6 °C Budapest

Utazásra bezzeg van pénz!

2009. augusztus 25. 09:47

Az idei első félévben a külföldiek összes magyarországi fogyasztása 544 milliárd forint volt, 21%-kal több a 2008. azonos időszakinál. A külföldre látogató magyarok ugyanekkor 379 milliárd forintot költöttek, negyedével többet, mint egy évvel korábban - áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérésében.

Az időszak végén az utasforgalmi egyenleg 166 milliárd forintot tett ki, ami 16 milliárd forinttal több a 2008. I. félévinél. Az első félévben 17,9 millió külföldi látogatott Magyarországra, 78%-uk egy napra. A látogatók száma 5,5%-kal emelkedett, ezen belül az egy napra érkezők száma jóval dinamikusabban nőtt. A külföldiek összesen 41,1 millió napot töltöttek Magyarországon, 4%-kal többet, mint 2008 első félévében.

A látogatók döntő részét a vásárlási céllal utazó egynapos utazók, az átutazók, illetve kisebb részben a többnapos, szabadidős céllal utazók adták. A hazánkba látogatók 21%-kal (95 milliárd forinttal) költöttek többet Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest. Az adatok értékeléséhez figyelembe kell venni, hogy 2009 I. félévében a forint az euróval szemben 16%-kal gyengébb volt a 2008. I. félévinél. Ez is hozzájárult az összes és az egy napra jutó fogyasztás értékének alakulásához, valamint az is, hogy Szlovákiában 2009. január 1. óta az euró a hivatalos fizetési eszköz.

A turisztikai céllal utazók 40%-a is csupán egyetlen napra érkezett, a hosszabb időt eltöltő 3,3 millió utazó elsősorban szálláshely-szolgáltatást, vendéglátást és más turisztikai szolgáltatásokat vett igénybe. A több napra látogatók - akik átlagos tartózkodási ideje 7,1 nap volt - a legnagyobb számban Németországból és Ausztriából jöttek. Mindkét ország esetében enyhén növekedett a látogatószám 2008 azonos időszakához mérten. Az egy napra hazánkba látogatók száma 7%-kal emelkedett, ezek 40%-a átutazó volt. Kimagasló a napi vásárlók aránya (37%) is, ami egy év alatt mintegy másfélszeresére nőtt.

A szomszédos országok közül a Romániából érkezők esetében a legmagasabb az átutazók aránya (71%). Turisztikai céllal - az érkezések számát tekintve - a legtöbben Ausztriából és Szlovákiából jöttek. A külföldiek által leglátogatottabb turisztikai régióink 2009 I. félévében Budapest (44%) és Nyugat-Dunántúl (28%) voltak. Mindkét régió 1 százalékpontos növekedést mondhat magáénak az előző év azonos időszakához képest.

A külföldi látogatók 2009 első hat hónapjában 544 milliárd forintot költöttek el hazánkban. Az utasforgalmi export 66%-a (357 milliárd forint) kötődött a turisztikai motivációval érkezőkhöz. Az egynapos látogatásokból származott a bevételek 31%-a (170 milliárd forint). A fogyasztás szerkezetére jellemző, hogy a több napra látogatók kiadásaik - ez naponta és személyenként 13,8 ezer forintot jelentett - 45%-át szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 8%-ban élelmiszerre, 12%-ban árucikkekre, 6%-ban egyéb szolgáltatásokra fordították. Az egy napra látogatók élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására költötték a pénzük 71%-át, ami 15 százalékponttal több, mint az előző év első félévében. Az élelmiszerekre fordított összeg részaránya jelentősen, 12 százalékponttal emelkedett. Az egynapos látogatók átlagosan személyenként 12 ezer forintot költöttek el Magyarországon.

A vizsgált időszakban a magyar állampolgárok 7,8 millió alkalommal utaztak külföldre. Amíg az egynapos utazások száma 3%-kal csökkent, addig a többnaposoké 4%-kal emelkedett 2008 I. félévéhez képest. A többnapos utazásoknál ezzel párhuzamosan az átlagos tartózkodási idő is nőtt: 11-ről 12 napra. A többnapos utazások számának és az átlagos tartózkodási idő ilyen mértékű növekedésének köszönhetően az összes tartózkodási idő 3,9 millió nappal (11%) bővült 2008 azonos időszakához viszonyítva.

Az egynapos utazások csaknem felét (49%) vásárlási céllal tették, a turisztikai motivációjú utazások 31%-ot képviseltek, a többnapos utazások esetében utóbbi kategória részesedése 80% volt. Jelentős volt a munkavégzés célú kiutazások aránya, ami az egynapos utazások esetében 17, a többnaposokénál 18% volt. A külföldre látogatók 379 milliárd forintot költöttek el külföldön - a kiadások 55%-a (208 milliárd forint) a turisztikai motivációval utazókhoz, 33%-a (123 milliárd forint) a munkavégzési célú utakhoz kötődött, ez folyó áron 14, illetve 74%-kal több mint egy évvel ezelőtt. Az 1 fő egy napra jutó költése az egynapos utazásoknál (csaknem 700 Ft-tal) 8600 Ft-ra, a többnapos utazások esetében (több mint 1100 Ft-tal) 10 000 Ft-ra nőtt.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30