16 °C Budapest

Félmilliárd dolláros bírság: még így is pofátlanul alacsony?

Pénzcentrum
2009. június 16. 11:03

20 évvel az olajipari vállalat tankhajójának katasztrófája után a bíróság végül meghozta a döntést: 507 millió dollár kártérítést fizethet az Exxon!

1989. március 24-én Alaszka partjainál zátonyra futott az Exxon Valdez tankhajó, s a kiömlött 11 millió hordó nyersolaj ökológiai katasztrófát okozott. Közvetlenül mintegy 100-300 ezer madár esett áldozatul a balesetnek, de védett rozmárok is elpusztultak, és 1400 kilométernyi partszakasz vált szennyezetté.

Az évek óta tartó pereskedések során a vállalatnak már sikerült az eredetileg 5 milliárd dollárban megállapított bírságot először 2,5 milliárdra letornászni, majd tavaly a legfelsőbb bíróság még ezt is túlzottnak ítélte, és 507,5 millióra módosította.

A kártérítés elsősorban annak a többtízezer alaszkai halásznak, őslakosnak és ingatlantulajdonosnak jár, akik a katasztrófa miatt jelentős anyagi kárt szenvedtek. Egyedül a kiömlött olaj eltakarítása ugyanis 2,5 milliárd dollárba került.

Persze a fél milliárd dolláros bírság nem fogja földhöz vágni az olajipari céget, hiszen tavaly, az olajárak zuhanása ellenére is 45,2 milliárd nyereséget könyvelhetett el.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?