19 °C Budapest

A magas benzinárak napos oldala: fogyózni kezd Amerika?

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 11:00

Egyre többen kezdik felfedezni, hogy miközben a magas üzemanyagárak komoly megterhelést jelentenek a pénztárcára, addig a bicikli, a tömegközlekedés vagy a sétálás nemcsak olcsóbb közlekedési módozat, hanem egészségesebb is.

Az elmélet miszerint sokan leteszik az autójukat, hogy olcsóbb közlekedési formát válasszanak, bebizonyosodni látszik. Sőt, kevesebbet járnak étterembe is, mivel az étteremhez eddig kocsival jutottak el, amit viszont most már nem engednek meg maguknak. Ráadásul az is köztudott, hogy az otthon főzött ételek sokkal egészségesebbek lehetnek, mint az étteremben rendeltek. Egy étteremben például kevesebben rendelnek salátát, otthon viszont gyakrabban szerepel a menüben.

A szakértők több államban is vizsgálták az üzemanyagárak alakulását 1984 és 2004 között, hogy bebizonyítsák az egészséges életmód, illetve az elhízás és az üzemanyagárak közötti összefüggést. A benzinárakat az átlagos testsúllyal és az elhízás mértékével vetették össze.

A vizsgálatok szerint egy dollárnyi áremelkedés átlagosan 1,8-2,3 kilogramm testsúlyvesztéssel jár együtt az amerikaiak körében. Emellett a magas áraknak a sebességre is komoly hatása van, ha drága a benzin, az emberek sokkal lassabban vezetnek, így a halálos közúti balesetek száma is csökkent.

Az alacsonyabb felhasználásra való törekvés következtében az üzemanyag-hatékony modellek fejlesztése és gyártása is előtérbe kerül, ami akár új munkahelyeket is teremthet. A kevesebb benzinre költött pénz ugyanis a helyi boltokban költik el, ezzel javítva a gazdasági környezetet.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?