-1 °C Budapest

Akkor most drága a Sziget, vagy sem?

Pénzcentrum
2009. július 2. 06:20

Idén augusztus 12-17-ig kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb nyári fesztiválja, a Sziget. Ahogy a rendezvény ad-hoc punk-fesztiválból mainstream zenei és társadalmi eseményé nőtte ki magát, úgy nőttek folyamatosan az árak is. Persze változott a kínálat és az árak is, mégis voltak olyan évek, amikor olcsóbb volt kilátogatni a Szigetre, mint egy évvel korábban.

A hetijegyek árait áttekintve például jól látszik, hogy ugyan nominálisan sosem lett olcsóbb a jegy, az infláció miatt mégis több olyan év is volt, amikor reálértéken jobban jártunk a szigetes hetijeggyel, mint egy évvel korábban. Meg kell jegyeznünk, hogy bár 2007-ben és 2008-ban is 25 000 forint volt a benchmarkként használt elővételben vásárolt hetijegy ára, ám az utóbbi évben már csak 5 napos volt a fesztivál.


A napijegyek árai már kevesebb változást mutatnak. Az első két évben ugyan változatlan áron kínálták a napijegyeket, ám utána folyamatos növekedés volt tapasztalható. Idén 10 000 forint lesz egy napra kilátogatni; a 93-94-ben elkért 180(!) forintos jegyár mai árakon sem kerülne többe 2000 forintnál. Igaz a fellépők és színpadok listáját össze sem lehetne hasonlítani.


A hetijegyek árának változását figyelemmel követve jól látszik, hogy kezdeti időszak után folyamatosan az inflációt meghaladóan nőtt a bérlet ára, kivételt itt is csak a 2007-2008-as váltás, magyarán szólva kurtítás jelentett.


A napijegyek árazását azonban nem érintette az, hogy rövidebb lett a fesztivál, így itt két év kivételével mindig az inflációt meghaladóan nőtt a belépők ára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A napijegyek és hetijegyek árainak arányát áttekintve jól látszik, hogy míg 1997-ben az is előfordult, hogy a hetijegy hat napijegy árával volt egyenlő, addig a következő években viszonylag stabilan négyre állt be a hányados. (Vagyis akinek nem volt hetijegye az négy napig szórakozhatott ugyanabból a pénzmennyiségből.) Az azóta háromra csökkent arány egyértelműen a fesztivál rövidülésének tudható be.


Összességében elmondható, hogy a Sziget-jegyek ára az utóbbi 12 évben folyamatosan az inflációt meghaladó módon nőtt, így évről évre egyre jobban fáj kimennünk a Szigetre. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a programok mennyisége és minősége is emelkedett az évek folyamán - bár utóbbiról biztos mindenkinek megvan a saját véleménye...

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem