8 °C Budapest

Így éld túl a kánikulát!

2009. július 23. 13:02

Extrém hőségre számíthatunk a mai napon, a hőmérséklet helyenként a 40 Celsius fokot is elérheti. Adunk néhány tippet, hogyan védekezz a kánikula ellen.

Ne maradj túl sokat a napon

Látszólag mindenki menekül a hőség elől, de vannak, akik a tűző napsütést egy kis vízparti napozással tervezik átvészelni. Csakhogy a leégés nem csak fájdalmas, de rontja a test hőelvezető képességét is, vagyis megfővünk a saját bőrünkben. Úgyhogy csak okosan napozz, sok napozókrémmel és néha egy kis árnyékban pihenéssel.

Maradj valami hűvös helyen

Lehet, hogy a környezetnek és a villanyszámlának nem tesz jót a légkondicionáló, a közérzetnek azonban annál inkább. És az egészségnek is, hisz nem kapsz hőgutát. Itt találhatsz egy listát azokról a budapesti középületekről, ahová bármikor betérhetsz egy kis hűsölésre.

Igyál sokat

És lehetőleg vizet. Esetleg izotóniás italokat, de semmiképpen sem alkoholt, mivel az épp, hogy dehidratál. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság munkatársai önkéntesek bevonásával a II. kerületben a Moszkva téren, a III. kerületben a Szentlélek térnél, a XIII. kerületben a Váci út és Róbert Károly körút kereszteződésében, a XI. kerületben a Móricz Zsigmond körtéren, a XIV. kerületben az Örs vezér téren osztanak ásványvizet.


Emellett az önkormányzatok, a polgári védelmi kirendeltségek és a Fővárosi Vízművek jóvoltából a főváros számos forgalmas pontján juthatunk még ingyenes ivóvízhez. A vízosztásban a kerületek is rész vesznek; a XI. kerületben az Etele téren, Terézvárosban a Hunyadi téren, Zuglóban a Bosnyák téren, az Örs vezér téri egészségügyi központban, a Hungária körút és a Thököly út, illetve a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán, valamint a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán lehet ivóvízhez jutni a nagy melegben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezen felül a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, így a járókelők itt is hűtött, csomagolt vagy poharas vízhez juthatnak reggel 8-tól este 18 óráig. A vízcsomagoló óránként átlagosan 1500 liter vizet dolgoz fel. Ugyancsak a Deák téren a Vízművek szórólapokon hívja fel a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára, illetve hogy fokozottan kell ügyelni házi a háziállatok itatására. A Deák téren ezért külön kutyaitatót is kialakítanak.

Öltözködj könnyedén

Vegyél fel vékony, világos színű ruhákat, melyek visszaverik a hőt és a napsugarakat. Akik jártak afrikai vagy közel-keleti országokban, most jó hasznát vehetik a bazárban vásárolt kaftánjuknak.


Ne hagyd magára a rászorulókat

A kisgyerekek és az idősek különösen érzékenyek a hőségre. Vigyázzunk rájuk, nézzünk utána rendszeresen nincs-e valami bajuk, adjunk nekik inni sokat. Ugyanez igaz a háziállatokra is. Ebben a hőségben a kutyát autóban hagyni már állatkínzás!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem