-4 °C Budapest

Tíz évvel rövidíti meg az életed a zabálás

2009. március 18. 18:37

Az enyhe túlsúly három, a komoly elhízás 10 évvel rövidíti meg az életkort az egyébként várhatóhoz képest - derítették ki az Oxford-i Egyetem kutatói.

A publikáció nem kevesebb, mint egymillió, a Föld számos országából származó beteg adatainak vizsgálatával készült el, így ez a világ legkiterjedtebb vizsgálata, mely a túlsúly és a várható életkor összefüggéseiről készült.

Az elemzés elsősorban a testtömegindex (BMI) vizsgálatára épült. A BMI a testtömeg és a méterben számolt magasság négyzetének hányadosa. A 25 feletti érték enyhe túlsúlyt, a 30 feletti elhízást jelent.) Az 57 különböző helyen folytatott kutatás 20 éven keresztül vizsgálta a BMI adatokat - ez idő alatt csaknem százezren hunytak el közülük.

A legalacsonyabb halálozási rátát a 24-es mutatójú személyeknél vizsgálták, egészségügyi szempontból tehát ez lenne a legideálisabb testtömegindex. Ez egy 170 centiméteres ember esetében ez 69 kilogrammot jelent - a vizsgálat azonban nem közli, hogy férfiaknál vagy nőknél ideális-e ez az arány, pedig testfelépítésbeli különbségek miatt ez egyáltalán nem mindegy.

A 30-35-ös BMI-vel rendelkezők (az Egyesült Államokban ide tartozik a lakosság nagy százaléka) mintegy három évvel korábban hunynak el, mint a normál súlyúak. A komolyan elhízottak (40-50-es BMI) élete akár 10 évvel is megrövidülhet: ez legalább akkora veszélyt jelent tehát, mint az életen át tartó dohányzás. A leggyakoribb halálok a rák és a szívroham.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elhízás legnagyobb veszélye jelenleg az, hogy már gyermekkorban elkezdődik, később pedig nagyon nehéz már leadni a kilókat. Jelenleg a kórosan elhízottak aránya alig több, mint 2 százalék, de a fiatalabb generációk adatait figyelembe véve ez néhány évtizeden belül akár 20 százalék is lehet a felnőttek körében.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?