16 °C Budapest

5 jótanács: így vásárolj légkondit!

2009. június 17. 17:32

Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú klímaberendezéseket és geotermikus hőszivattyúkat gyártó és forgalmazó vállalata, a Genex Zrt. a nyár kezdetével hasznos tudnivalókat ajánl, amelyek figyelembevételével könnyebben kiválasztható a megfelelő légkondicionáló.


TOP 5 tudnivaló légkondicionáló vásárlása előtt:

1. Csak akkorát vegyünk, amekkorára valóban szükségünk van.

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy a csábító design vagy éppen az akciós ár miatt olyan készüléket vesznek, aminek teljesítményét többnyire nem használják ki, például azért, mert lakásukhoz bőven elegendő lenne egy kisebb teljesítményű készülék is, ami olcsóbb is. A lényeg a hűtésteljesítményen van, amelyet a helyszínen pontosan fel tudnak mérni a szakemberek. Figyelem: ez a szolgáltatás általában ingyenes, ezért ha díjat akarnak felszámolni érte, akkor inkább keressen másik céget!

2. Ne kerüljön aranyárba a hűsölés.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a készülék hatásfokáról, azaz mennyire energiatakarékos, gazdaságos az üzemeltetése. Ha kímélni akarjuk pénztárcánkat, akkor érdemes átgondolni szokásainkat és szükségleteinket: mennyi időt töltünk otthon, hány helységben akarunk légkondicionálót használni, vagy esetleg akarunk-e átmeneti időszakban fűteni is a klímával. Az utóbbi megoldás sok esetben olcsóbb, mintha bekapcsolnánk a fűtőberendezésünket, nem is beszélve a távfűtéses lakásokról, ahol erre a szezonon kívül nincs is lehetőség. Érdemes mérlegelni azt is, hogy vállalunk-e egyszeri többletköltséget a fokozatmentes (inverteres) teljesítményszabályozás funkcióért, amely energiatakarékosabb és csendesebb működést eredményez - ezzel akár 20%-os üzemköltség-megtakarítás is elérhető! És ne feledjen rákérdezni a garanciára, az alkatrész- és az országos szerviz ellátottságra!

3. Szűrő, szűrő, szűrő!

Ma már minden jó minőségű klímaberendezéshez alapfelszereltség a szűrő, amelyből többfajta választható: lehetőség van a por, a pollen és az allergén anyagok szűrésére, megkötésére. Emellett léteznek még füst-, szag-, plazma- és bioszűrők, légállapot javítók is. Ezek természetesen az egészségünk - és környezetünk - megóvásában is szerepet kaphatnak.

4. Ugye éjszaka aludni akar?

Sok vásárló nem veszi figyelembe a kiválasztott gép zajszintjét. Vannak, akik éjszaka döbbennek rá, hogy rossz készüléket választottak, vagy lemondanak a légkondicionáló áldásos hatásairól. A tökéletes kényelemhez elengedhetetlen, hogy halkan üzemeljen a berendezés, és ne turbina mellett hűsöljünk - ezért feltétlenül tájékozódjunk a készülék működéssel járó zajszintjéről.

5. Megbízható márkát válasszon!

Mivel megnövekedett az igény a klímaberendezések iránt, egyre többen akarnak hasznot húzni a gyanútlan vásárlókból. Például van olyan, aki csak árusít, de nem vállalja a szerelést. Győződjünk meg az adott eladó által kínált cég megbízhatóságáról: mennyi idő alatt szállítja ki és szereli be a légkondicionálót, van-e a közelben szervizelési lehetőség, kapható lesz-e bármikor a szükséges alkatrész, vagy hány év garancia van a készülékre, stb. Válasszunk igényeinknek megfelelőt és hosszú ideig, olcsón élvezzük a hűsölést!

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?