Akkor most drága a Sziget, vagy sem?

Pénzcentrum
2009. július 2. 06:20

Idén augusztus 12-17-ig kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb nyári fesztiválja, a Sziget. Ahogy a rendezvény ad-hoc punk-fesztiválból mainstream zenei és társadalmi eseményé nőtte ki magát, úgy nőttek folyamatosan az árak is. Persze változott a kínálat és az árak is, mégis voltak olyan évek, amikor olcsóbb volt kilátogatni a Szigetre, mint egy évvel korábban.

A hetijegyek árait áttekintve például jól látszik, hogy ugyan nominálisan sosem lett olcsóbb a jegy, az infláció miatt mégis több olyan év is volt, amikor reálértéken jobban jártunk a szigetes hetijeggyel, mint egy évvel korábban. Meg kell jegyeznünk, hogy bár 2007-ben és 2008-ban is 25 000 forint volt a benchmarkként használt elővételben vásárolt hetijegy ára, ám az utóbbi évben már csak 5 napos volt a fesztivál.


A napijegyek árai már kevesebb változást mutatnak. Az első két évben ugyan változatlan áron kínálták a napijegyeket, ám utána folyamatos növekedés volt tapasztalható. Idén 10 000 forint lesz egy napra kilátogatni; a 93-94-ben elkért 180(!) forintos jegyár mai árakon sem kerülne többe 2000 forintnál. Igaz a fellépők és színpadok listáját össze sem lehetne hasonlítani.


A hetijegyek árának változását figyelemmel követve jól látszik, hogy kezdeti időszak után folyamatosan az inflációt meghaladóan nőtt a bérlet ára, kivételt itt is csak a 2007-2008-as váltás, magyarán szólva kurtítás jelentett.


A napijegyek árazását azonban nem érintette az, hogy rövidebb lett a fesztivál, így itt két év kivételével mindig az inflációt meghaladóan nőtt a belépők ára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A napijegyek és hetijegyek árainak arányát áttekintve jól látszik, hogy míg 1997-ben az is előfordult, hogy a hetijegy hat napijegy árával volt egyenlő, addig a következő években viszonylag stabilan négyre állt be a hányados. (Vagyis akinek nem volt hetijegye az négy napig szórakozhatott ugyanabból a pénzmennyiségből.) Az azóta háromra csökkent arány egyértelműen a fesztivál rövidülésének tudható be.


Összességében elmondható, hogy a Sziget-jegyek ára az utóbbi 12 évben folyamatosan az inflációt meghaladó módon nőtt, így évről évre egyre jobban fáj kimennünk a Szigetre. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a programok mennyisége és minősége is emelkedett az évek folyamán - bár utóbbiról biztos mindenkinek megvan a saját véleménye...

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?