11 °C Budapest

A szoli is van olyan rákkeltő, mint a dohányzás!

2009. július 29. 15:32

Egy felmérés szerint a szoláriumok legalább akkora veszélyt jelentenek rákos elváltozás szempontjából, mint a dohányzás. Az Egyesült Királyságban máris a szigorításért lobbiznak az egészségügyi szervezetek.

A Nemzetközi Rákkutató Intézet nemrég módosította állásfoglalását a szoláriumokkal kapcsolatban. Míg korábban "valószínűleg rákkeltő az emberek számára" kategóriába sorolta a mesterségesen barnító napágyakat, addig a legfrissebb kutatások már ennél is borzasztóbb eredményeket hoztak.

A mostani kutatások szerint a rákos bőrelváltozás esélye 75 százalékkal nő, ha valaki 30 éves kora előtt kezdi el használni az UV-sugarakat kibocsátó gépeket. Márpedig a legtöbb országban épp a fiatal korosztály, közülük is a nők azok, akik előszeretettel járnak szoláriumba. Éppen ezért a rákkutatók a legmagasabb, "az emberek számára rákkeltő" besorolásba helyezték a szoláriumokat.

Az intézet véleménye szerint a szoláriumok épp úgy a karcinogének sorába tartoznak, mint a dohányfüst, a benzin, a formaldehid vagy épp az azbeszt. Az egészségvédelmi mozgalmak üdvözölték a kutatás eredményét és a kormány közbelépését sürgették. Céljuk, hogy a 18 év alattiak ne használják a szoláriumokat, zárják be azokat a helyeket, melyeket nem ellenőriznek rendszeresen és tegyenek ki információs táblákat a szolárium-használat veszélyeiről. Mint mondták, a szoláriumnak nincs egészségügyi szempontból semmi előnye sem, viszont növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem