16 °C Budapest

2 milliárdos bírságot kaphatnak a kapzsi bankok

Pénzcentrum
2009. július 20. 09:02

Alapjaiban változik meg a pénzügyi fogyasztóvédelem annak a kormányrendeletnek a hatására, amelynek tervezetét szerdán tárgyalja a kabinet.

A Bajnai-kormány jelentősen erősítené a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szerepét a területen. Oszkó Péter pénzügyminiszter elmondta, hogy az új szabályozás révén lényegében megszűnik az eddigi széttagoltság. Különböző jogszabályokban jelenleg négy intézmény - a PSZÁF, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) -, sőt bizonyos szabályok mentén még az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is jogkörrel, illetve feladattal rendelkezik az elbírálások során.

A miniszterelnök elmondta, hogy erről a megoldásról Nagy Zoltán, a GVH elnöke jelenlétében tárgyaltak, a rendelet a versenyhivatal bevonásával készül. A gazdasági erőfölénnyel való visszaéléssel és a megtévesztéssel kapcsolatos jogsértések elbírálása továbbra is a GVH feladata marad, mások szerint jobban körvonalazhatóvá kell tenni, hogy melyik állami hivatal mit vizsgálhat, valamint az eddiginél komolyabb szakmai együttműködés kiépítésére is szükség lesz az érintettek között.

A felügyelet a kormányrendelet mellett a felügyeleti törvény őszre ígért módosítása során a feladatokhoz akár 2 milliárd forintos bírságkivetési lehetőséget, illetve vélhetően rendeletalkotási jogkört kaphat. Az első fontos feladat annak a megoldásnak az ellenőrzése vagy szankcionálása, amelyről pénteken állapodott meg a Parlamentben a miniszterelnök és a Magyar Bankszövetség nevében tárgyaló több bankvezető.

Az előttünk álló 2 hónapban a pénzintézetek csak akkor nyúlhatnak a lakossági devizahitelek kamatához, ha a piacon olyan mértékű változás tapasztalható, amely ezt megköveteli. Erről a lépésről előzetesen ki kell kérni a PSZÁF véleményét. A moratórium ideje alatt Bajnai szerint a bankok, a kormány, a PSZÁF és a GVH részvételével kidolgoznak egy olyan, az egyoldalú szerződésmódosítások feltételeit tartalmazó egységes magatartási kódexet, amelyet minden hitelintézetnek követnie kell.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05