13 °C Budapest

Tátongó európai turistaparadicsomok: inkább otthon nyaralunk

2009. augusztus 24. 12:02

Üres asztalok a párizsi kávézók teraszán, kevesebb napozó az olasz, illetve spanyol strandokon: a válság bizony a legfelkapottabb turistacélpontokat is elérte, melyek egy évvel ezelőtt még a leglátogatottabb nyaralóhelyeknek számítottak Európában.

Franciaországot igen komolyan sújtja a gazdasági válság, legalábbis ami a turizmust illeti: míg tavaly összesen 79,3 millióan látogattak el az országba, addig idén július-augusztusban közel harmadával csökkent turisták száma, de az első öt hónapban is már 15,5 százalékos visszaesést mutattak a statisztikák.

Spanyolország - amely tavaly a világ harmadik legkedveltebb turistacélpontjának számított - idén nyáron 10 százalékos forgalomcsökkenéssel szembesült, a 11,4 százalékos első félévi visszaesés után.

De az olasz idegenforgalomban is közel 9 százalékos csökkenésre számítanak idén május-október között a szakértők.

Mindez a válsággal, illetve az ennek következtében egyre takarékosabbá váló lakossággal magyarázható, így az idegenforgalomból élőknek nincs más választásuk, mint az otthon maradt honfitársakban bízni.

Egy Gallup felmérés szerint az európaiak 48 százaléka idén hazájában tölti a szabadságát, szemben a tavalyi 43 százalékkal. A britek - akik a kontinens top utazóinak számítanak a németek mellett - például 10 százalékkal kevesebbet utaznak Európán belül, főként a font gyengülése miatt. Emiatt a normál esetben britektől, németektől hemzsegő spanyol strandok most szinte tátongnak az ürességtől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De nem csak a látogatók száma, hanem az általuk elköltött összegek is csökkentek: augusztusban becslések szerint mintegy 13,5 százalékkal kevesebb sör fogy Spanyolországban, mint egy évvel korábban.

Persze az olasz, illetve a görög partokon is hasonlókat tapasztalnak: ha napernyőt bérelnek is, szendvicset már otthonról hoznak a nyaralók. A kereslet csökkenése miatt az olasz szállodák már árcsökkentésbe kezdtek: a második negyedévben a három-, négycsillagos szállodák árai 30 százalékkal csökkentek. Egyedül Rómába látogatnak továbbra is annyian, mint az megszokott, de Firenze és Velence már veszített vonzerejéből.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem