6 °C Budapest

Így éld túl a kánikulát!

2009. július 23. 13:02

Extrém hőségre számíthatunk a mai napon, a hőmérséklet helyenként a 40 Celsius fokot is elérheti. Adunk néhány tippet, hogyan védekezz a kánikula ellen.

Ne maradj túl sokat a napon

Látszólag mindenki menekül a hőség elől, de vannak, akik a tűző napsütést egy kis vízparti napozással tervezik átvészelni. Csakhogy a leégés nem csak fájdalmas, de rontja a test hőelvezető képességét is, vagyis megfővünk a saját bőrünkben. Úgyhogy csak okosan napozz, sok napozókrémmel és néha egy kis árnyékban pihenéssel.

Maradj valami hűvös helyen

Lehet, hogy a környezetnek és a villanyszámlának nem tesz jót a légkondicionáló, a közérzetnek azonban annál inkább. És az egészségnek is, hisz nem kapsz hőgutát. Itt találhatsz egy listát azokról a budapesti középületekről, ahová bármikor betérhetsz egy kis hűsölésre.

Igyál sokat

És lehetőleg vizet. Esetleg izotóniás italokat, de semmiképpen sem alkoholt, mivel az épp, hogy dehidratál. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság munkatársai önkéntesek bevonásával a II. kerületben a Moszkva téren, a III. kerületben a Szentlélek térnél, a XIII. kerületben a Váci út és Róbert Károly körút kereszteződésében, a XI. kerületben a Móricz Zsigmond körtéren, a XIV. kerületben az Örs vezér téren osztanak ásványvizet.


Emellett az önkormányzatok, a polgári védelmi kirendeltségek és a Fővárosi Vízművek jóvoltából a főváros számos forgalmas pontján juthatunk még ingyenes ivóvízhez. A vízosztásban a kerületek is rész vesznek; a XI. kerületben az Etele téren, Terézvárosban a Hunyadi téren, Zuglóban a Bosnyák téren, az Örs vezér téri egészségügyi központban, a Hungária körút és a Thököly út, illetve a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán, valamint a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán lehet ivóvízhez jutni a nagy melegben.

Ezen felül a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, így a járókelők itt is hűtött, csomagolt vagy poharas vízhez juthatnak reggel 8-tól este 18 óráig. A vízcsomagoló óránként átlagosan 1500 liter vizet dolgoz fel. Ugyancsak a Deák téren a Vízművek szórólapokon hívja fel a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára, illetve hogy fokozottan kell ügyelni házi a háziállatok itatására. A Deák téren ezért külön kutyaitatót is kialakítanak.

Öltözködj könnyedén

Vegyél fel vékony, világos színű ruhákat, melyek visszaverik a hőt és a napsugarakat. Akik jártak afrikai vagy közel-keleti országokban, most jó hasznát vehetik a bazárban vásárolt kaftánjuknak.


Ne hagyd magára a rászorulókat

A kisgyerekek és az idősek különösen érzékenyek a hőségre. Vigyázzunk rájuk, nézzünk utána rendszeresen nincs-e valami bajuk, adjunk nekik inni sokat. Ugyanez igaz a háziállatokra is. Ebben a hőségben a kutyát autóban hagyni már állatkínzás!

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30