7 °C Budapest

Összedől a magyar málnabirodalom

Pénzcentrum
2009. június 30. 09:02

Folyamatos volt az elmúlt 10-15 évben bogyós gyümölcsök termesztésének visszaszorulása Magyarországon, amihez az ültetvényszerkezet elaprózottsága, a feldolgozók, hűtőházak felszámolása mellett a klimatikus viszonyok változásai is hozzájárultak.

1991-ben a málnatermés még csaknem 28 ezer tonna volt, mára mindössze évi 6 ezer tonnányi terem az országban, jórészt még mindig családi termesztésben.

A kézimunka-igényes ágazatnak nem használtak az élőmunkaterhekkel kapcsolatos jogszabályok, illetve a közterhek változásai sem, mivel a felvásárlási árakban évek óta nem lehet elismertetni ezek többletköltségét.

Az idei málnatermés minőségét ugyancsak rontotta az időjárás: a tavaszi szárazság miatt nem tudott fejlődni a gyümölcs, most pedig az eső miatt fagyasztás után törik a málna, és így már nem exportminőségű.

Közben a legnagyobb versenytársak, a lengyel és a szerb termelők jelentősen növelték a termőterületüket, a világ meghatározó málnatermelő országai közé emelkedve.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 12:26