Merre tovább magyar gazdaság?

2009. július 24. 07:02

Júliusban a tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után harmadik hónapja emelkedett a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Ez a GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint már megközelíti a tavaly novemberi értéket. A javulás markáns, de összességében továbbra is nagyon pesszimista vélekedést tükröz.

Az üzleti szférán belül az ipari, építőipari és szolgáltatói várakozások is kedvezőbbek lettek, a kereskedelmiek viszont romlottak. Az ipari bizalmi index júliusban már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett. Javult az elmúlt és a következő időszak termelésének, továbbá a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek - a megítélése.

Kedvezőbb lett a foglalkoztatási szándék, bár a leépítést tervezők aránya még jóval meghaladja a bővítésben gondolkodókét. A készleteket viszont nagyobbnak érezték a válaszolók. Figyelemre méltó, hogy következő háromhavi termelési kilátások esetében a nagyvállalatok körében az emelkedésre számítók aránya már meghaladta a további csökkenéstől tartókét.

Az építőipari bizalmi index értéke - a júniusi kisebb növekedés után - júliusban már érezhetően emelkedett. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése kissé, a rendelésállományoké számottevően javult. A foglalkoztatási szándék lényegében nem változott júniushoz képest.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a többi ágazattól eltérően idén hullámzó, júliusban éppen romló. Különösen a rendelések várható alakulására vonatkozó várakozások lettek kedvezőtlenebbek, a készletszintet magasnak minősítették, miközben az eladási pozíció minősítése markáns javulást jelzett az előző hónaphoz képest.

A szolgáltatói bizalmi index is hullámzóan alakul, júliusban azonban ismét enyhén emelkedett. Az üzletmenet és a várható foglalkoztatási helyzet megítélése javult, a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások azonban visszaesést mutatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az iparban és az építőiparban az árcsökkentést tervezők továbbra is többen vannak, mint az áremelésre törekvők, a különbség azonban júniushoz képest kisebb lett. A kereskedelemben az áremelést tervezők vannak nagy többségben, s erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult, a válaszolók mintegy fele azonban még így is további romlásra számít.

Nagyításért kattintson a grafikonra! (Forrás: GKI Zrt.)

A májusi fordulópont után júliusban immár harmadik hónapja emelkedik a fogyasztói bizalmi index értéke is. Bár a júliusi javulás minimális, az index mégis idei legmagasabb értékére jutott. Leginkább a lakosság rövidtávú megtakarítási képességének megítélése lett kedvezőbb, de kissé a munkanélküliségről és a saját pénzügyi helyzetről alkotott vélemény is pozitívabb lett.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 26. szerda
János, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem