2 °C Budapest

EU: visszatér a görbe uborka

2009. július 1. 08:47

Mától 26 zöldség- és gyümölcsféleség esetében szűnnek meg a - sokak szerint túlzónak tartott- uniós minőségszabályozási és -ellenőrzési előírások.

Eddig az első osztályú körtének például legalább 55 milliméter magasnak kellett lennie, a sárgarépa hegye nem ágazhatott el kétfelé, az uborkánál pedig 10 centiméterenként legfeljebb 10 milliméternyi görbület volt elfogadható.

Brüsszel szerint azért került sor a változtatásra, hogy nagyobb választási lehetőséget biztosítsanak a fogyasztók számára, egyszerűsítsék az uniós előírásokat, és csökkentsék a közösségi bürokráciát.

A tavalyi döntés ugyanakkor további tíz termék esetében még mindig feltételekhez köti a piaci forgalmazást. Például az almánál, a citrusféléknél, az őszibaracknál, a paradicsomnál és a szamócánál csak akkor lehet az eddigi szabványtól eltérő alakú termékeket forgalomba hozni, ha az adott tagállam így dönt, és az eladó világosan feltünteti rajta, hogy nem első-, de még csak nem is másodosztályú áruról van szó.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58