18 °C Budapest

Miért fizetünk többet már megint?

2009. július 14. 12:02

Júniusban a fogyasztói árak Magyarországon átlagosan 3,7%-kal növekedtek a 12 hónappal korábbi szintekhez viszonyítva - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Egyes termékcsoportok ára azonban jelentősen megugrott ez idő alatt.

Rossz hír, hogy több létfontosságú ponton is az inflációt meghaladó mértékkel nőtt a termékek ára. Az élelmiszerek árai eleve 5,9 százalékkal nőtt, de ezen a csoporton belül is voltak termékek, melyek szemérmetlenül drágábbak lettek. A sertészsiradék 30,7, a rizs, hántolmányok 16,2, az idényáras élelmiszerek 14,4 a párizsi és a kolbász pedig 10,2 százalékkal. (Szerencsére a liszt, a sajt és az étolaj ára jelentősen mérséklődött.)

De nincs még vége a felsorolásnak. A háztartási energia átlagot meghaladó, 8,0%-os áremelkedésén belül a vezetékes gáz ára 20,6%-kal nőtt. A szemétszállítás 10,6, a társasházi közös költség 9,4, a csatornadíj 7,9, valamint a vízdíj 7,8%-kal drágult.

A gyógyszer és gyógyáru 4,9%-kal drágult az előző év azonos hónapjához viszonyítva, s az átlaghoz képest nagyobb mértékkel (6,4%) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm