12 °C Budapest

Miért fizetünk többet már megint?

2009. július 14. 12:02

Júniusban a fogyasztói árak Magyarországon átlagosan 3,7%-kal növekedtek a 12 hónappal korábbi szintekhez viszonyítva - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Egyes termékcsoportok ára azonban jelentősen megugrott ez idő alatt.

Rossz hír, hogy több létfontosságú ponton is az inflációt meghaladó mértékkel nőtt a termékek ára. Az élelmiszerek árai eleve 5,9 százalékkal nőtt, de ezen a csoporton belül is voltak termékek, melyek szemérmetlenül drágábbak lettek. A sertészsiradék 30,7, a rizs, hántolmányok 16,2, az idényáras élelmiszerek 14,4 a párizsi és a kolbász pedig 10,2 százalékkal. (Szerencsére a liszt, a sajt és az étolaj ára jelentősen mérséklődött.)

De nincs még vége a felsorolásnak. A háztartási energia átlagot meghaladó, 8,0%-os áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 20,6%-kal nőtt. A szemétszállítás 10,6, a társasházi közös költség 9,4, a csatornadíj 7,9, valamint a vízdíj 7,8%-kal drágult.

A gyógyszer és gyógyáru 4,9%-kal drágult az előző év azonos hónapjához viszonyítva, s az átlaghoz képest nagyobb mértékkel (6,4%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem