25 °C Budapest

Az IKEA sokkolta a világot! Román tiltakozás!

2009. augusztus 31. 16:58

Az IKEA munkatársai álmukban sem gondolták volna, hogy világraszóló botrányt robbantanak ki azzal, hogy megváltoztatják az évente megjelenő IKEA-katalógus betűtípusát.

Az IKEA 50 éve nem változtatott világhírű katalógusának betűtípusán. Augusztusban megjelent, 2010-es reklámkiadványában mégis megtette ezt: Futura betűkről Verdana-ra váltott. Meg is lett az eredménye...

 

Részlet a 2008-as katalógusból (Fotó: /i32.tinypic.com)


A lépést ugyanis óriási tiltakozások kísérik, szerte a világhálón. Egy román grafikus, Marius Ursache például tiltakozó aláírásokat gyűjt az interneten: "IKEA, szabadulj meg a Verdana-tól!" jelszóval. Eddig már 2700-an írták alá a petíciót.

Az IKEA azzal védekezik, hogy a Verdana sokkal alkalmasabb az online felületekhez, mint a Futura. Márpedig egyre többen lapoznak bele az online katalógusba.

 

Részlet a 2010-es katalógusból(Fotó: ikea.hu)


Egy, a Pénzcentrum által megkérdezett tördelő-designer szerint ha miden nyomtatott kiadványban web-biztos betűtípust használnának, az unalmassá és egysíkúvá tenné a nyomtatott kiadványokat. A web és a nyomtatott média egyébként sem vehető egy kalap alá, két teljesen külön kinézetet és szabályokat kívánó médium.

Mint arról beszámoltunk, tavaly több mint 200 millió példányt nyomtattak a vaskos reklámfüzetből, 52 különböző kiadásban, 27 nyelven jelent meg.  Itt a legújabb IKEA-katalógus! Kattints!

A magyar kiadványt is évente postázzák az áruházak környezetében: Budapesten és vonzáskörzetében 1.100.000 példányban terjesztik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?