29 °C Budapest

Buktál az eurón? Most jöhet a kegyelemdöfés!

Pénzcentrum
2009. június 26. 05:55

Március elején 317 forintig, néhány héttel később 312 forintig repült az euró árfolyama. Aki ekkor pánikszerűen eurót vásárolt és lekötötte három hónapra, az - amellett, hogy jelentős árfolyamveszteséget kénytelen elkönyvelni - rövidesen kézhez kapja a friss bankszámlakivonatát, ami újabb kellemetlen meglepetést tartogat. Az árfolyamveszteség ellenére az euróban jóváírt kamat után ugyanúgy meg kell fizetni a 20 %-os kamatadót!

Egy évvel ezelőtt még 235-240 forint között tornázott az euró árfolyama, amit októberben felkapott a válság szele és egyetlen hónap leforgása alatt egészen a 285-ös szintig repítette. Az ekkor pániszerűen eurót vásárlóknak rövidesen csalódniuk kellett, mivel az év végére 265 forint környékén keresett támaszt az árfolyam.

A 2009-es év jól indult a spekulánsoknak, akik már az első hónapban jóval többet kaszálhattak az árfolyamnyereségen, mint amennyit egy akciós forint lekötött betét egész évben hozott volna. A 300-as limit első áttörését követően volt némi megtorpanás, de februárban 310 forintig, március elején 317 forintig ugrott fel az árfolyam. 

Az euró árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben (nagyításért kattintson a grafikonra!)

Jelen állás szerint a legrosszabbul azok az ügyfelek jártak, akik március 6-án döntöttek úgy, hogy euróra válták a megtakarított forintjukat, de három héttel később sem volt sokkal jobb a helyzet (ekkor 312 forintot kellett fizetni egy euróért).

A bankok felismerték az euró lekötésekben rejlő lehetőségeket és egyre kedvezőbb kamatozású akciós ajánlatokkal árasztották el az ingoványban egyébként térdig gázoló magyar pénzpiacot. Az ügyfelek csak kapkodták a fejüket az előbb 4 % körüli, majd 6 %-os akciós ajánlatok láttán, később néhányan a 6 %-os határt is átlépték az első kamatperiódusra vonatkozóan.

Korábban: Euróval teszteltük a bankokat: nem mindennapi végeredmény született

A márciusban aláírt három hónapos akciós lekötések ebben a hónapban járnak le, az ügyfelek rövidesen kézhez kapják aktuális bankszámlakivonatukat. A számokat böngészve a gyanútlan euró birtokosokat kellemetlen meglepetés érheti, amikor a kamatelszámolás felé fordítják a tekintetüket. Euróban számolva banktól függően évi 2-6,5 %-os kamatot írtak jóvá a pénzintézeteket, ami után a forintban kifejezett veszteség ellenére is meg kell fizetni a 20 %-os kamatadót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi maradt 1 millió forintból a 3 hónapos lekötést követően? (nagyításért kattintson a táblázatra!)

Számításunk szerint, aki 2009. március 6-án vásárolt eurót és lekötötte azt három hónapra, az a lejáratkor 7,46 %-os veszteséget könyvelhetett el és csak valamivel több mint 925 ezer forintja maradt. A hónap közepén és második felében euróra váltók 50-60 ezer forintos mínusszal zárhatták az ügyletet.

További friss adatok, grafikonok, táblázatok: Pénzcentrum - Infocentrum

A kamatadó bevezetése részben az Európai Unió részéről érezhető nyomás hatására valósult meg 2006. szeptember 1-től, a sarc mértéke a megszolgált kamat 20%-a. Több fórumon is felmerült a kamatadó igazságosabbá tételének lehetősége, egyes vélemények szerint az adó mértékét minimum a mindenkori inflációval csökkenteni kellene.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem