen, a University of Southern Denmark professzora.

Több mint harminc fejlett ország adatait összevetve arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy 1950 óta annak valószínűsége, hogy tovább élünk 80 évnél, megduplázódott mindkét nem esetében.

A várható élettartam egyébként 1840 óta emelkedést mutat, és Christensen szerint nincs okunk azt hinni, hogy ez a trend megváltozik. 1950-ben annak esélye, hogy valaki 80-90 évig él, átlagosan 15-16 % volt nők, és 12 % férfiak esetében. Ugyanez 2002-ben 37 százalék volt nők, és 25 százalék férfiak esetében.

A kutatók szerint már négy életszakaszról lehet beszélni az emberek esetében: gyerekkorról, felnőtt korról, fiatal öregkorról és öreg öregkorról. Az öreg öregek azonban nem feltétlenül akadályozottabbak, vagy rendelkeznek rosszabb egészségi állapottal, mint fiatalabb társaik, ami összefüggésben áll azzal, hogy a betegesebbek nem érik el a 85 életévet, így az ennél idősebbek egyfajta "kiválasztottak".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dán kutatók által megvizsgált "öreg öregek" közül a 92-100 év közöttiek 30-40 százaléka egyedül él, saját háztartásában, a 110-119 év közöttiek 40 százalékának szintén alig van szüksége segítségnyújtásra.

Ez tehát azt mutatja, hogy nem csak tovább élünk, de idősen is "élünk", nem pedig csak vegetálunk - köszönhetően az egyre jobb egészségmegőrző, illetve a krónikus megbetegedéseket megelőző kezeléseknek, és szűréseknek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?