13 °C Budapest

Az optimista nők tovább élnek

2009. augusztus 11. 14:02

Egy amerikai kutatás szerint az optimista nők körében jóval kisebb az esélye a szívbetegségeknek, és így a halálozásnak is. Sok újat persze ezzel nem mondtak a kutatók.

Korábban egy holland kutatócsoport már hasonló megállapításra jutott, igaz, ők férfiak esetében állapították meg az optimizmus egészségre gyakorolt hatását.

A 100 ezer nő bevonásával készült kutatás szerint a pesszimistáknak magasabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük is.

Az optimista nők körében 9 százalékkal kisebb volt a szívmegbetegedések aránya, és 14 százalékkal alacsonyabb az emiatt bekövetkező halálesetek száma - a megfigyelést felölelő nyolc év alatt.

Ugyanezen időszak alatt a cinikus, bizalmatlan nők körében 16 százalékkal többen haltak meg.

Az egyik lehetséges magyarázat a jelenségre az, hogy az optimista nők könnyebben megbirkóznak a különböző megpróbáltatásokkal, illetve jobban vigyáznak magukra, ha megbetegednek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatásban résztvevő nők közül az optimisták ráadásul többet is mozogtak, és vékonyabbak is voltak pesszimista társaiknál.

A British Heart Foundation szóvivője a hozzátette: azt már rég óta tudni vélik, hogy az ellenséges indulatok, negatív érzelmek olyan kémiai folyamatokat indítanak be a testben, ami növelheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, azonban a működési mechanizmust még nem ismerik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45