Harminc év múlva halhatatlanok leszünk

2009. október 1. 16:19

A nanotechnológiának köszönhetően 30-40 év múlva eltűnnek a betegségek, lelassul az öregedés folyamata, sőt a memóriánk sem romlik majd. Nagyjából halhatatlanok leszünk.

2040-2050 körül, bárki, aki életben van, közel lesz ahhoz, hogy halhatatlanná váljon - jósolta meg Ray Kurzweil jövőkutató a Computerworldnek adott interjújában. A nanotechnológia gyors előrehaladása szerinte a jövőben a gép és ember szimbiózisban való együttműködését hozhatja.

Bár első ránézésre Kurzweil jóslata inkább egy sci-fi regény lapjaira lenne való, mint egy komoly újságba, állítása szerint a mai kutatások már azokhoz az időkhöz vezetnek, amikor a nano- és biotechnológia segítségével eltűnnek az olyan betegségek, mint a rák, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség vagy az elhízás. Márpedig Kurzweilt illik komolyan venni, hiszen tagja a feltalálók hírességeit tömörítő csarnoknak és megkapta a Technológiai Érdemérmet is.

A véráramban mozgó nanobotok képesek lesznek meggyógyítani a beteg sejteket és szerveket, sőt ha kell, magát a biológiai vért is képesek lesznek helyettesíteni. Kurzweil szerint a széleskörű alkalmazás 20 éven belül indulhat meg, 30-40 éven belül pedig tulajdonképp túlleszünk az öregedésen és a betegségeken.

Persze egy komoly baleset áldozatait épp úgy nem lehet majd megmenteni, mint most, de a nanobotok segítségével a sebek csaknem azonnal gyógyíthatóak lesznek, sőt akár végtagokat is vissza lehet majd növeszteni. Hogy nem csak képzelgés, amit Kurzweil állít, azt jól példázza, hogy múlt hónapban kísérleti egerek méhében nanorészecskék által szállított génekkel támadtak meg rákos sejteket, amelyek el is pusztultak.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?