7 °C Budapest

Öt dolog, amit a digitális fényképezőgépednek tudnia kell!

2009. július 22. 12:32

Jön a nyaralás, jó lenne megörökíteni az élményeket egy digitális fényképezőgéppel. Igen ám, de egy átlag napon az is legalább öt hirdetésbe fut bele, aki nem is akar gépet venni. A szaküzletekben pedig olyan bőséges a választék, hogy azt sem tudja az ember, hová nyúljon. Adunk néhány ötletet, mik a legfontosabb szempontok vásárlásnál.

Hogy valaki kis kompakt, vagy nagy - esetleg cserélhető objektíves - gépet választ, az ízlés és pénztárca dolga. A megapixelek száma, a minőségi objektív és a gyors feldolgozóképesség olyan tulajdonságok, amelyekre szót sem érdemes pazarolni, annyira triviálisak. Van azonban néhány dolog, ami jó ha van a gépedben, ezt gyűjtötte csokorba a Digital Trends.

Képstabilizáló technológia

A digitális fényképezőgépeket - még a legbonyolultabbakat is - rendkívül egyszerű használni automata üzemmódban. Ennek ellenére mégis sok kezdővel előfordul, hogy a kezük remegése, a túlzott zoom, az alacsony zársebesség, vagy a tárgy gyors mozgása (vagy ezek kombinációi miatt) elkenődik a kép.

Nem mindegy


Ennek kiküszöbölésére hozták létre a képstabilizáló rendszereket, melyek vagy hardveresek (tehát be vannak építve a lencsébe) vagy szoftveresek (amelyek azonban nem olyan hatékonyak, mint az előbbiek). Esti képek készítéséhez elég lehet persze egy állvány is.

Arcfelismerés

A kompakt gépek nagy hátránya, hogy nem lehet kézzel állítani a fókuszt, így sokszor nem a pózoló alany lesz éles a képen, hanem a mögötte látható vár, hajó vagy támadni készülő oroszlán. Az arcfelismerő rendszerek az arc jellegzetességei alapján (szem, orr, fül) fedezik fel, mire kell fókuszálni és ehhez állítják a fókuszt illetve a vakut. Amennyiben lehetőség van rá, igyekszik úgy fókuszálni, hogy a háttér is éles legyen. A még profibb gépek egyszerre akár 8-10 arcot is felismernek és ezek között is képesek megtalálni az optimális beállításokat.

Jó zoom, vagy cserélhető objektív

Nagyjából ez az a pont, ahol az olcsó gépek elválnak a drágábbaktól - cserélhető-e az objektívük vagy sem? A nagy gépek tulajdonosainak fitymáló megjegyzései ellenére egy jó zoommal rendelkező géppel is lehet amatőr szinten nagyon jó képeket csinálni, ráadásul így sokkal kisebb táskát kell magunkkal cipelnünk.

Sokszoros zoom


A legalapszintűbb kamerák is rendelkeznek általában 3-szoros optikai zoommal, de érdemes olyat keresni, amely legalább 10-szeres nagyítást kínál. (Ezzel már távolról is tudunk elfogadható minőségű portrét csinálni.) Fontos kihangsúlyozni az optikai zoom kifejezést, a digitális ugyanis csak egyszerűen belenagyít az elkészült képbe, épp úgy, ahogy otthon mi a képnézegető programmal tennénk. Vagyis hiába zoomolunk rá egészen a tárgyra, az eredmény szemcsés és pixeles lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HD-videófelvétel

Ha egy kép többet mondd ezer szónál, egy félperces videó a gyerek első lépéseiről többet ér ezer digitális képnél. Aki viszont már próbálta felismerni a barátait, rokonait egy 320*240-es, pixeles videón, tudja majd értékelni a HD-minőségben készült felvételeket. Márpedig amióta a gépek és az egyre nagyobb memóriakártyák ára szabadesésben zuhan, egyáltalán nem elérhetetlen egy gép, ami tud valódi 1080 pixeles HD felvételt készíteni.

És a többi...

Az akkumulátorok hosszú élete nagyon jól jöhet kirándulásoknál, városnézésnél, igaz az élettartamon mi is sokat segíthetünk, ha nem tartjuk feleslegesen bekapcsolva a gépet, illetve a hátoldalon az LCD-kijelzőt. Sok munkát megspórolhatnak a fényképezőgépbe épített képszerkesztő funkciók is, mint például a vörösszem-eltüntető. A "sok képből kiválasztjuk a megfelelőt"-rendszer pedig a legtökéletesebb kép megtalálásában segít rettentő sokat - az újabb gépek ezt már úgy is meg tudják csinálni, hogy közben folyamatosan változó beállításokat alkalmaznak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem