21 °C Budapest

Vajon tényleg megéri ebay-en vásárolni? Van, ami megdobhatja az árat...

Pénzcentrum
2008. július 14. 05:55

A forint erősödése, illetve a dollár gyengülése láttán talán sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy a tengerentúlon amúgy is olcsóbb elektronikai berendezéseket, MP3 lejátszót, laptopot, itthon még nem kapható mobilkészüléket, digitális fényképezőgépet, vagy egyéb rég áhított fogyasztási cikket most külföldről szerezze be. Azonban hiába kínálnak a külföldi netboltok vonzó árakat, sokan nem tudják, hogy bizonyos érték felett a csomag bizony vám- és áfa-köteles, melynek megfizetése után már nem biztos, hogy megéri a tengerentúli beszerzés!

Mint azt tudjuk, uniós csatlakozásunk óta az EU-n belülről érkező árukra nem kell vámot és áfát fizetnünk. Harmadik országból érkező áru esetén azonban már mindkét tétel szerepel az ügyletben.

Magánszemélyek esetében vámkötelesnek számít minden olyan küldemény, melynek értéke meghaladja a 22 eurót. A postai úton érkező csomagokat minden esetben ellenőrzik, tehát nem csak szúrópróbaszerűen, és amennyiben a csomagról nem derül ki, hogy mit tartalmaz, és milyen értékben, úgy a vámhatóság felszólítja a címzettet, hogy igazolja annak tartalmát.

Ebay-en történő vásárlás esetén ez például úgy néz ki, hogy miután megrendeltük az árut, és várjuk szépen a házhozszállítást, egyszer csak kapunk egy levelet a Postától, hogy fáradjunk be a logisztikai központjukba az Orczy térre (Budapest esetén), ahol el kell vámoltatni a csomagunkat a kihelyezett vámtiszttel.

Igen ám, de a vámértékbe nem csak a megrendelt áru ára, de annak szállítási költsége, csomagolási költsége, ha az út során megrongálódott, és újra kellett csomagolni, akkor annak a díja is, az esetleges csomagbiztosítás költsége, nagyobb áruk esetén a rakodási és sok egyéb díjtétel is beleszámít.

A vám mértéke természetesen terméktípusonként, pontosabban árucsoportonként eltérő lehet. A táblázatban feltüntettük azon termékek vámkulcsait, amelyek a legkedveltebbek a neten keresztül rendelők körében, azonban ha pontosan kíváncsiak vagyunk, hogy az általunk külföldről megvásárolt terméket mennyi vám terheli, megkereshetjük azt az Európai Közösség Vámtarifájában (TARIC), amely rendszer elektronikus úton, az interneten valamennyi tagország nyelvén hozzáférhető.


Ha tehát megfizettük a vámérték után a vámot, az ezzel növelt érték után számítják fel az áfát.

Mint ahogy azt már említettük, számla nélküli csomag esetén a vámhatóság felszólít minket, hogy igazoljuk a küldemény értékét, ami alapján a vámot ki tudják vetni. Ehhez sokszor elegendő az is, ha az Ebay-es vásárlásról szóló visszaigazolást kinyomtatjuk, és bemutatjuk, így az ott feltüntetett összeg után fizetünk vámot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Talán vannak, akik egyből arra gondolnak, hogy mi sem egyszerűbb, megegyeznek az eladóval, hogy látszatra egy alacsonyabb összeget tüntessen fel, és így spórolhatunk a vámon, azonban ez legalább két okból is veszélyes. Egyrészt a vámhatóság rendelkezik összehasonlító értékekkel, vagyis ha egy áru gyanúsan alacsony áron cserélt gazdát, úgy az összehasonlító érték után vetik ki a vámot, ami lehet, hogy magasabb, mint a valódi ár, másrészt ha valami probléma történne a küldeményünkkel a szállítás során, és értékbiztosítást kötöttünk rá, akkor a számlán szereplő, alacsonyabb összeg alapján kaphatunk kártérítést.

Az idáig elmondottak azonban csak 1000 euro alatti küldeményekre voltak igazak, efelett úgynevezett Egységes Vámárunyilatkozatot (EV) kell kitölteni, amit ráadásul nem is végezhet el akárki, csak vámügyintézői képesítéssel rendelkező személy. Ez tehát már egy hosszadalmasabb, és drágább procedúra, de természetesen erre is a kézhezvétel előtti felszólító levélben értesít minket a hatóság.

Van azonban kivétel, ha nem vásárlásból, hanem ajándékozás címén érkezik csomagunk, úgy az vámmentesnek tekinthető. Ilyenek a harmadik országból magánszemélyek által magánszemélyeknek küldött olyan küldemények, melyek nem kereskedelmi céllal érkeznek és értékük nem haladja meg a 45 eurót.

Azonban az ajándékok tekintetében is vannak bizonyos árucikkek, melyekre mennyiségi korlátozás van érvényben. Ezek a dohányáruk (cigaretta 50 darabig, szivar 10 darabig) és az alkohol tartalmú italok (például borok esetén egy liter).

Ha a küldeményben kávé vagy tea, illetve ezek kivonata található, akkor az ÁFA fizetési kötelezettség alól csak 500 gramm kávé vagy 200 gramm kávékivonat, illetve 100 gramm tea vagy 40 gramm teakivonat mentesül.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm