2 °C Budapest

Mától szavazhatunk az új kétszázasunkra!

Pénzcentrum
2008. október 13. 12:28

A mai naptól elérhető az az internetes portál és helyi tarifával hívható telefonvonal, ahol bárki leadhatja szavazatát arra, milyen kép szerepeljen az új 200 forintos érménken. A Magyar Nemzeti Bank a www.forint.hu oldalon és a 06-40-121212 telefonszámon várja a lakosság szavazatait, és vállalja, hogy a legtöbb szavazatot elnyerő érmekép lesz az, amelyet 2009-ben kibocsátandó kétszázas érmén láthatunk majd.

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa széles körű társadalmi egyeztetés után, 2008. június 23-án úgy döntött, hogy a jelenlegi kétszázforintos bankjegyet 2009-ben érme váltja majd fel. Az elmúlt hónapokban a jegybank tovább folytatta a párbeszédet: szakmai és civil szervezeteket vont be a 200-as érme műszaki paraméterei kialakításának folyamatába, és ez alapján döntést hozott azokról.

A döntés szerint az új 200 forintosunk a jelenlegi százashoz hasonlóan kétféle fémből készül: a külső karéj sárgaréz, a belső fémes szürke színű lesz, méretét tekintve pedig egy kicsivel nagyobb lesz, mint az 50 forintos, de kevésbé vastag, mint a százas. A napokban befejeződött az érmekép-tervek szakértői véleményeztetése is, így október 13-ától indul az internetes és telefonos lakossági szavazás.
Az érme látványtervein háromféle motívum/téma szerepel.

A meglévő érmesor hagyományait folytatva kedvelt védett állatainkra: a fehér gólyára és a fakopáncsra; egyedülálló védett növényeinkre: a cifra kankalinra és a kövér daravirágra lehet szavazni, de kibővült a kör az összetartozást, a korokon átívelő értékeket jelképező hidakkal is. Így mától szintén lehet voksolni a legrégebbi és legnépszerűbb Duna-hidunkra, a Lánchídra vagy a legújabb, nemzetközileg is elismert építészeti alkotásra, a Megyeri-hídra.

A forint történetében először fordul elő, hogy egy fémpénz képét azok választják ki, akik nap mint nap kézbe veszik, hiszen a legtöbb szavazatot elnyerő érmekép lesz az, amelyet 2009-ben a kétszázas érmén láthatunk majd.

A 200 forintos érmekép-tervekre az interneten lehet szavazni 2008. október 13-26. között a www.forint.hu oldalon illetve telefonon a helyi tarifával hívható 06-40-121212 kék számon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A papírpénzről érmére váltás hátterében elsősorban a nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A kétszáz forintos bankjegy - várhatóan 2009 végéig - szintén törvényes fizetőeszköz marad.

Forrás: MNB Kommunikáció

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm