14 °C Budapest

Agyatlan dagadtak! - nem sértésből mondjuk

2009. augusztus 25. 18:32

Egy friss felmérés szerint a dagadt emberek fejében 8 százalékkal kevesebb agyi szövet található, mint a normál súlyú emberekében, az agyuk pedig 16 évvel öregebbnek néz ki átlagosan a valódi koruknál. Az enyhébben túlsúlyos alanyok agya 4 százalékkal kevesebb szövetet tartalmazott és 8 évvel öregebbnek nézett ki.

A UCLA kutatóorvosai 94, a hetvenes éveikben járó pácienst vizsgáltak meg. A komoly szövetkárosodás jelentősen csökkenti az öregek kognitív képességeit, és sokkal nagyobb az Alzheimer-kór, illetve egyéb, agyat támadó betegségek kialakulásának veszélye. Az elhízás tehát nemcsak a létfenntartó belső szerveket, hanem az agyat is veszélyezteti. Ezek kívül pedig szívritmuszavarhoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet, valamint a szexuális étvágyat is csökkenti, mint az korábbi felmérésekből kiderült.

A kutatás szerint a túlsúlyos emberek agyában elsősorban a tervezésért és rövid távú memóriáért felelős részek károsodtak, majd a figyelem, a hosszú távú memória és a mozgáskoordináció károsodik az elhízás miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérései szerint világszerte 300 millióan kórosan elhízottak, további egymilliárd ember pedig túlsúlyos (Előbbi kategóriába azok tartoznak, akiknek testömegindexe 30 felett, utóbbiba, akiké 25 és 30 között található.)

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm