Kamatháború a bankokban: bakot lőtt az éllovas!

Pénzcentrum
2009. július 21. 06:20

A nevetséges baki ellenére is élen a CIB Bank Az elmúlt három hónapban a 290-300-as tartományból egészen a 275-ös szint környékéig erősödött a forint az euróval szemben, sőt június végén 270 alá is benézett az árfolyam. A Pénzcentrum ezúttal a hazai pénzintézetek deviza lekötési lehetőségeit szedte egy csokorba annak érdekében, hogy segítsünk a deviza megtakarítással rendelkező olvasóknak a legjobb lekötési lehetőség kiválasztásában.

A bankok között tavasz végén, nyár elején csúcsosodott ki a deviza lekötésekért folytatott verseny, azóta némileg mérséklődtek a kamatok. Hogy ne vesszünk el a kondíciók útvesztőjében a Pénzcentrum összegyűjtötte a legkedvezőbb ajánlatokat.

Az EUR/HUF árfolyam alakulása az elmúlt 3 hónapban (Forrás: portfoliofinancial.hu)

A piacon a legmagasabb kamatot 6,01 %-kal a CIB Bank adta, a hirdetmény szerinti Tavaszi Euró Betét elnevezés azonban már nem a legtalálóbb így augusztus közeledtével. Őket követi 6,00 %-kal, fej-fej mellett az Allianz és az Erste Bank.

A CIB Bank Tavaszi Euró Betét április 14-től visszavonásig érvényes. A bank 3 és 6 hónapos lekötés esetén garantáltan évi 6,01 %-os kamatot kínál az euróban újonnan elhelyezett betétekre, az első kamatperiódusra (EBKM: 6,01 %, nem akciós EBKM: 1,25-1,50 %).

A kamat mértéke független az elhelyezett összeg nagyságától, de a betétlekötés eredeti időtartamával automatikusan meghosszabbodó betét nem minősül újonnan lekötött betétnek.

Az Allianz Bank az egyes devizabetétekre szintén magas éves kamatokat kínál. A 6 hónapos futamidőre évi 6 %-os kamatot (EBKM: 6,09 %) fizetnek.

Az Allianz Banknál valamely bankszámlán lekötött betéthez kapcsolódóan a betét lekötési időszakára a betét tulajdonosa részére díjmentes életbiztosítás, amely halál esetén biztosítói kártérítésként a betét lekötött tőkéjének 50%-át fizeti. Közös tulajdonú betét esetén bármely betét tulajdonosa halála esetén kifizeti a Biztosító a kártérítést.

Az Erste Bank 6,00 %-os betétlekötési ajánlata a biztonságos és időtálló megtakarítási formák közé tartozik. A betétben elhelyezendő összeget a bank számlakonverziós deviza középárfolyamon váltja át, az átváltást további költségek nem terhelik. A legkisebb leköthető összeg 500 euró, az akciós kamat ismétlődő betétlekötési konstrukció esetén az első kamatperiódusra érvényes. 12 hónapos lekötés esetén 5,50 %-os kamatot kínálnak.

A 6 hónapos betétlekötés második periódusától kezdve a betét a hirdetményben szereplő kamattal (EBKM: 2,64-2,87 %/év) kerül lekötésre. Az akciós deviza betét elhelyezésének feltétele, hogy a lekötni kívánt deviza betét összege május 31-e előtt nem volt a bank kezelésében. A betétlekötés további feltétele a betét pénznemében devizaszámla vezetése a banknál. Az akciós kamat 2009. július 06-tól visszavonásig érvényes.

Az FHB akciós ajánlata április 1-től visszavonásig érvényes, a legkisebb leköthető összeg 300 euró, a maximálisan elhelyezhető összeg nem korlátozott. Az 5,50 %-os kamat a 3 és a 6 hónapos lekötések esetén is érvényes, 12 hónapra 4,00 %-ot fizetnek. Amennyiben az ügyfél idő előtt felbontja a lekötést, úgy csak 0,15 %-os kamatot kap az elhelyezett összegre.
Lekötést bármelyik bankfiókban, vagy telefonon és netbankon keresztül is lehet kezdeményezni.

A Raiffeisen akciós 3 hónapos euró lekötött betétben a pénz összegsávtól függetlenül évi 5,00 %-ot kamatozik. Az akciós ajánlat július 20-tól visszavonásig érvényes. Az ügyfeleknek az akciós kamat igénybevételéhez a banknál július 10-én nyilvántartott egyenlegükhöz képest kell új, bankon kívüli forrást elhelyezni.

Az Akciós 3 hónapos Euró Lekötött Betétben elhelyezhető összeg legfeljebb a lekötési megbízás megadásakor nyilvántartott, és a 2009. július 10-én nyilvántartott összesített megtakarítási állományok különbsége, de legalább 1 000 euró.

Automatikusan ismétlődő betétlekötési megbízás esetén a második kamatperiódustól a betét a kondíciós listában található 3 hónapos futamidő aktuális kamatlábát veszi fel. 6 hónapos lekötés esetén az EBKM 4,00 %.

Az UniCredit Bank most 5,00 %-os akciós kamatot kínál - igaz nem a három, hanem - a 2 hónapos futamidőre szóló euró megtakarításokra (EBKM: 5,11 %, nem akciós EBKM: 0,60 %). Az akciós betétlekötés igénybevételéhez új betétet kell elhelyezni, illetve növelni kell a banknál 2009. június 26-án fennálló egyenlegünket.

A bank szerint az ajánlat az előre kiszámítható kamatozásnak köszönhetően biztonságos megtakarítási formának minősül. Az akció július 10-től visszavonásig érvényes, az elhelyezhető legkisebb összeg 1000 euró.

Ezt jól megkavarta az OTP

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?