16 °C Budapest

Nem érdemes a hazai boltokban vásárolni!

Pénzcentrum
2008. december 31. 05:40

Az év eleje óta 32 százalékkal gyengült az angol font, a szakértők egybehangzó véleménye szerint néhány napon belül elérheti az árfolyam a paritást is az euróval szemben, amikor nemcsak az utcai pénzváltók, de a bankok is egy az egyben cserélik majd a fontot és a közös európai valuta egységét. Itt van tehát az ideje, hogy körülnézzünk a brit online áruházakban, hiszen sosem vásárolhattunk még Nagy-Britanniából ennyire olcsón.

Ha maradt még egy kis pénze Karácsony után, vagy épp pénzt kapott ajándékra, hogy saját magát lepje meg, ne rohanjon egyből az áruházakba, inkább maradjon otthon a kellemes melegben és nézzen körül az interneten. Az angol font árfolyamának zuhanása új távlatokat nyitott az internetes vásárolgatás égboltján, hiszen a brit webáruházak kínálata már nemcsak kompetitív lett, hanem egyes termékek esetében egyenesen földbe döngöli a hazai árakat.

A 18-szoros optikai zoommal ellátott Nikon P80-as fényképezőgép például szállítással együtt is 225 fontért eljut Magyarországra, ami a keddi árfolyamok szerint 61 200 forint. Itthon a legolcsóbb webáruházban ugyanez a termék 74 900 forintba kerül, ami majdnem 20 százalékos különbséget jelent. Mivel Nagy-Britannia az Európai Unió tagja, a vásárlásokat nem terheli sem vám, sem áfa, ami oly sok bosszúságot és néha meglepetésszerű extra kiadást szokott okozni az amerikai vásárlásoknál.

Laptopok esetében is óriási a különbség. Az Acer Aspire 5735-ös típusú gépe szállítással együtt 110 ezer forintba kerül, ha az Amazonon vásároljuk meg, itthon a bruttó ára 160 ezer forint körül jár, igaz a vizsgált példányok nem voltak teljesen ugyanolyanok, mivel a Magyarországon eladásra kínált darabot nem 160, hanem 250 GB-os merevlemezzel szerelték.

Aki megfeledkezett a gyerekek ajándékáról, szintén jól teszi, ha körülnéz az angol oldalakon. A Lego 1:9-as méretarányú Forma-1-es Ferrarija 70 fontba kerül, ami körülbelül 19 ezer forint, szemben a hazai webáruházak 21 ezer forintos ajánlatával. A világ talán leghíresebb társasjátéka, a Monopoly szállítással együtt is körülbelül négyezer forint, míg a hazai boltokban 6 500 forintnál olcsóbban sehol nem lehet találni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A ruhaneműkért rajongóknak pedig úgy érezhetik, eljött a földi paradicsom. Az online ruhaboltoknak se szeri, se száma a brit interneten, a kínálat pedig végtelen a három fontos sálaktól a többezer fontos estélyi ruhákig. Bár a karácsony utáni leárazások a hazai boltokat is elérték, mégis megéri az internetet bújni a plázák tömött ruhabutikjai helyett. Rövid keresgélés után könnyedén találhat az ember például Armani farmert 17 ezer forintért, szemben a Magyarországon jellemző 30 ezer forintos árral, vagy Lacoste golfpólót az itthon szokásos 15 helyett 11 ezer forintért.

Persze a vásárláshoz elengedhetetlen némi angol nyelvtudás. Egyrészt a szinte mindenhol általános kötelező regisztráció, másrészt a szállítási feltételek áttanulmányozása miatt. Magyarország ugyanis hiába az Európai Unió tagja, a sok eltűnt csomag és vásárlási csalás miatt nincs túl jó renoménk a világban. Bár jóval kevesebb olyan oldal van, ahol kifejezetten elzárkóznak a magyarországi leszállítástól, mint néhány éve, még mindig rengeteg helyen kérnek felárat a kelet-európai csomagok után. A kisebb csomagok után a két-három, a nagyobbak esetében a tíz fontos szállítási költség általánosnak mondható és persze ne lepődjünk meg azon sem, ha a posta lassúsága, valamint a ferihegyi sztrájk miatt csak néhány hét elteltével kapjuk kézhez a csomagunkat.

EZT OLVASTAD MÁR?