18 °C Budapest

Lustábbak a nők a férfiaknál

2009. augusztus 24. 14:36

Bár a magazinok és a tévéreklámok egyfolytában a vékony nőket favorizálják, a kutatások pedig folyamatosan az elhízás veszélyeivel riogatnak, a nők mégis kevesebbet mozognak az Egyesült Államokban, mint a férfiak.

A University of Michigan legújabb kutatása szerint a fiatal fekete nők 1984 és 2006 között jelentősen vesztettek a mozgás iránti kedvükből. A kutatók 17 314, 19 és 26 év közötti fiatal férfi és nő adataiból vontak le következtetéseket, akik 1984 és 2006 között kétévente számoltak be szokásaikról és főbb adataikról.

Az egyetem által kidolgozott kérdéssor több területen vizsgálta az önkénteseket: milyen gyakran reggeliznek, milyen gyakran esznek gyümölcsöt, milyen gyakran edzettek (edzőterem, futás, úszás, stb.), milyen gyakran volt idejük legalább hét órát aludni és milyen gyakran néztek tévét.

A kutatók között nagy az egyetértés abban, hogy az elhízás alapja, ha a "páciens" rendszeresen több energiát visz be a szervezetébe, mint amennyit ledolgozik napközben. Márpedig a kutatás eredményei szerint a hölgyek folyamatosan kevesebbet edzenek, mint a férfiak, így az energia-egyensúlyuk hiánya komoly szerepet játszik az elhízásukban.

Érdekes módon a fiatal nőknél a zöldség- és gyümölcsfogyasztás gyakorisága viszonylag stabil maradt az évek során, a férfiak körében viszont látványosan csökkent. Ugyanők viszont kevesebbszer is reggeliznek, mint a hölgyek. Bár a televíziót sokan vádolják, mint az elhízás egyik legfőbb indoka, a vizsgált 24 év alatt nem nőtt jelentősen a tévézéssel töltött idő mennyisége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A családi háttér azonban rendkívül sokat számít. A szegényebb családokból érkező nők (akárcsak a fekete és mexikói családok szülöttei) például nem csak többet néznek tévét átlagban, de kevesebbet is alszanak és évről évre kevesebb zöldség-gyümölcsöt esznek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?