Strandolj Budapesten INGYEN!

2009. július 23. 05:55

Itt a kánikula, ha az előrejelzéseknek hinni lehet, a mai napon a hőmérők higanyszála valahol a negyvenes szám környékén is megfordulnak majd. Már, ha van ilyen magas szám is a hőmérőn. De hol lehet egy jót strandolni ingyen a pokoli melegben a fővárosban?

A főváros - idén nem először - hőségriadót rendelt el, mivel a napi átlaghőmérséklet meghaladja majd a 25 fokot. Ami azonban ennél is durvább, hogy ma akár 40 fok is lehet, amit elviselni csak légkondicionált irodában, illetve vízparton lehet. A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a hőségriadóra tekintettel rendkívüli nyitvatartással reagál a hőségre. Az általa kezelt strandokon, tehát a Csepeli, a Dagály, a Római, a Palatinus, a Paskal, a csillaghegyi, a pünkösdfürdői strandokon reggel 8 órakor nyitnak a pénztárak és igény szerint később zárnak, akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. 17:00 órától féláron vásárolhatóak meg a belépőjegyek, illetve egész héten minden nap másik strandon egész nap 50 százalékos kedvezményt ad a fürdővállalat. Ma például a Dagály lesz "szinte" ingyen, ha jól számoltunk. (Nem számoltunk, a Római a csütörtöki akció - a szerző.)

Ahol lehet

De mi van akkor, ha valakinek még a félárú jegy is drága? Nos, számukra rossz hírünk van, Budapesten ugyanis csak egyetlen helyet tudunk, ahol ingyen lehet fürdőzni, az Uszálystrandot. A Petőfi térnél felállított uszályon bárki napi két órán át ingyenesen pancsolhat a medencevízben. A hírek szerint az egyébként minden nap tömött strand augusztustól fizetős lesz, ám az árakról még nem lehet semmit sem tudni.

Aki azonban megrögzött "ingyenélő" Budapest határaiban igenis találhat pár használható, és ami fontos, ingyenes strandot. Tudni kell, hogy Budapest környékén és a Dunakanyarban közegészségügyi okokból tilos a fürdőzés a Dunában. Egyedül a Ráckeve melletti két dunai szabad strand kivétel ez alól, ahol a víz alkalmas a fürdésre és az önkormányzat megteremtette az előírt higiéniai feltételeket.


Nagyobb térképre váltás
Ahhoz ugyanis, hogy egy terület engedélyt kapjon strand működtetésére több minőségi előírásnak is meg kell felelnie. Nem elég, ha a víz minősége megfelelő, az üzemeltetőnek strand működtetéséhez ugyanis kötelező a zuhanyozó, a WC, az öltözők, az állandó orvosi jelenlét biztosítása is. Tehát a pesti körében oly kedvelt bányatavak nagy része, illetve a Dunakanyar folyópartja illegális fürdőzőhelynek minősül.

Tehát mindössze Veresegyházán, a gödöllői Domony-völgyben, Pócsmegyeren, Gyömrőn, Dunavarsányban, Délegyházán, valamint Ráckeve közelében három tóban adottak a feltételek ahhoz, hogy az előírásokat nem megszegve fürdőzhessünk egyet. (Ha viszont valaki el van eresztve kicsit jobban idővel, mindenképpen javasolt elmenni a Velencei-tóig, mely nem olyan zsúfolt, ráadásul az infrastruktúrája is megfelelően kiépített.)

Ahol pedig tilos!

A tiltások ellenére a nyári melegben sokezren érzik úgy, hogy vízparton a helyük, s nem törődve a szabályokkal megmártóznak a bányatavakban. A legkézenfekvőbb ezek közül talán az Omszki-tó, melyről sokan valószínűleg nem is sejtik, hogy nem fürdőzhetnének benne. A tó ugyanis igazi hibrid, hiszen egy wakeboard-pálya, egy nudista szakasz és néhány horgászstég is található körülötte, miért is ne lehetne benne fürdeni? Pedig nem lehet, hiába évek óta "kultikus" helye ez a békásmegyeri lakótelep lakóinak.


Nagyobb térképre váltás
Még annyira sem lehet a 11-es út túloldalán fekvő Lupa- (Budakalászi-) tóban fürdeni. Már a víz minősége is kifogásolható, a parton általában hegyekben áll a szemét, a vízben pedig a fürdőzők életét folyamatosan jet-skisek veszélyeztetik. Infrastruktúra sehol, ennek ellenére egy melegebb nyári napon mindig megtelnek a partjai.

Egy kedves olvasónk pedig felhívta a figyelmünket arra, hogy a Palatinus strand déli kerítésén viszonylag észrevétlenül be lehet mászni a strand területére, ám itt szeretnénk leszögezni, hogy a magunk részéről nem tartjuk követendő magatartásnak a potyázást. Véleményünk szerint tehát ez is tilos.

Aki tehát vízparton szeretné kibekkelni a forró napokat, induljon neki korán, hogy a hőség már vízparton érje, vigyázzon azonban, és a forró déli órákban húzódjon árnyékba, valamint igyon sok - nem alkoholtartalmú - folyadékot, lehetőleg vizet. Aki pedig úgy érzi, strand közelsége nélkül is kíbírja, amíg enyhül az idő, ebben a táblázatban megtalálja azon épületek listáját, ahová minden retorzió nélkül betérhet egy kis hűsölésre.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58