5 °C Budapest

Nyugdíjasként se lesz nyugalmad: a stresszt "elraktározza" szervezetünk!

2009. június 12. 11:03

A University of California egészségügyi kutatóközpontja által végzett kutatás szerint a munkahelyi stressz nem szűnik meg a nyugdíjba vonuláskor, a testünk ugyanis mintha évekre elraktározná a munkával kapcsolatos feszültségeket, ami jelentősen növeli a magas vérnyomással összefüggő betegségek veszélyeit.

A kutatás megállapította, hogy azoknak a nyugdíjasoknak, akik aktív éveikben magasabb pozícióban dolgoztak, döntéshozói jogkörrel rendelkeztek, és másokat irányítottak, vagyis menedzseri feladatokat láttak el, alacsonyabb a vérnyomásuk, mint az alacsonyabb munkaköröket betöltött nyugdíjasoknak.

A vizsgálatok során 7 289 65 év feletti amerikai nyugdíjast vizsgáltak meg 2004-2005 között, akiknek 10 százaléka még dolgozott a kutatás ideje alatt.

Ahhoz, hogy valóban a munkatípus és az időskori vérnyomásproblémák közötti összefüggést tudják kimutatni, igyekeztek iskolázottság, faj, jövedelem, dohányzási és alkoholfogyasztási szokások, testtömeg index és egyéb egészségügyi szempontok szerint hasonló mintát venni.

A férfiak körében az alábbi foglalkozások számítottak az időskori vérnyomásproblémák miatt veszélyesnek: ügynöki munka, tanácsadói munka, különféle szerelői, javítói munkakörök, míg nők esetén a fent említetteken kívül a takarítók és a diplomás szellemi foglalkozásúak körében fordul elő gyakrabban hypertonia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az olyan munkát végzők, akiknek speciális és felelős feladatokat kell teljesíteniük, azonban döntéshozói jogkörük korlátozott, gyakrabban szenvednek magas vérnyomástól, az átélt nagy stressz miatt. A mostani felmérés azonban újdonságnak tekinthető, mivel nem az aktív, hanem a nyugdíjas évek során megfigyelhető egészségügyi panaszokat vezeti vissza a munkahelyi stresszre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm