A magas benzinárak napos oldala: fogyózni kezd Amerika?

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 11:00

Egyre többen kezdik felfedezni, hogy miközben a magas üzemanyagárak komoly megterhelést jelentenek a pénztárcára, addig a bicikli, a tömegközlekedés vagy a sétálás nemcsak olcsóbb közlekedési módozat, hanem egészségesebb is.

Az elmélet miszerint sokan leteszik az autójukat, hogy olcsóbb közlekedési formát válasszanak, bebizonyosodni látszik. Sőt, kevesebbet járnak étterembe is, mivel az étteremhez eddig kocsival jutottak el, amit viszont most már nem engednek meg maguknak. Ráadásul az is köztudott, hogy az otthon főzött ételek sokkal egészségesebbek lehetnek, mint az étteremben rendeltek. Egy étteremben például kevesebben rendelnek salátát, otthon viszont gyakrabban szerepel a menüben.

A szakértők több államban is vizsgálták az üzemanyagárak alakulását 1984 és 2004 között, hogy bebizonyítsák az egészséges életmód, illetve az elhízás és az üzemanyagárak közötti összefüggést. A benzinárakat az átlagos testsúllyal és az elhízás mértékével vetették össze.

A vizsgálatok szerint egy dollárnyi áremelkedés átlagosan 1,8-2,3 kilogramm testsúlyvesztéssel jár együtt az amerikaiak körében. Emellett a magas áraknak a sebességre is komoly hatása van, ha drága a benzin, az emberek sokkal lassabban vezetnek, így a halálos közúti balesetek száma is csökkent.

Az alacsonyabb felhasználásra való törekvés következtében az üzemanyag-hatékony modellek fejlesztése és gyártása is előtérbe kerül, ami akár új munkahelyeket is teremthet. A kevesebb benzinre költött pénz ugyanis a helyi boltokban költik el, ezzel javítva a gazdasági környezetet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem