18 °C Budapest

Júniusban ismét javult a fogyasztók várakozása

Pénzcentrum
2009. június 11. 08:03

Júniusban ismét javultak a háztartások kilátásai. Optimistábbak vagyunk az ország gazdaság helyzetét, valamint a foglalkoztatottság várható alakulását illetően, nem úgy az infláció terén.

A májusi fordulópont után júniusban ismét 4 ponttal (-64,3 pontra) nőtt a GKI fogyasztói bizalmi indexének szezonálisan kiigazított értéke. Az EU támogatásával végzett felmérés szerint májushoz képest javulás elsősorban a korábban legpesszimistább megítélésű kérdéseknél tapasztalható: az ország várható gazdasági helyzetéről kialakított lakossági vélemények 8 ponttal, a munkanélküliség következő 12 havi alakulására vonatkozó lakossági várakozások 7,5 ponttal javultak. Ugyancsak valamivel kedvezőbb - pontosabban kevésbé pesszimista - lett a lakosság saját pénzügyi helyzetére és rövid távú megtakarítási képességére vonatkozó véleménye is. A következő egy évben várható inflációs várakozások növekedést mutatnak a fogyasztók megítélésében.

A fogyasztói bizalmi index a lakossági konjunkturális várakozások összefoglaló mutatója: a magyar gazdaság, a foglalkoztatott létszám és az infláció várható alakulására, valamint a háztartások pénzügyi helyzetének megítélésére vonatkozó válaszokból számított mutató. Értéke +100 és -100 között változhat. E mutató a háztartások kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?