25 °C Budapest

MNB-árverés: 37,3 millió folyt be az új 200-as próbavereteiből

2009. június 17. 15:32

A jegybank jótékony céllal elárverezte az új 200 forintos érme próbavereteit összesen 37,3 millió forintért. Az így befolyt összegből szervezetenként 18,65 millió forintot kap a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány illetve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

A Magyar Nemzeti Bank az új 200 forintos érme kibocsátása alkalmából jótékony célú aukciót tartott, a jegybank történetében először. Az árverésre került 20 db sorszámozott szett a 200 forintos címletű érme egy arany, egy ezüst és egy normál kivitelű próbaveretét tartalmazta. Az árverést Winkler Nóra vezette.

Király Júlia, az MNB alelnöke az árverés előtt elmondta: "A jegybank fontos feladatának tartja, hogy törvényben rögzített alapfeladatain túl, társadalmi felelősségvállalása részeként lehetőségeihez képest segítse a rászorulókat."

Az árverés bevételének kedvezményezettjei az MNB-s dolgozók szavazatai alapján a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány illetve a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. A két szervezet fele-fele arányban részesedik az árverés bevételeiből, így szervezetenként 18,65 millió forintot kapnak jótékony célú programjaik támogatásához.

A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány kuratóriumának képviselői megköszönték az MNB dolgozóinak, hogy szavazataikkal alapítványukat támogatták. Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke kiemelte: örül, hogy szervezetét már a 200 forintos érme műszaki paramétereinek kialakításába is bevonta a jegybank.

A 200 forgalmi érmét a jegybank június 15-én bocsátotta ki. Az új érme a 200-as bankjeggyel öt hónapig párhuzamosan lesz forgalomban. A 200-as bankjeggyel utoljára november 15-én lehet fizetni, ugyanakkor még 20 évig beváltható lesz az MNB pénztárában.

Forrás: MNB Kommunikáció

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?