19 °C Budapest

Merre tovább magyar gazdaság?

2009. július 24. 07:02

Júliusban a tavaly október óta tartó zuhanás, majd az áprilisi stagnálás után harmadik hónapja emelkedett a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Ez a GKI Gazdaságkutató Zrt. által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés szerint már megközelíti a tavaly novemberi értéket. A javulás markáns, de összességében továbbra is nagyon pesszimista vélekedést tükröz.

Az üzleti szférán belül az ipari, építőipari és szolgáltatói várakozások is kedvezőbbek lettek, a kereskedelmiek viszont romlottak. Az ipari bizalmi index júliusban már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett. Javult az elmúlt és a következő időszak termelésének, továbbá a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek - a megítélése.

Kedvezőbb lett a foglalkoztatási szándék, bár a leépítést tervezők aránya még jóval meghaladja a bővítésben gondolkodókét. A készleteket viszont nagyobbnak érezték a válaszolók. Figyelemre méltó, hogy következő háromhavi termelési kilátások esetében a nagyvállalatok körében az emelkedésre számítók aránya már meghaladta a további csökkenéstől tartókét.

Az építőipari bizalmi index értéke - a júniusi kisebb növekedés után - júliusban már érezhetően emelkedett. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése kissé, a rendelésállományoké számottevően javult. A foglalkoztatási szándék lényegében nem változott júniushoz képest.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a többi ágazattól eltérően idén hullámzó, júliusban éppen romló. Különösen a rendelések várható alakulására vonatkozó várakozások lettek kedvezőtlenebbek, a készletszintet magasnak minősítették, miközben az eladási pozíció minősítése markáns javulást jelzett az előző hónaphoz képest.

A szolgáltatói bizalmi index is hullámzóan alakul, júliusban azonban ismét enyhén emelkedett. Az üzletmenet és a várható foglalkoztatási helyzet megítélése javult, a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások azonban visszaesést mutatnak.

Az iparban és az építőiparban az árcsökkentést tervezők továbbra is többen vannak, mint az áremelésre törekvők, a különbség azonban júniushoz képest kisebb lett. A kereskedelemben az áremelést tervezők vannak nagy többségben, s erősödött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult, a válaszolók mintegy fele azonban még így is további romlásra számít.

Nagyításért kattintson a grafikonra! (Forrás: GKI Zrt.)

A májusi fordulópont után júliusban immár harmadik hónapja emelkedik a fogyasztói bizalmi index értéke is. Bár a júliusi javulás minimális, az index mégis idei legmagasabb értékére jutott. Leginkább a lakosság rövidtávú megtakarítási képességének megítélése lett kedvezőbb, de kissé a munkanélküliségről és a saját pénzügyi helyzetről alkotott vélemény is pozitívabb lett.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?