12 °C Budapest

Drága mulatság a sófogyasztás!

2009. szeptember 22. 14:02

Ha minden amerikai állampolgár az ajánlott mennyiségre csökkentené napi sófogyasztását, 18 milliárd dollárt spórolhatna meg az Egyesült Államok az egészségügyi kiadásokon - állapítja meg egy friss tanulmány.

A RAND Corporation legfrissebb kutatása szerint ha a mostani átlag 3 400 milligrammról 2 300 milligrammra csökkentenék az amerikaiak a napi sóbevitelüket, 11 millióval csökkenne a magas vérnyomásban szenvedők száma. Ennek köszönhetően többek között csökkenne a táppénzen lévők, vagyis a munkától távolmaradók száma, ami évente további 32 milliárd dollárnyi megtakarítást eredményezne.

Mint ismeretes, a sószegény táplálkozás segít a magas vérnyomás csökkentésében és a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében. A sófogyasztás csökkentése ugyan nem mindenkinél viszi lejjebb a magas vérnyomást, de a legtöbb esetben határozottan segít.

A mostani kutatás az elsők közé tartozik, amely a sófogyasztás közvetett gazdasági, anyagi következményeit próbálja számszerűsíteni. Az Egyesült Államokban ugyanis minden harmadik ember hipertenzióban szenved, melynek kezelési költsége becslések szerint évente 55 milliárd dollárt tesz ki.

Persze a sófogyasztás csökkentésétől nem minden szakértő remél ilyen jelentős hasznokat, egyesek szerint ugyanis negatív következményei is lehetnek, még akár magasabb vérnyomást is eredményezhet, de egyéb mellékhatásokkal is járhat a lecsökkent sóbevitel.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07