20 °C Budapest

Tátongó európai turistaparadicsomok: inkább otthon nyaralunk

2009. augusztus 24. 12:02

Üres asztalok a párizsi kávézók teraszán, kevesebb napozó az olasz, illetve spanyol strandokon: a válság bizony a legfelkapottabb turistacélpontokat is elérte, melyek egy évvel ezelőtt még a leglátogatottabb nyaralóhelyeknek számítottak Európában.

Franciaországot igen komolyan sújtja a gazdasági válság, legalábbis ami a turizmust illeti: míg tavaly összesen 79,3 millióan látogattak el az országba, addig idén július-augusztusban közel harmadával csökkent turisták száma, de az első öt hónapban is már 15,5 százalékos visszaesést mutattak a statisztikák.

Spanyolország - amely tavaly a világ harmadik legkedveltebb turistacélpontjának számított - idén nyáron 10 százalékos forgalomcsökkenéssel szembesült, a 11,4 százalékos első félévi visszaesés után.

De az olasz idegenforgalomban is közel 9 százalékos csökkenésre számítanak idén május-október között a szakértők.

Mindez a válsággal, illetve az ennek következtében egyre takarékosabbá váló lakossággal magyarázható, így az idegenforgalomból élőknek nincs más választásuk, mint az otthon maradt honfitársakban bízni.

Egy Gallup felmérés szerint az európaiak 48 százaléka idén hazájában tölti a szabadságát, szemben a tavalyi 43 százalékkal. A britek - akik a kontinens top utazóinak számítanak a németek mellett - például 10 százalékkal kevesebbet utaznak Európán belül, főként a font gyengülése miatt. Emiatt a normál esetben britektől, németektől hemzsegő spanyol strandok most szinte tátongnak az ürességtől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De nem csak a látogatók száma, hanem az általuk elköltött összegek is csökkentek: augusztusban becslések szerint mintegy 13,5 százalékkal kevesebb sör fogy Spanyolországban, mint egy évvel korábban.

Persze az olasz, illetve a görög partokon is hasonlókat tapasztalnak: ha napernyőt bérelnek is, szendvicset már otthonról hoznak a nyaralók. A kereslet csökkenése miatt az olasz szállodák már árcsökkentésbe kezdtek: a második negyedévben a három-, négycsillagos szállodák árai 30 százalékkal csökkentek. Egyedül Rómába látogatnak továbbra is annyian, mint az megszokott, de Firenze és Velence már veszített vonzerejéből.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?