16 °C Budapest

A ma születettek 100 évig fognak élni!

2009. október 2. 14:01

A fejlett országokban születő gyermekek több mint fele több mint száz évig fog élni - állítják dán kutatók.

"Nem csak hogy tovább élnek majd az emberek, de emellett egészségesebben is" - állítja Kaare Christensen, a University of Southern Denmark professzora.

Több mint harminc fejlett ország adatait összevetve arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy 1950 óta annak valószínűsége, hogy tovább élünk 80 évnél, megduplázódott mindkét nem esetében.

A várható élettartam egyébként 1840 óta emelkedést mutat, és Christensen szerint nincs okunk azt hinni, hogy ez a trend megváltozik. 1950-ben annak esélye, hogy valaki 80-90 évig él, átlagosan 15-16 % volt nők, és 12 % férfiak esetében. Ugyanez 2002-ben 37 százalék volt nők, és 25 százalék férfiak esetében.

A kutatók szerint már négy életszakaszról lehet beszélni az emberek esetében: gyerekkorról, felnőtt korról, fiatal öregkorról és öreg öregkorról. Az öreg öregek azonban nem feltétlenül akadályozottabbak, vagy rendelkeznek rosszabb egészségi állapottal, mint fiatalabb társaik, ami összefüggésben áll azzal, hogy a betegesebbek nem érik el a 85 életévet, így az ennél idősebbek egyfajta "kiválasztottak".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A dán kutatók által megvizsgált "öreg öregek" közül a 92-100 év közöttiek 30-40 százaléka egyedül él, saját háztartásában, a 110-119 év közöttiek 40 százalékának szintén alig van szüksége segítségnyújtásra.

Ez tehát azt mutatja, hogy nem csak tovább élünk, de idősen is "élünk", nem pedig csak vegetálunk - köszönhetően az egyre jobb egészségmegőrző, illetve a krónikus megbetegedéseket megelőző kezeléseknek, és szűréseknek.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?