1 °C Budapest

Agyatlan dagadtak! - nem sértésből mondjuk

2009. augusztus 25. 18:32

Egy friss felmérés szerint a dagadt emberek fejében 8 százalékkal kevesebb agyi szövet található, mint a normál súlyú emberekében, az agyuk pedig 16 évvel öregebbnek néz ki átlagosan a valódi koruknál. Az enyhébben túlsúlyos alanyok agya 4 százalékkal kevesebb szövetet tartalmazott és 8 évvel öregebbnek nézett ki.

A UCLA kutatóorvosai 94, a hetvenes éveikben járó pácienst vizsgáltak meg. A komoly szövetkárosodás jelentősen csökkenti az öregek kognitív képességeit, és sokkal nagyobb az Alzheimer-kór, illetve egyéb, agyat támadó betegségek kialakulásának veszélye. Az elhízás tehát nemcsak a létfenntartó belső szerveket, hanem az agyat is veszélyezteti. Ezek kívül pedig szívritmuszavarhoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet, valamint a szexuális étvágyat is csökkenti, mint az korábbi felmérésekből kiderült.

A kutatás szerint a túlsúlyos emberek agyában elsősorban a tervezésért és rövid távú memóriáért felelős részek károsodtak, majd a figyelem, a hosszú távú memória és a mozgáskoordináció károsodik az elhízás miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérései szerint világszerte 300 millióan kórosan elhízottak, további egymilliárd ember pedig túlsúlyos (Előbbi kategóriába azok tartoznak, akiknek testömegindexe 30 felett, utóbbiba, akiké 25 és 30 között található.)

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?