2 °C Budapest

Buktál az eurón? Most jöhet a kegyelemdöfés!

Pénzcentrum
2009. június 26. 05:55

Március elején 317 forintig, néhány héttel később 312 forintig repült az euró árfolyama. Aki ekkor pánikszerűen eurót vásárolt és lekötötte három hónapra, az - amellett, hogy jelentős árfolyamveszteséget kénytelen elkönyvelni - rövidesen kézhez kapja a friss bankszámlakivonatát, ami újabb kellemetlen meglepetést tartogat. Az árfolyamveszteség ellenére az euróban jóváírt kamat után ugyanúgy meg kell fizetni a 20 %-os kamatadót!

Egy évvel ezelőtt még 235-240 forint között tornázott az euró árfolyama, amit októberben felkapott a válság szele és egyetlen hónap leforgása alatt egészen a 285-ös szintig repítette. Az ekkor pániszerűen eurót vásárlóknak rövidesen csalódniuk kellett, mivel az év végére 265 forint környékén keresett támaszt az árfolyam.

A 2009-es év jól indult a spekulánsoknak, akik már az első hónapban jóval többet kaszálhattak az árfolyamnyereségen, mint amennyit egy akciós forint lekötött betét egész évben hozott volna. A 300-as limit első áttörését követően volt némi megtorpanás, de februárban 310 forintig, március elején 317 forintig ugrott fel az árfolyam. 

Az euró árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben (nagyításért kattintson a grafikonra!)

Jelen állás szerint a legrosszabbul azok az ügyfelek jártak, akik március 6-án döntöttek úgy, hogy euróra válták a megtakarított forintjukat, de három héttel később sem volt sokkal jobb a helyzet (ekkor 312 forintot kellett fizetni egy euróért).

A bankok felismerték az euró lekötésekben rejlő lehetőségeket és egyre kedvezőbb kamatozású akciós ajánlatokkal árasztották el az ingoványban egyébként térdig gázoló magyar pénzpiacot. Az ügyfelek csak kapkodták a fejüket az előbb 4 % körüli, majd 6 %-os akciós ajánlatok láttán, később néhányan a 6 %-os határt is átlépték az első kamatperiódusra vonatkozóan.

Korábban: Euróval teszteltük a bankokat: nem mindennapi végeredmény született

A márciusban aláírt három hónapos akciós lekötések ebben a hónapban járnak le, az ügyfelek rövidesen kézhez kapják aktuális bankszámlakivonatukat. A számokat böngészve a gyanútlan euró birtokosokat kellemetlen meglepetés érheti, amikor a kamatelszámolás felé fordítják a tekintetüket. Euróban számolva banktól függően évi 2-6,5 %-os kamatot írtak jóvá a pénzintézeteket, ami után a forintban kifejezett veszteség ellenére is meg kell fizetni a 20 %-os kamatadót.

Mennyi maradt 1 millió forintból a 3 hónapos lekötést követően? (nagyításért kattintson a táblázatra!)

Számításunk szerint, aki 2009. március 6-án vásárolt eurót és lekötötte azt három hónapra, az a lejáratkor 7,46 %-os veszteséget könyvelhetett el és csak valamivel több mint 925 ezer forintja maradt. A hónap közepén és második felében euróra váltók 50-60 ezer forintos mínusszal zárhatták az ügyletet.

További friss adatok, grafikonok, táblázatok: Pénzcentrum - Infocentrum

A kamatadó bevezetése részben az Európai Unió részéről érezhető nyomás hatására valósult meg 2006. szeptember 1-től, a sarc mértéke a megszolgált kamat 20%-a. Több fórumon is felmerült a kamatadó igazságosabbá tételének lehetősége, egyes vélemények szerint az adó mértékét minimum a mindenkori inflációval csökkenteni kellene.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38