20 °C Budapest

Elhízol, ha nem alszol eleget!

2009. június 10. 14:02

Egy most megjelent kutatás szerint a serdülőkori elhízás nagymértékben korrelál a kialvatlansággal. Persze nem csak az alváshiányról van szó, hanem a folyamatos monitor-, illetve tévébámulásról, illetve a túlzott kávéfogyasztásról is.

A tinédzserek körében végzett, 320 fő adatainak részletes kielemzésével készült kutatás szerint azok, akik kevesebbet alszanak, több kávét fogyasztanak és sokkal több időt töltenek el a tévé, az internet, illetve a számítógépes játékok előtt, mint azok, akik rendesen kialusszák magukat.

Persze az alváshiány csak egyike lehet az elhízás okainak - erre maguk a kutatás készítői, a tucsoni University of Arizona szakemberei is felhívták a figyelmet. A fiúk például átlagosan sokkal többet mozognak a lányoknál ebben a korban, ami az alváshiány ellenére is jobban karban tartja a testsúlyt. Az alváshiány és a túlsúly azonban hosszú távon komoly problémákat okozhat: nemcsak az általános fizikai egészségre lehet romboló hatással, de visszaveti a pszichoszociális és tanulási képességeket is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07