Tíz évvel rövidíti meg az életed a zabálás

2009. március 18. 18:37

Az enyhe túlsúly három, a komoly elhízás 10 évvel rövidíti meg az életkort az egyébként várhatóhoz képest - derítették ki az Oxford-i Egyetem kutatói.

A publikáció nem kevesebb, mint egymillió, a Föld számos országából származó beteg adatainak vizsgálatával készült el, így ez a világ legkiterjedtebb vizsgálata, mely a túlsúly és a várható életkor összefüggéseiről készült.

Az elemzés elsősorban a testtömegindex (BMI) vizsgálatára épült. A BMI a testtömeg és a méterben számolt magasság négyzetének hányadosa. A 25 feletti érték enyhe túlsúlyt, a 30 feletti elhízást jelent.) Az 57 különböző helyen folytatott kutatás 20 éven keresztül vizsgálta a BMI adatokat - ez idő alatt csaknem százezren hunytak el közülük.

A legalacsonyabb halálozási rátát a 24-es mutatójú személyeknél vizsgálták, egészségügyi szempontból tehát ez lenne a legideálisabb testtömegindex. Ez egy 170 centiméteres ember esetében ez 69 kilogrammot jelent - a vizsgálat azonban nem közli, hogy férfiaknál vagy nőknél ideális-e ez az arány, pedig testfelépítésbeli különbségek miatt ez egyáltalán nem mindegy.

A 30-35-ös BMI-vel rendelkezők (az Egyesült Államokban ide tartozik a lakosság nagy százaléka) mintegy három évvel korábban hunynak el, mint a normál súlyúak. A komolyan elhízottak (40-50-es BMI) élete akár 10 évvel is megrövidülhet: ez legalább akkora veszélyt jelent tehát, mint az életen át tartó dohányzás. A leggyakoribb halálok a rák és a szívroham.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elhízás legnagyobb veszélye jelenleg az, hogy már gyermekkorban elkezdődik, később pedig nagyon nehéz már leadni a kilókat. Jelenleg a kórosan elhízottak aránya alig több, mint 2 százalék, de a fiatalabb generációk adatait figyelembe véve ez néhány évtizeden belül akár 20 százalék is lehet a felnőttek körében.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?