1 °C Budapest

Tíz évvel rövidíti meg az életed a zabálás

2009. március 18. 18:37

Az enyhe túlsúly három, a komoly elhízás 10 évvel rövidíti meg az életkort az egyébként várhatóhoz képest - derítették ki az Oxford-i Egyetem kutatói.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A publikáció nem kevesebb, mint egymillió, a Föld számos országából származó beteg adatainak vizsgálatával készült el, így ez a világ legkiterjedtebb vizsgálata, mely a túlsúly és a várható életkor összefüggéseiről készült.

Az elemzés elsősorban a testtömegindex (BMI) vizsgálatára épült. A BMI a testtömeg és a méterben számolt magasság négyzetének hányadosa. A 25 feletti érték enyhe túlsúlyt, a 30 feletti elhízást jelent.) Az 57 különböző helyen folytatott kutatás 20 éven keresztül vizsgálta a BMI adatokat - ez idő alatt csaknem százezren hunytak el közülük.

A legalacsonyabb halálozási rátát a 24-es mutatójú személyeknél vizsgálták, egészségügyi szempontból tehát ez lenne a legideálisabb testtömegindex. Ez egy 170 centiméteres ember esetében ez 69 kilogrammot jelent - a vizsgálat azonban nem közli, hogy férfiaknál vagy nőknél ideális-e ez az arány, pedig testfelépítésbeli különbségek miatt ez egyáltalán nem mindegy.

A 30-35-ös BMI-vel rendelkezők (az Egyesült Államokban ide tartozik a lakosság nagy százaléka) mintegy három évvel korábban hunynak el, mint a normál súlyúak. A komolyan elhízottak (40-50-es BMI) élete akár 10 évvel is megrövidülhet: ez legalább akkora veszélyt jelent tehát, mint az életen át tartó dohányzás. A leggyakoribb halálok a rák és a szívroham.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az elhízás legnagyobb veszélye jelenleg az, hogy már gyermekkorban elkezdődik, később pedig nagyon nehéz már leadni a kilókat. Jelenleg a kórosan elhízottak aránya alig több, mint 2 százalék, de a fiatalabb generációk adatait figyelembe véve ez néhány évtizeden belül akár 20 százalék is lehet a felnőttek körében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59