14 °C Budapest

Vajon tényleg megéri ebay-en vásárolni? Van, ami megdobhatja az árat...

Pénzcentrum
2008. július 14. 05:55

A forint erősödése, illetve a dollár gyengülése láttán talán sokan kacérkodnak a gondolattal, hogy a tengerentúlon amúgy is olcsóbb elektronikai berendezéseket, MP3 lejátszót, laptopot, itthon még nem kapható mobilkészüléket, digitális fényképezőgépet, vagy egyéb rég áhított fogyasztási cikket most külföldről szerezze be. Azonban hiába kínálnak a külföldi netboltok vonzó árakat, sokan nem tudják, hogy bizonyos érték felett a csomag bizony vám- és áfa-köteles, melynek megfizetése után már nem biztos, hogy megéri a tengerentúli beszerzés!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint azt tudjuk, uniós csatlakozásunk óta az EU-n belülről érkező árukra nem kell vámot és áfát fizetnünk. Harmadik országból érkező áru esetén azonban már mindkét tétel szerepel az ügyletben.

Magánszemélyek esetében vámkötelesnek számít minden olyan küldemény, melynek értéke meghaladja a 22 eurót. A postai úton érkező csomagokat minden esetben ellenőrzik, tehát nem csak szúrópróbaszerűen, és amennyiben a csomagról nem derül ki, hogy mit tartalmaz, és milyen értékben, úgy a vámhatóság felszólítja a címzettet, hogy igazolja annak tartalmát.

Ebay-en történő vásárlás esetén ez például úgy néz ki, hogy miután megrendeltük az árut, és várjuk szépen a házhozszállítást, egyszer csak kapunk egy levelet a Postától, hogy fáradjunk be a logisztikai központjukba az Orczy térre (Budapest esetén), ahol el kell vámoltatni a csomagunkat a kihelyezett vámtiszttel.

Igen ám, de a vámértékbe nem csak a megrendelt áru ára, de annak szállítási költsége, csomagolási költsége, ha az út során megrongálódott, és újra kellett csomagolni, akkor annak a díja is, az esetleges csomagbiztosítás költsége, nagyobb áruk esetén a rakodási és sok egyéb díjtétel is beleszámít.

A vám mértéke természetesen terméktípusonként, pontosabban árucsoportonként eltérő lehet. A táblázatban feltüntettük azon termékek vámkulcsait, amelyek a legkedveltebbek a neten keresztül rendelők körében, azonban ha pontosan kíváncsiak vagyunk, hogy az általunk külföldről megvásárolt terméket mennyi vám terheli, megkereshetjük azt az Európai Közösség Vámtarifájában (TARIC), amely rendszer elektronikus úton, az interneten valamennyi tagország nyelvén hozzáférhető.


Ha tehát megfizettük a vámérték után a vámot, az ezzel növelt érték után számítják fel az áfát.

Mint ahogy azt már említettük, számla nélküli csomag esetén a vámhatóság felszólít minket, hogy igazoljuk a küldemény értékét, ami alapján a vámot ki tudják vetni. Ehhez sokszor elegendő az is, ha az Ebay-es vásárlásról szóló visszaigazolást kinyomtatjuk, és bemutatjuk, így az ott feltüntetett összeg után fizetünk vámot.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Talán vannak, akik egyből arra gondolnak, hogy mi sem egyszerűbb, megegyeznek az eladóval, hogy látszatra egy alacsonyabb összeget tüntessen fel, és így spórolhatunk a vámon, azonban ez legalább két okból is veszélyes. Egyrészt a vámhatóság rendelkezik összehasonlító értékekkel, vagyis ha egy áru gyanúsan alacsony áron cserélt gazdát, úgy az összehasonlító érték után vetik ki a vámot, ami lehet, hogy magasabb, mint a valódi ár, másrészt ha valami probléma történne a küldeményünkkel a szállítás során, és értékbiztosítást kötöttünk rá, akkor a számlán szereplő, alacsonyabb összeg alapján kaphatunk kártérítést.

Az idáig elmondottak azonban csak 1000 euro alatti küldeményekre voltak igazak, efelett úgynevezett Egységes Vámárunyilatkozatot (EV) kell kitölteni, amit ráadásul nem is végezhet el akárki, csak vámügyintézői képesítéssel rendelkező személy. Ez tehát már egy hosszadalmasabb, és drágább procedúra, de természetesen erre is a kézhezvétel előtti felszólító levélben értesít minket a hatóság.

Van azonban kivétel, ha nem vásárlásból, hanem ajándékozás címén érkezik csomagunk, úgy az vámmentesnek tekinthető. Ilyenek a harmadik országból magánszemélyek által magánszemélyeknek küldött olyan küldemények, melyek nem kereskedelmi céllal érkeznek és értékük nem haladja meg a 45 eurót.

Azonban az ajándékok tekintetében is vannak bizonyos árucikkek, melyekre mennyiségi korlátozás van érvényben. Ezek a dohányáruk (cigaretta 50 darabig, szivar 10 darabig) és az alkohol tartalmú italok (például borok esetén egy liter).

Ha a küldeményben kávé vagy tea, illetve ezek kivonata található, akkor az ÁFA fizetési kötelezettség alól csak 500 gramm kávé vagy 200 gramm kávékivonat, illetve 100 gramm tea vagy 40 gramm teakivonat mentesül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?