-2 °C Budapest

Drága mulatság a sófogyasztás!

2009. szeptember 22. 14:02

Ha minden amerikai állampolgár az ajánlott mennyiségre csökkentené napi sófogyasztását, 18 milliárd dollárt spórolhatna meg az Egyesült Államok az egészségügyi kiadásokon - állapítja meg egy friss tanulmány.

A RAND Corporation legfrissebb kutatása szerint ha a mostani átlag 3 400 milligrammról 2 300 milligrammra csökkentenék az amerikaiak a napi sóbevitelüket, 11 millióval csökkenne a magas vérnyomásban szenvedők száma. Ennek köszönhetően többek között csökkenne a táppénzen lévők, vagyis a munkától távolmaradók száma, ami évente további 32 milliárd dollárnyi megtakarítást eredményezne.

Mint ismeretes, a sószegény táplálkozás segít a magas vérnyomás csökkentésében és a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében. A sófogyasztás csökkentése ugyan nem mindenkinél viszi lejjebb a magas vérnyomást, de a legtöbb esetben határozottan segít.

A mostani kutatás az elsők közé tartozik, amely a sófogyasztás közvetett gazdasági, anyagi következményeit próbálja számszerűsíteni. Az Egyesült Államokban ugyanis minden harmadik ember hipertenzióban szenved, melynek kezelési költsége becslések szerint évente 55 milliárd dollárt tesz ki.

Persze a sófogyasztás csökkentésétől nem minden szakértő remél ilyen jelentős hasznokat, egyesek szerint ugyanis negatív következményei is lehetnek, még akár magasabb vérnyomást is eredményezhet, de egyéb mellékhatásokkal is járhat a lecsökkent sóbevitel.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem