A magas benzinárak napos oldala: fogyózni kezd Amerika?

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 11:00

Egyre többen kezdik felfedezni, hogy miközben a magas üzemanyagárak komoly megterhelést jelentenek a pénztárcára, addig a bicikli, a tömegközlekedés vagy a sétálás nemcsak olcsóbb közlekedési módozat, hanem egészségesebb is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmélet miszerint sokan leteszik az autójukat, hogy olcsóbb közlekedési formát válasszanak, bebizonyosodni látszik. Sőt, kevesebbet járnak étterembe is, mivel az étteremhez eddig kocsival jutottak el, amit viszont most már nem engednek meg maguknak. Ráadásul az is köztudott, hogy az otthon főzött ételek sokkal egészségesebbek lehetnek, mint az étteremben rendeltek. Egy étteremben például kevesebben rendelnek salátát, otthon viszont gyakrabban szerepel a menüben.

A szakértők több államban is vizsgálták az üzemanyagárak alakulását 1984 és 2004 között, hogy bebizonyítsák az egészséges életmód, illetve az elhízás és az üzemanyagárak közötti összefüggést. A benzinárakat az átlagos testsúllyal és az elhízás mértékével vetették össze.

A vizsgálatok szerint egy dollárnyi áremelkedés átlagosan 1,8-2,3 kilogramm testsúlyvesztéssel jár együtt az amerikaiak körében. Emellett a magas áraknak a sebességre is komoly hatása van, ha drága a benzin, az emberek sokkal lassabban vezetnek, így a halálos közúti balesetek száma is csökkent.

Az alacsonyabb felhasználásra való törekvés következtében az üzemanyag-hatékony modellek fejlesztése és gyártása is előtérbe kerül, ami akár új munkahelyeket is teremthet. A kevesebb benzinre költött pénz ugyanis a helyi boltokban költik el, ezzel javítva a gazdasági környezetet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?