21 °C Budapest

Agyatlan dagadtak! - nem sértésből mondjuk

2009. augusztus 25. 18:32

Egy friss felmérés szerint a dagadt emberek fejében 8 százalékkal kevesebb agyi szövet található, mint a normál súlyú emberekében, az agyuk pedig 16 évvel öregebbnek néz ki átlagosan a valódi koruknál. Az enyhébben túlsúlyos alanyok agya 4 százalékkal kevesebb szövetet tartalmazott és 8 évvel öregebbnek nézett ki.

A UCLA kutatóorvosai 94, a hetvenes éveikben járó pácienst vizsgáltak meg. A komoly szövetkárosodás jelentősen csökkenti az öregek kognitív képességeit, és sokkal nagyobb az Alzheimer-kór, illetve egyéb, agyat támadó betegségek kialakulásának veszélye. Az elhízás tehát nemcsak a létfenntartó belső szerveket, hanem az agyat is veszélyezteti. Ezek kívül pedig szívritmuszavarhoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet, valamint a szexuális étvágyat is csökkenti, mint az korábbi felmérésekből kiderült.

A kutatás szerint a túlsúlyos emberek agyában elsősorban a tervezésért és rövid távú memóriáért felelős részek károsodtak, majd a figyelem, a hosszú távú memória és a mozgáskoordináció károsodik az elhízás miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérései szerint világszerte 300 millióan kórosan elhízottak, további egymilliárd ember pedig túlsúlyos (Előbbi kategóriába azok tartoznak, akiknek testömegindexe 30 felett, utóbbiba, akiké 25 és 30 között található.)

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05