Strandolj Budapesten INGYEN!

2009. július 23. 05:55

Itt a kánikula, ha az előrejelzéseknek hinni lehet, a mai napon a hőmérők higanyszála valahol a negyvenes szám környékén is megfordulnak majd. Már, ha van ilyen magas szám is a hőmérőn. De hol lehet egy jót strandolni ingyen a pokoli melegben a fővárosban?

A főváros - idén nem először - hőségriadót rendelt el, mivel a napi átlaghőmérséklet meghaladja majd a 25 fokot. Ami azonban ennél is durvább, hogy ma akár 40 fok is lehet, amit elviselni csak légkondicionált irodában, illetve vízparton lehet. A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a hőségriadóra tekintettel rendkívüli nyitvatartással reagál a hőségre. Az általa kezelt strandokon, tehát a Csepeli, a Dagály, a Római, a Palatinus, a Paskal, a csillaghegyi, a pünkösdfürdői strandokon reggel 8 órakor nyitnak a pénztárak és igény szerint később zárnak, akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. 17:00 órától féláron vásárolhatóak meg a belépőjegyek, illetve egész héten minden nap másik strandon egész nap 50 százalékos kedvezményt ad a fürdővállalat. Ma például a Dagály lesz "szinte" ingyen, ha jól számoltunk. (Nem számoltunk, a Római a csütörtöki akció - a szerző.)

Ahol lehet

De mi van akkor, ha valakinek még a félárú jegy is drága? Nos, számukra rossz hírünk van, Budapesten ugyanis csak egyetlen helyet tudunk, ahol ingyen lehet fürdőzni, az Uszálystrandot. A Petőfi térnél felállított uszályon bárki napi két órán át ingyenesen pancsolhat a medencevízben. A hírek szerint az egyébként minden nap tömött strand augusztustól fizetős lesz, ám az árakról még nem lehet semmit sem tudni.

Aki azonban megrögzött "ingyenélő" Budapest határaiban igenis találhat pár használható, és ami fontos, ingyenes strandot. Tudni kell, hogy Budapest környékén és a Dunakanyarban közegészségügyi okokból tilos a fürdőzés a Dunában. Egyedül a Ráckeve melletti két dunai szabad strand kivétel ez alól, ahol a víz alkalmas a fürdésre és az önkormányzat megteremtette az előírt higiéniai feltételeket.


Nagyobb térképre váltás
Ahhoz ugyanis, hogy egy terület engedélyt kapjon strand működtetésére több minőségi előírásnak is meg kell felelnie. Nem elég, ha a víz minősége megfelelő, az üzemeltetőnek strand működtetéséhez ugyanis kötelező a zuhanyozó, a WC, az öltözők, az állandó orvosi jelenlét biztosítása is. Tehát a pesti körében oly kedvelt bányatavak nagy része, illetve a Dunakanyar folyópartja illegális fürdőzőhelynek minősül.

Tehát mindössze Veresegyházán, a gödöllői Domony-völgyben, Pócsmegyeren, Gyömrőn, Dunavarsányban, Délegyházán, valamint Ráckeve közelében három tóban adottak a feltételek ahhoz, hogy az előírásokat nem megszegve fürdőzhessünk egyet. (Ha viszont valaki el van eresztve kicsit jobban idővel, mindenképpen javasolt elmenni a Velencei-tóig, mely nem olyan zsúfolt, ráadásul az infrastruktúrája is megfelelően kiépített.)

Ahol pedig tilos!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tiltások ellenére a nyári melegben sokezren érzik úgy, hogy vízparton a helyük, s nem törődve a szabályokkal megmártóznak a bányatavakban. A legkézenfekvőbb ezek közül talán az Omszki-tó, melyről sokan valószínűleg nem is sejtik, hogy nem fürdőzhetnének benne. A tó ugyanis igazi hibrid, hiszen egy wakeboard-pálya, egy nudista szakasz és néhány horgászstég is található körülötte, miért is ne lehetne benne fürdeni? Pedig nem lehet, hiába évek óta "kultikus" helye ez a békásmegyeri lakótelep lakóinak.


Nagyobb térképre váltás
Még annyira sem lehet a 11-es út túloldalán fekvő Lupa- (Budakalászi-) tóban fürdeni. Már a víz minősége is kifogásolható, a parton általában hegyekben áll a szemét, a vízben pedig a fürdőzők életét folyamatosan jet-skisek veszélyeztetik. Infrastruktúra sehol, ennek ellenére egy melegebb nyári napon mindig megtelnek a partjai.

Egy kedves olvasónk pedig felhívta a figyelmünket arra, hogy a Palatinus strand déli kerítésén viszonylag észrevétlenül be lehet mászni a strand területére, ám itt szeretnénk leszögezni, hogy a magunk részéről nem tartjuk követendő magatartásnak a potyázást. Véleményünk szerint tehát ez is tilos.

Aki tehát vízparton szeretné kibekkelni a forró napokat, induljon neki korán, hogy a hőség már vízparton érje, vigyázzon azonban, és a forró déli órákban húzódjon árnyékba, valamint igyon sok - nem alkoholtartalmú - folyadékot, lehetőleg vizet. Aki pedig úgy érzi, strand közelsége nélkül is kíbírja, amíg enyhül az idő, ebben a táblázatban megtalálja azon épületek listáját, ahová minden retorzió nélkül betérhet egy kis hűsölésre.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem