Buktál az eurón? Most jöhet a kegyelemdöfés!

Pénzcentrum
2009. június 26. 05:55

Március elején 317 forintig, néhány héttel később 312 forintig repült az euró árfolyama. Aki ekkor pánikszerűen eurót vásárolt és lekötötte három hónapra, az - amellett, hogy jelentős árfolyamveszteséget kénytelen elkönyvelni - rövidesen kézhez kapja a friss bankszámlakivonatát, ami újabb kellemetlen meglepetést tartogat. Az árfolyamveszteség ellenére az euróban jóváírt kamat után ugyanúgy meg kell fizetni a 20 %-os kamatadót!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy évvel ezelőtt még 235-240 forint között tornázott az euró árfolyama, amit októberben felkapott a válság szele és egyetlen hónap leforgása alatt egészen a 285-ös szintig repítette. Az ekkor pániszerűen eurót vásárlóknak rövidesen csalódniuk kellett, mivel az év végére 265 forint környékén keresett támaszt az árfolyam.

A 2009-es év jól indult a spekulánsoknak, akik már az első hónapban jóval többet kaszálhattak az árfolyamnyereségen, mint amennyit egy akciós forint lekötött betét egész évben hozott volna. A 300-as limit első áttörését követően volt némi megtorpanás, de februárban 310 forintig, március elején 317 forintig ugrott fel az árfolyam. 

Az euró árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben (nagyításért kattintson a grafikonra!)

Jelen állás szerint a legrosszabbul azok az ügyfelek jártak, akik március 6-án döntöttek úgy, hogy euróra válták a megtakarított forintjukat, de három héttel később sem volt sokkal jobb a helyzet (ekkor 312 forintot kellett fizetni egy euróért).

A bankok felismerték az euró lekötésekben rejlő lehetőségeket és egyre kedvezőbb kamatozású akciós ajánlatokkal árasztották el az ingoványban egyébként térdig gázoló magyar pénzpiacot. Az ügyfelek csak kapkodták a fejüket az előbb 4 % körüli, majd 6 %-os akciós ajánlatok láttán, később néhányan a 6 %-os határt is átlépték az első kamatperiódusra vonatkozóan.

Korábban: Euróval teszteltük a bankokat: nem mindennapi végeredmény született

A márciusban aláírt három hónapos akciós lekötések ebben a hónapban járnak le, az ügyfelek rövidesen kézhez kapják aktuális bankszámlakivonatukat. A számokat böngészve a gyanútlan euró birtokosokat kellemetlen meglepetés érheti, amikor a kamatelszámolás felé fordítják a tekintetüket. Euróban számolva banktól függően évi 2-6,5 %-os kamatot írtak jóvá a pénzintézeteket, ami után a forintban kifejezett veszteség ellenére is meg kell fizetni a 20 %-os kamatadót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi maradt 1 millió forintból a 3 hónapos lekötést követően? (nagyításért kattintson a táblázatra!)

Számításunk szerint, aki 2009. március 6-án vásárolt eurót és lekötötte azt három hónapra, az a lejáratkor 7,46 %-os veszteséget könyvelhetett el és csak valamivel több mint 925 ezer forintja maradt. A hónap közepén és második felében euróra váltók 50-60 ezer forintos mínusszal zárhatták az ügyletet.

További friss adatok, grafikonok, táblázatok: Pénzcentrum - Infocentrum

A kamatadó bevezetése részben az Európai Unió részéről érezhető nyomás hatására valósult meg 2006. szeptember 1-től, a sarc mértéke a megszolgált kamat 20%-a. Több fórumon is felmerült a kamatadó igazságosabbá tételének lehetősége, egyes vélemények szerint az adó mértékét minimum a mindenkori inflációval csökkenteni kellene.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?