13 °C Budapest

2009 legbénább üzleti húzásai - eddig

2009. július 5. 11:01

A Fortune magazin összeállította, mik voltak 2009 első hat hónapjának leghülyébb üzleti pillanatainak listáját. Íme:

1) A GM kisautója

Miközben Barack Obama hatvan napos határidőt határozott meg a General Motors számára, hogy bemutassa terveit a csőd elkerülésére, a cég inkább azzal foglalatoskodott, hogy a Segway-jel közösen kifejlesztett Puma nevű kisautóját promotálja a közönség számára.

A kétszemélyes kétkerekű elektromos kisautó azonban inkább egy riksára hasonlít, mint egy rendes gépjárműre, ráadásul alig 55-60 kilométert lehet vele megtenni egy-egy töltéssel. Sajnos a koncepcióautó reklámozása helyett a cég megmentésével kellett volna foglalkozni: a GM június elsején csődöt jelentett.

2) A Tropicana új dizájnja

A Tropicana fogyasztók legalább annyira meg vannak őrülve az üdítő csomagolásáért, mint magáért az italért. Sajnos a gyártó PepsiCo és a tanácsadó Arnell csak az új csomagolás januárban indult kampánya után jöttek erre rá.


Az egyszerűség, amit a PepsiCo letisztultságnak hitt, sajnos, a fogyasztókat az áruházláncok sajátmárkás termékeire emlékeztette. A cég egy hónap alatt annyi felháborodott reakciót kapott, hogy kénytelen volt visszahozni a régi dobozokat. A móka a Pepsinek 35 millió dollárjába került.

3) A KFC kifogyott a csirkéből

A KFC májusban rendhagyó módon igyekezett hatalmas reklámot csinálni az új grillezett csirkéjének. Az Oprah Winfrey főszereplésével készült reklámban azt ígérték, aki a két napig elérhető internetes oldalról kinyomtat egy kupont, ingyen grillcsirke-menüben részesül.

A cég azonban nem számolt azzal, hogy a vásárlók megrohamozzák a gyorséttermeket. A KFC négymillió(!) szétosztogatott menü után megszüntette az akciót, hatalmas felháborodást okozva ezzel. Ketten már be is perelték az étteremláncot. A KFC kénytelen volt újabb beváltható kuponokkal lekenyerezni azokat, akik kimaradtak az eredeti akcióból.

4) A Merrill-vezér 35 ezer dolláros zsámolya

Amikor a Bank of America elhatározta, hogy felvásárolja a csőd szélén álló Merrill Lynchet, Ken Lewis vezérigazgató ígéretet tett, hogy minden lehetséges módon csökkenteni fogja a költségeket. Nem rajta múlt, hogy nem így lett.

Hetekkel azután ugyanis, hogy az ügylet végbement, kiderült, hogy John Thain, a Merrill vezérigazgatója 1,2 millió dollárért újítatta fel manhattani irodáját. A számlába beletartozott egy 87 ezer dolláros szőnyeg és egy 37 ezer dolláros zsámoly is az üzletember lábának. Thain ugyan beleegyezett volna, hogy visszafizeti a cégnek a felújítás költségeit, ám addigra kívül találta magát irodája mahagóni-ajtaján.

5) Madoff lefülelése

Bernard Madoff a napokban kapott 150 éves börtönbüntetést különösen nagy összegű pilótajáték szervezéséért. Kár, hogy az amerikai piaci felügyelet már kilenc éve megorrontotta, hogy valami nincs rendjén Madoff cégével, mégsem csinált semmit. Ez idő alatt ugyanis Madoff újabb 13 milliárd dollárt csalt össze magának, így érve el, hogy a világ legnagyobb pilótajátékosának titulusát neki ajándékozzák.

6) A nagy stressz-teszt

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Május nyolcadikán az Egyesült Államok kormánya bejelentette stressz-tesztjének eredményét, és megállapította, hogy a bankok köszönik jól vannak és olyan elképesztő extremitásokkal is képesek megbirkózni, mint például a 8,9 százalékos munkanélküliségi ráta. Másnap a munkaügyi minisztérium bejelentette, hogy a munkanélküliség 8,9 százalékra szökött fel. Azóta a ráta 9,4 százalék és elemzők szerint koránt sincs vége...

7) Az új Yankees-stadion

A New York Yankees baseball-csapata 1,3 milliárd dollárért építtetett magának új stadiont, a költségek egy részét különlegesen exkluzív jegyekkel akarták fedezni. A kiemelt helyekre meccsenként 2 500 dollár volt a jegy, a szezonbérlet 200 ezer dollárba került. Csakhogy New Yorkban is tombol a válság. Miután a csapatnak elege lett belőle, hogy a televíziós csatornák egy hónapig csak az üres helyeket mutatják, a cég kénytelen volt lejjebb vinni az árakat, így már csak 1 250 dollárt kérnek el meccsenként.

8) Az USA adóssága nagyon biztonságos

Mikor Tim Geithnertől, az Egyesült Államok pénzügyminiszterétől megkérdezték egy pekingi egyetemen tartott előadása után, mennyire biztonságosak a kínaiak amerikai befektetései, csak annyit válaszolt: NAGYON biztonságosak. A közönség nevetésben tört ki, nem csak az állítás tartalma miatt, hanem Geithner kissé leereszkedő "Ugyan már srácok, ne aggódjatok feleslegesen" hanghordozása miatt is, mellyel igyekezett bizonygatni, milyen biztonságosak is az amerikai befektetések. A hitelválság óta tudjuk, mennyire azok és mennyit is ér az AAA minősítése egyes papíroknak...

9) Részletes és világos tervek

Barack Obama elnök első Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: "Holnap Tim Geithner pénzügyminiszter néhány világos és részletes tervet tár önök elé, hogy is fogjuk enyhíteni a hitelválságot és beindítani újra a hitelezést."

Másnap azonban Geithner azonban alig beszélt valamiről, világos és részletes tervei pedig egyáltalán nem voltak. A tőzsde aznap öt százalékot esett. Geithner azóta megtanult egy kicsit jobban kommunikálni, a tőzsdeindexek pedig elindultak felfelé. Véletlen egybeesés?

10) Obama költséget csökkent

Képzeld el, amikor svájci frank drágulása miatt a hiteled törlesztőrészlete havi százezer forinttal megemelkedik, a bank behív elbeszélgetni, hogyan is fogod tudni ezt törleszteni. Te pedig azt mondod: "Semmi baj, lemondtam a magazin-előfizetésemet!"


Nagyjából ennyire hatékony Barack Obama terve a költségvetési hiány lefaragására. Az elnök ugyanis arra utasította a kormányt, hogy 100 millió dollárral csökkentsék a minisztériumok költségvetését. 100 millió dollár nagyon sok pénz, de az amerikai költségvetés 1 800 milliárd dolláros tervezett hiányából ez mindössze 0,005 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45