18 °C Budapest

Csökkent az IKEA: 716 tonnával kevesebb

2009. július 23. 11:35

716 tonna - ennyivel kevesebb szén-dioxidot bocsátana ki az IKEA, ha 630 magyar dolgozója tömegközlekedésre cserélné az autóját. Ekkora mennyiségű szén-dioxiddal 4 725 nappalit lehetne megtölteni!

A felismerés eredményeként, az év végéig BKV bérletet kapnak az IKEA magyar munkatársai. A kollégáktól induló kezdeményezés célja nem egyszerűen a spórolás, hanem a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentése. Az idei cél, hogy a dolgozók legalább 30 százaléka válassza a tömegközlekedést autója helyett, ezzel radikálisan csökkentve a vállalat szén-dioxid-kibocsátását.

Környezet- és pénztárcabarát

Az elérhető árú lakberendezési termékeiről ismert svéd vállalat büszkén mondja magáról, hogy "spórolós". Az innovatív alapanyagoktól, az energián át a dolgozók teljes bevonásáig minden területet átjár a takarékosság és a környezettudatosság alapelve. "Az IKEA alacsony árak kialakítására törekszik, de nem bármi áron! Innovatív, ötletes lakberendezési megoldásainkat a környezet és a vásárlóink igényeinek figyelembe vételével alakítjuk ki" - hangsúlyozza Andrew North, az IKEA közép-európai régiójáért felelős ügyvezető igazgatója.

Levegő helyett több terméket szállítanak

A vállalat azonban nem csak a dolgozók szállításakor gondolkodik "zölden". A lapra szerelt csomagolások előnye például, hogy minél kisebb a pakk, annál nagyobb darabszámban és annál kevesebb szén-dioxid-kibocsátás mellett szállíthatók a bútorok. Az egymásba rakható termékek kevesebb szállítást és így kisebb károsanyag-kibocsátást eredményeznek. A népszerű KLIPPAN kanapé csomagolásának néhány centivel való csökkentése minden teherautóban néggyel több kanapé szállítását tette lehetővé.
Emellett az IKEA a vállalaton belüli tárgyalások videokonferenciákkal való helyettesítésével, és folyamatosan hibridre cserélt autóflottával is törekszik az ökológiai lábnyom könnyítésére.

Az energia pénz

Az elmúlt 4 évben energiatakarékos égők használatával, több mint 9 milliárd forintot takarított meg a vállalat irodáiban és áruházaiban. Az így kigazdálkodott összeg pedig azt is lehetővé teszi, hogy az IKEA idén 100 százalékban megújuló elektromos energiát felhasználva üzemeltesse régióbeli áruházait. A vállalat a vásárlókat is takarékosságra ösztönzi, folyamatosan szorítja ki kínálatából a tradicionális égőket, helyükre energiatakarékos izzók kerülnek, melyek fogyasztása 80 százalékkal alacsonyabb, élettartamuk pedig 10-szer hosszabb.

Nem vész el csak átalakul

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az újrahasznosításra nemcsak a termékek csomagolásakor gondolnak. Az áruházakban és irodákban is lehetőség nyílik szelektív hulladékgyűjtésre. Az összeszerelhető bútorok előnye pedig, hogy könnyen szét is szerelhetőek, az egyes elemek szelektálása ezután már nem nehéz feladat. 2005 óta a szelektív gyűjtésnek köszönhetően 2,7 milliárd forintot spórolt az IKEA.

A lakberendezési termékek tervezésekor pedig különlegesen nagy hangsúlyt fektet a vállalat arra, hogy a természet megújulását is lehetővé tegye. Modern alapanyagoknak és ötletes gyártási megoldásoknak köszönhetően kevesebb alapanyagot használnak a bútorok előállításához. Az sem ritka, hogy a mások által hulladékként kezelt anyagokból forradalmi technológiai megoldások révén egyedi designtermékeket állítanak elő. Semmi nem vész kárba!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?