12 °C Budapest

A ma születettek 100 évig fognak élni!

2009. október 2. 14:01

A fejlett országokban születő gyermekek több mint fele több mint száz évig fog élni - állítják dán kutatók.

"Nem csak hogy tovább élnek majd az emberek, de emellett egészségesebben is" - állítja Kaare Christensen, a University of Southern Denmark professzora.

Több mint harminc fejlett ország adatait összevetve arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy 1950 óta annak valószínűsége, hogy tovább élünk 80 évnél, megduplázódott mindkét nem esetében.

A várható élettartam egyébként 1840 óta emelkedést mutat, és Christensen szerint nincs okunk azt hinni, hogy ez a trend megváltozik. 1950-ben annak esélye, hogy valaki 80-90 évig él, átlagosan 15-16 % volt nők, és 12 % férfiak esetében. Ugyanez 2002-ben 37 százalék volt nők, és 25 százalék férfiak esetében.

A kutatók szerint már négy életszakaszról lehet beszélni az emberek esetében: gyerekkorról, felnőtt korról, fiatal öregkorról és öreg öregkorról. Az öreg öregek azonban nem feltétlenül akadályozottabbak, vagy rendelkeznek rosszabb egészségi állapottal, mint fiatalabb társaik, ami összefüggésben áll azzal, hogy a betegesebbek nem érik el a 85 életévet, így az ennél idősebbek egyfajta "kiválasztottak".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A dán kutatók által megvizsgált "öreg öregek" közül a 92-100 év közöttiek 30-40 százaléka egyedül él, saját háztartásában, a 110-119 év közöttiek 40 százalékának szintén alig van szüksége segítségnyújtásra.

Ez tehát azt mutatja, hogy nem csak tovább élünk, de idősen is "élünk", nem pedig csak vegetálunk - köszönhetően az egyre jobb egészségmegőrző, illetve a krónikus megbetegedéseket megelőző kezeléseknek, és szűréseknek.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem