2 milliárdos bírságot kaphatnak a kapzsi bankok

Pénzcentrum
2009. július 20. 09:02

Alapjaiban változik meg a pénzügyi fogyasztóvédelem annak a kormányrendeletnek a hatására, amelynek tervezetét szerdán tárgyalja a kabinet.

A Bajnai-kormány jelentősen erősítené a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szerepét a területen. Oszkó Péter pénzügyminiszter elmondta, hogy az új szabályozás révén lényegében megszűnik az eddigi széttagoltság. Különböző jogszabályokban jelenleg négy intézmény - a PSZÁF, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) -, sőt bizonyos szabályok mentén még az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is jogkörrel, illetve feladattal rendelkezik az elbírálások során.

A miniszterelnök elmondta, hogy erről a megoldásról Nagy Zoltán, a GVH elnöke jelenlétében tárgyaltak, a rendelet a versenyhivatal bevonásával készül. A gazdasági erőfölénnyel való visszaéléssel és a megtévesztéssel kapcsolatos jogsértések elbírálása továbbra is a GVH feladata marad, mások szerint jobban körvonalazhatóvá kell tenni, hogy melyik állami hivatal mit vizsgálhat, valamint az eddiginél komolyabb szakmai együttműködés kiépítésére is szükség lesz az érintettek között.

A felügyelet a kormányrendelet mellett a felügyeleti törvény őszre ígért módosítása során a feladatokhoz akár 2 milliárd forintos bírságkivetési lehetőséget, illetve vélhetően rendeletalkotási jogkört kaphat. Az első fontos feladat annak a megoldásnak az ellenőrzése vagy szankcionálása, amelyről pénteken állapodott meg a Parlamentben a miniszterelnök és a Magyar Bankszövetség nevében tárgyaló több bankvezető.

Az előttünk álló 2 hónapban a pénzintézetek csak akkor nyúlhatnak a lakossági devizahitelek kamatához, ha a piacon olyan mértékű változás tapasztalható, amely ezt megköveteli. Erről a lépésről előzetesen ki kell kérni a PSZÁF véleményét. A moratórium ideje alatt Bajnai szerint a bankok, a kormány, a PSZÁF és a GVH részvételével kidolgoznak egy olyan, az egyoldalú szerződésmódosítások feltételeit tartalmazó egységes magatartási kódexet, amelyet minden hitelintézetnek követnie kell.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem