Tátongó európai turistaparadicsomok: inkább otthon nyaralunk

2009. augusztus 24. 12:02

Üres asztalok a párizsi kávézók teraszán, kevesebb napozó az olasz, illetve spanyol strandokon: a válság bizony a legfelkapottabb turistacélpontokat is elérte, melyek egy évvel ezelőtt még a leglátogatottabb nyaralóhelyeknek számítottak Európában.

Franciaországot igen komolyan sújtja a gazdasági válság, legalábbis ami a turizmust illeti: míg tavaly összesen 79,3 millióan látogattak el az országba, addig idén július-augusztusban közel harmadával csökkent turisták száma, de az első öt hónapban is már 15,5 százalékos visszaesést mutattak a statisztikák.

Spanyolország - amely tavaly a világ harmadik legkedveltebb turistacélpontjának számított - idén nyáron 10 százalékos forgalomcsökkenéssel szembesült, a 11,4 százalékos első félévi visszaesés után.

De az olasz idegenforgalomban is közel 9 százalékos csökkenésre számítanak idén május-október között a szakértők.

Mindez a válsággal, illetve az ennek következtében egyre takarékosabbá váló lakossággal magyarázható, így az idegenforgalomból élőknek nincs más választásuk, mint az otthon maradt honfitársakban bízni.

Egy Gallup felmérés szerint az európaiak 48 százaléka idén hazájában tölti a szabadságát, szemben a tavalyi 43 százalékkal. A britek - akik a kontinens top utazóinak számítanak a németek mellett - például 10 százalékkal kevesebbet utaznak Európán belül, főként a font gyengülése miatt. Emiatt a normál esetben britektől, németektől hemzsegő spanyol strandok most szinte tátongnak az ürességtől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nem csak a látogatók száma, hanem az általuk elköltött összegek is csökkentek: augusztusban becslések szerint mintegy 13,5 százalékkal kevesebb sör fogy Spanyolországban, mint egy évvel korábban.

Persze az olasz, illetve a görög partokon is hasonlókat tapasztalnak: ha napernyőt bérelnek is, szendvicset már otthonról hoznak a nyaralók. A kereslet csökkenése miatt az olasz szállodák már árcsökkentésbe kezdtek: a második negyedévben a három-, négycsillagos szállodák árai 30 százalékkal csökkentek. Egyedül Rómába látogatnak továbbra is annyian, mint az megszokott, de Firenze és Velence már veszített vonzerejéből.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?