4 °C Budapest

A szoli is van olyan rákkeltő, mint a dohányzás!

2009. július 29. 15:32

Egy felmérés szerint a szoláriumok legalább akkora veszélyt jelentenek rákos elváltozás szempontjából, mint a dohányzás. Az Egyesült Királyságban máris a szigorításért lobbiznak az egészségügyi szervezetek.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet nemrég módosította állásfoglalását a szoláriumokkal kapcsolatban. Míg korábban "valószínűleg rákkeltő az emberek számára" kategóriába sorolta a mesterségesen barnító napágyakat, addig a legfrissebb kutatások már ennél is borzasztóbb eredményeket hoztak.

A mostani kutatások szerint a rákos bőrelváltozás esélye 75 százalékkal nő, ha valaki 30 éves kora előtt kezdi el használni az UV-sugarakat kibocsátó gépeket. Márpedig a legtöbb országban épp a fiatal korosztály, közülük is a nők azok, akik előszeretettel járnak szoláriumba. Éppen ezért a rákkutatók a legmagasabb, "az emberek számára rákkeltő" besorolásba helyezték a szoláriumokat.

Az intézet véleménye szerint a szoláriumok épp úgy a karcinogének sorába tartoznak, mint a dohányfüst, a benzin, a formaldehid vagy épp az azbeszt. Az egészségvédelmi mozgalmak üdvözölték a kutatás eredményét és a kormány közbelépését sürgették. Céljuk, hogy a 18 év alattiak ne használják a szoláriumokat, zárják be azokat a helyeket, melyeket nem ellenőriznek rendszeresen és tegyenek ki információs táblákat a szolárium-használat veszélyeiről. Mint mondták, a szoláriumnak nincs egészségügyi szempontból semmi előnye sem, viszont növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?