15 °C Budapest

Pörögtek tavaly az üdülési csekkek

2009. augusztus 24. 09:32

Tavaly több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken, ebből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2008. évi teljesítményéről című kiadványából. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adataira támaszkodó elemzés szerint a kereskedelmi szálláshelyeken és a szállodákban egyaránt 28 százalékkal nőtt a beváltott csekkek értéke az előző évhez képest.

A beváltott csekkek értéke a kereskedelmi szálláshelyeken az összes árbevétel 9 százalékát adta, ezen belül a belföldi bruttó szállásdíj 40 százalékát tette ki. A szálloda típusú egységekben és az egyéb szállástípusok esetében - ilyenek egyebek mellett a turista- és ifjúsági szállók, az üdülőházak és a kempingek - a beváltott üdülési csekkek aránya a belföldi bruttó szállásdíjból 40, illetve 43 százalék volt. Az előző évhez viszonyítva a beváltott csekkek aránya az összes árbevételből 3, a belföldi szállásdíj esetében azonban már 7 százalékponttal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján tavaly nyár közepén 2010 kereskedelmi szálláshely fogadott el üdülési csekket fizetőeszközként, ez közel tizedével nagyobb szám, mint a 2007. évi. A korábbi években az elfogadóhelyek többségét a szállodák alkották, a panziók és az egyéb kereskedelmi szálláshelyek részesedése közel azonos volt. Az elmúlt évek során a panziók egyre inkább felzárkóztak, így 2008-ra részesedésük már meghaladta az egyharmados arányt, míg az egyéb szálláshelyek részesedése az üdülési csekket elfogadó egységek között 28 százalékra csökkent. Az egycsillagos szállodák kivételével minden szállástípusban nőtt a csekkekből származó bevétel.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?