7 °C Budapest

2 milliárdos bírságot kaphatnak a kapzsi bankok

Pénzcentrum
2009. július 20. 09:02

Alapjaiban változik meg a pénzügyi fogyasztóvédelem annak a kormányrendeletnek a hatására, amelynek tervezetét szerdán tárgyalja a kabinet.

A Bajnai-kormány jelentősen erősítené a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szerepét a területen. Oszkó Péter pénzügyminiszter elmondta, hogy az új szabályozás révén lényegében megszűnik az eddigi széttagoltság. Különböző jogszabályokban jelenleg négy intézmény - a PSZÁF, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) -, sőt bizonyos szabályok mentén még az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is jogkörrel, illetve feladattal rendelkezik az elbírálások során.

A miniszterelnök elmondta, hogy erről a megoldásról Nagy Zoltán, a GVH elnöke jelenlétében tárgyaltak, a rendelet a versenyhivatal bevonásával készül. A gazdasági erőfölénnyel való visszaéléssel és a megtévesztéssel kapcsolatos jogsértések elbírálása továbbra is a GVH feladata marad, mások szerint jobban körvonalazhatóvá kell tenni, hogy melyik állami hivatal mit vizsgálhat, valamint az eddiginél komolyabb szakmai együttműködés kiépítésére is szükség lesz az érintettek között.

A felügyelet a kormányrendelet mellett a felügyeleti törvény őszre ígért módosítása során a feladatokhoz akár 2 milliárd forintos bírságkivetési lehetőséget, illetve vélhetően rendeletalkotási jogkört kaphat. Az első fontos feladat annak a megoldásnak az ellenőrzése vagy szankcionálása, amelyről pénteken állapodott meg a Parlamentben a miniszterelnök és a Magyar Bankszövetség nevében tárgyaló több bankvezető.

Az előttünk álló 2 hónapban a pénzintézetek csak akkor nyúlhatnak a lakossági devizahitelek kamatához, ha a piacon olyan mértékű változás tapasztalható, amely ezt megköveteli. Erről a lépésről előzetesen ki kell kérni a PSZÁF véleményét. A moratórium ideje alatt Bajnai szerint a bankok, a kormány, a PSZÁF és a GVH részvételével kidolgoznak egy olyan, az egyoldalú szerződésmódosítások feltételeit tartalmazó egységes magatartási kódexet, amelyet minden hitelintézetnek követnie kell.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?